Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Οι ΜετεωΚρήτες προειδοποιούν για την κακοκαιρία: «Η Αρετούσα θέλει προσοχή!»

Δημοσιεύτηκε

στις

κακοκαιρία
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σας μιλήσαμε πρώτοι για την «Αρετούσα» εδώ κι αρκετές ημέρες, κι όλο αυτό το καιρό, καθημερινά παρακολουθούμε και σας ενημερώνουμε, για μια πολύ σοβαρή διαταραχή, η οποία είναι προ των πυλών! Όταν είδαμε ότι όλα τα προγνωστικά στοιχεία κι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έως τώρα στο νησί μας συναινούν για μια αρκετά δύσκολη περίπτωση, αποφασίσαμε να δώσουμε ως Μετεωκρήτες, για πρώτη φορά όνομα κι αυτό έγινε τη νύχτα του Σαββάτου!

Πριν πάμε να δούμε την κάθε ημέρα αναλυτικά, να σας πούμε ότι η «Αρετούσα», θα μας απασχολήσει από αύριο Τρίτη, έως και την Παρασκευή! Τα κύρια χαρακτηριστικά της πέραν της διάρκειας, θα είναι οι γενικευμένες σε πολλές περιπτώσεις αρκετά έντονες έως και ραγδαίες βροχοπτώσεις, οι ανατολικών σε γενικές γραμμές άνεμοι (ΝΑ- Α -ΒΑ) οι οποίοι μάλιστα θα ενισχυθούν και κυρίως σε κάποια θαλάσσια και παραθαλάσσια διαμερίσματα θα αγγίξουν και τα 7-8 μποφόρ και οι πολύ πυκνές χιονοπτώσεις, που όμως θα περιοριστούν σε μεγαλύτερα υψόμετρα, σε σχέση με τις προηγούμενες φορές!

 

Προσοχή

Σ’ αυτήν εδώ την παράγραφο, θα τονίσουμε την σοβαρότητα της κατάστασης κι όπως μέρες τώρα προειδοποιούμε, έτσι και τώρα, θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε κι εμείς ως ερασιτέχνες του καιρού για να αποφευχθούν τα χειρότερα! Εκτός του ότι η γη πλέον είναι κορεσμένη κι ήδη από τις προηγούμενες κακοκαιρίες, είδαμε ότι δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα, με πλημμυρισμένα χωράφια, κατολισθήσεις κι υπερχειλίσεις χειμάρρων κι εκτός του ότι, τα φαινόμενα θα έχουν ένταση και διάρκεια, υπάρχει και κάτι άλλο ακόμα σοβαρότερο! Όπως αναφέραμε παραπάνω, οι χιονοπτώσεις θα απασχολούν πλέον μεγαλύτερα υψόμετρα. Σε γενικές γραμμές, από τα 1500-1700μ και πάνω κι όταν βλέπουμε από τα 1200μ αυτή την ώρα κι έχουμε πάνω από ένα μέτρο χιόνι, καταλαβαίνεται πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα, μιας κι οι βροχές, θα τα λιώσουν βίαια!

Αρμόδιοι φορείς και πολίτες οφείλουν πρώτα απ’ όλα, να μεριμνήσουν για την αποφυγή δυστυχημάτων, με την ευχή οι όποιες ζημιές και τα όποια προβλήματα, να είναι περιορισμένα. Για κανένα λόγο δεν υποτιμούμε τα φυσικά φαινόμενα, δεν πλησιάζουμε φουσκωμένα ρυάκια και ποτάμια και γενικότερα αποφεύγουμε άσκοπες και ριψοκίνδυνες μετακινήσεις! Λαμβάνουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας κι αυτοπροστασίας!

Πάμε τώρα να δούμε αναλυτικά τις μέρες μία μία, αφού πρώτα σας πούμε, ότι τον κύριο όγκο των φαινομένων, θα τον έχουμε την Τετάρτη και την Πέμπτη!

 

Τρίτη 14/1/2020

Με συννεφιές που ολοένα θα γίνονται πυκνότερες, θα ξεκινήσει η Τρίτη κι ίσως κάποιες ψιχάλες ή ασθενής βροχές εδώ κι εκεί. Από τις μεσημεριανές ώρες αυτές οι βροχές θα προσπαθούν ολοένα να απασχολούν όλο και περισσότερες περιοχές κι από τα δυτικά – νοτιοδυτικά και τα νότια θα αρχίσουν να εντείνονται περαιτέρω. Τη νύχτα προς τα ξημερώματα της Τετάρτης, ο καιρός θα επιδεινωθεί περισσότερο, από τα δυτικά προς τ’ ανατολικά!
Οι άνεμοι από ανατολικές – βορειοανατολικές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ,που βαθμιαία θα ενισχυθούν και μέχρι τη νύχτα θα αγγίζουν σε κάποια θαλάσσια κυρίως και παραθαλάσσια διαμερίσματα, ακόμα και τα 6 -7, στα δυτικότερα παραθαλάσσια του νομού Χανίων πρόσκαιρα και τα 8 μποφόρ!
Η θερμοκρασία στα πεδινά δεν θα ξεπεράσει σε γενικές γραμμές τους 14-15°C (λίγο υψηλότερες, ίσως παρατηρηθούν στα ανατολικά – νοτιοανατολικά).
Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται από τα 1450-1600μ και πάνω. Ίσως πρόσκαιρα χιονίσει και λίγο χαμηλότερα (1350-1400μ).

 

Τετάρτη 15/1/2020

Μια αρκετά δύσκολη ημέρα για το νησί μας! Νεφελώδεις καιρός με βροχές, που θα έχουν και διάρκεια και ένταση! Σποραδικές καταιγίδες, χαμηλές νεφώσεις και κάποιες ποσότητες σκόνης από την Αφρική, θα είναι πέραν των βροχοπτώσεων τα χαρακτηριστικά του καιρού.
Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά, από ανατολικές διευθύνσεις. Ανατολικοί – βορειοανατολικοί στα δυτικά και τα βόρεια κι ανατολικοί – νοτιοανατολικοί στα ανατολικά και τα νότια -νοτιοανατολικά. Οι εντάσεις τους όχι παντού αλλά κατά τόπους και κυρίως σε θαλάσσια και παραθαλάσσια διαμερίσματα, θα αγγίζουν και τα 7-8 μποφόρ, ενώ ριπές 9, δεν αποκλείονται στα πελάγη!
Η θερμοκρασία περίπου στα επίπεδα της Τρίτης και να πούμε εδώ, ότι δεν θα υπάρχουν μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές,μεταξύ ημέρας και νύχτας!
Τα υψόμετρα των χιονοπτώσεων θα ανέβουν κι άλλο και θα αφορούν τα βουνά μας από τα 1600-1700μ και πάνω!

 

Πέμπτη 16/1/2019

Μια ακόμα δύσκολη ημέρα ίσως και με πιο έντονα φαινόμενα σε σχέση με την Τετάρτη για τα βόρεια – βορειοδυτικά κι εσωτερικά του νησιού. Δείξτε μεγάλη προσοχή! Στο νομό Λασιθίου και κυρίως στα ανατολικότερα διαμερίσματα του, πρόσκαιρα, ίσως υπάρξει μια σχετική ύφεση της κακοκαιρίας, λόγω θέσης χαμηλού. Πιθανότητα για μια μικρή παύση υπάρχει και για τα υπόλοιπα κεντροανατολικά διαμερίσματα. Θα παρατηρηθούν και πάλι χαμηλές νεφώσεις κι αυξημένη υγρασία!
Οι άνεμοι που αρχικά θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 6-8 και στα δυτικότερα τμήματα του νομού Χανίων ακόμα και 9 μποφόρ, σταδιακά θα στραφούν σε πιο βόρειους και θα εξασθενήσουν λίγο.
Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια.
Οι χιονοπτώσεις που αρχικά και πάλι θα αφορούν μεγάλα υψόμετρα, από το απόγευμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, κυρίως σε Λευκά όρη και Ψηλορείτη θα ξεκινούν ακόμα κι από τα 1300-1400μ!

Παρασκευή 17/1/2020

Νεφώσεις αρχικά, με βροχές κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά του νησιού. Γρήγορα ο καιρός θα αρχίζει να παρουσιάζει βελτίωση από τα νότια και τα δυτικά, ενώ τα φαινόμενα στα υπόλοιπα θα περιορίζονται και θα εξασθενούν σταδιακά. Δεν αποκλείουμε στα βόρεια κι ανατολικά -βορειοανατολικά του νησιού αρχικά και μέχρι το μεσημέρι κάποιες έντονες βροχές!
Οι άνεμοι , βόρειοι – βορειοδυτικοί 6-7 και μόνο τοπικά και πρόσκαιρα 8 μποφόρ, με περαιτέρω εξασθένηση.
Η θερμοκρασία σε νέα μικρή πτώση, στα βόρεια.
Οι χιονοπτώσεις σε γενικές γραμμές, θα ξεκινούν από τα 1250-1300μ.

Από το Σάββατο, τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία θέλουν τον καιρό να βελτιώνεται ακόμα περισσότερο, όσον αφορά τα φαινόμενα! Παρ’ όλα αυτά θα κάνει αρκετή ψύχρα και δεν αποκλείεται να βρέξει πρόσκαιρα και τοπικά και να χιονίσει ασθενώς στα ορεινά!
Φεύγει λοιπόν η Αρετούσα, όμως μάλλον δεν θα ησυχάσει ο καιρός μέχρι και τα τέλη αυτού του μήνα!

Πηγή: meteokrhtes.blogspot.com
Φωτό: Chania Crete by Nikos

κακοκαιρία
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση cretan
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap