Βρειτε μας στα Social Media
 

ΚΡΉΤΗ

Το σπίτι στον Ασώματο που έχει μετατραπεί σε μουσείο Κρητικής Ιστορίας! | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο Ρέθυμνο μπορεί να βρει κάποιος αρκετές ομορφιές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για να γνωρίσει τον τόπο καλύτερα. Μια από αυτές θα μπορούσε να είναι και το λαογραφικό μουσείο του Παπά Μιχάλη Γεωργουλάκη στον Ασώματο, το οποίο φιλοξενεί σπάνια αντικείμενα και κειμήλια που καθρεφτίζουν την κρητική παράδοση και όχι μόνο.

Γράφει η Ιωάννα Καψάλη για το Daynight

Ασώματος βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο, ενώ το μουσείο βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Για όποιον το επισκεφθεί, θα συναντήσει μια συλλογή, που από γενιά σε γενιά διαφυλάχθηκε και δημιούργησε ο Παπά Μιχάλης Γεωργουλάκης με αυτήν ένα υπέροχο και πλούσιο χώρο που βρίθει πολιτιστικής κληρονομιάς. Το μουσείο βρίσκεται σε λειτουργία από το 2001 και οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Γεώργιου Γεωργουλάκη, ιδιοκτήτη της πατρικής οικίας της οικογένειας Γεωργουλάκη, όπου στεγάζεται μέχρι και σήμερα.

Ο Παπά Μιχάλης Γεωργουλάκης, δυστυχώς, έχει φύγει από τη ζωή εδώ και κάποια χρόνια, όμως σύμφωνα με την παράδοση της οικογένειάς του το μουσείο παραμένει ανοιχτό, διότι έχει περάσει στα χέρια του γιου του, Γιώργου Γεωργουλάκη, ο οποίος το συντηρεί όσο καλύτερα μπορεί.

Το μουσείο στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό που χρονολογείται από το 1890 περίπου, ενώ οι χώροι του είναι ακριβώς όπως χτίστηκε τότε, χωρίς καμία παρέμβαση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο επισκέπτης να ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή και λόγω του χώρου του μουσείου, αλλά και λόγω των αντικειμένων που βρίσκονται σε κάθε σημείο του αρχοντικού.

Στους εξωτερικούς χώρους του μουσείου, αλλά και στις αποθήκες, βρίσκονται γεωργικά εργαλεία και αξιόλογες συλλογές από τον πόλεμο, τα οποία χρονολογούνται από το 1820 έως και πρόσφατα.

Το κάθε δωμάτιο του σπιτιού, ανάλογα τη χρήση του έχει και τα αντίστοιχα αντικείμενα, όπως για παράδειγμα η παλιά κουζίνα του σπιτιού, φιλοξενεί αντικείμενα οικιακής χρήσης από το 1800 μέχρι σήμερα. Από την άλλη, στο σαλόνι του αρχοντικού, βρίσκονται παλιά έπιπλα, πίνακες, πιθάρια, λάμπες και διάφορα άλλα είδη από την ίδια χρονολογική περίοδο.

Το γραφείο του σπιτιού με την παλιά βιβλιοθήκη είναι ένας μοναδικός χώρος όπου ο επισκέπτης μπορεί να βρει έγγραφα που χρονολογούνται από την εποχή της Τουρκοκρατίας καθώς και μετάλλια, παλιές πέννες, αλλά και αρκετά βιβλία από τα οποία κάποια είναι εκκλησιαστικού περιεχομένου.

Ο Μιχάλης Γεωργουλάκης και οι πρόγονοί του όντας συλλέκτες παντός τύπου αντικειμένων κατάφεραν να αποκτήσουν μια αξιόλογη συλλογή με οικογενειακά αντικείμενα, η οποία είναι τοποθετημένη θεματικά στους ανάλογους χώρους μέσα στο αρχοντικό.

Πρόκειται για ένα σπίτι με σπάνια εκθέματα, το οποίο αξίζει κάποιος να επισκεφθεί, ενώ όσοι το έχουν κάνει μέχρι τώρα μιλούν για το αίσθημα της γαλήνης και της ηρεμίας που δημιουργεί στον καθένα.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το ιδιότυπο αυτό λαογραφικό μουσείο στο άλμπουμ που ακολουθεί:

[Best_Wordpress_Gallery id=”103″ gal_title=”Λαογραφικό Μουσείο παπά Μιχάλης Γεωργουλάκης”]

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap