ΚΡΉΤΗ
Μενούζες: Το Κρητικό κοκορέτσι που λατρεύουμε όσο τίποτε άλλο!
Όσο πλησιάζει η Κυριακή, τόσο πιο πολύ έρχονται στο μυαλό μας οι γεύσεις από αρνάκι. Είτε σουβλιστό, είτε οφτό είτε ακόμα καλύτερα αντικριστό! Όμως δεν είναι αυτοί οι μεζέδες που λαχταράμε…
Είναι κι άλλοι, πιο ζόρικοι που βάση έχουν τα σπλάχνα των ζώων. Γεύσεις που θα έκαναν πολλούς ξένους να στραβώσουν τη μούρη τους μεν, να αλληθωρίσουν δε από τη γεύση. Ναι, καλά, κατάλαβες για το κοκορέτσι μιλάμε. Και πιο συγκεκριμένα για το κρητικό κοκόρετσι: τις μενούζες.
Από τα αρχαία χρόνια οι Έλληνες αγαπούσαν πολύ τα συκωτάκια, τα νεφρά, τα γλυκάδια και τις λοιπές λιχουδιές που έχουν τα προσφέρουν τα αμνοερίφια. Απλά στην Κρήτη, εδώ και αιώνες, γίνεται με ακόμα πιο μερακλίδικο τρόπο: πιο μικρό από το κανονικό, σαν ένα ατομικό πιάτο, πολύ λαχταριστό και λίγο πιο ντελικάτο.
Μια ωραία συνταγή για Μενούζες
Αφού σου μιλήσαμε για αυτό, ορίστε και μια συνταγή για να το φτιάξεις όπως την προτείνει η διάσημη σεφ Μυρσίνη Λαμπράκη. Και να τονίσουμε ότι αυτό το υπέροχο φαγητό δεν είναι κάτι που χρειάζεται να το γεύεσαι μόνο το Πάσχα.
Για τη συνταγή
- 2/3 συκωταριά μεγάλη (μαζί με το πνευμόνι)
- 2/3 σπλήνα (προαιρετικά)
- 1 1/3 μπόλιες
- 2/3 κιλό έντερα
- 1/3 κρεμμύδι ξερό, μέτριο
- 1 1/3 κουτ. σουπ. μαϊντανό ξερό
- 2/3 κουτ. σουπ. ρίγανη ξερή
- 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- χυμό από 1 μέτριο λεμόνι
- αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Κόβετε σε μικρά κομμάτια τη συκωταριά μαζί με το πνευμόνι και τη σπλήνα και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι. Σε ένα βαθύ μπολ βάζετε την κομμένη συκωταριά, το πνευμόνι και τη σπλήνα να μαριναριστούν μαζί με το μαϊντανό, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι. Καλύπτετε με μεμβράνη το μπολ και το τοποθετείτε το στο ψυγείο. Αφήνετε να μαριναριστεί για 2 ώρες τουλάχιστον. Βγάζετε τη συκωταριά από το ψυγείο και τη στραγγίζετε από τα υγρά της σε ένα σουρωτήρι.
2. Απλώνετε ένα κομμάτι μπόλιας σε λεία επιφάνεια και προσθέτετε σε αυτό ένα κομμάτι από το μαριναρισμένο συκώτι και πνευμόνι και τη σπλήνα και τυλίγετε σε ρολό. Κόβετε την μπόλια και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα υλικά.
3. Παίρνετε το έντερο και αρχίζετε να τυλίγετε τις μενούζες, ξεκινώντας από το κέντρο τους. Στη συνέχεια, παίρνετε την άκρη του και την περνάτε κάτω από το έντερο, μέχρι να τυλιχθεί καλά. Κάνετε το ίδιο και για τις υπόλοιπες μενούζες.
4. Προθερμαίνετε το φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς. Τοποθετείτε τις μενούζες σε ταψί περιχύνοντας τις με το ελαιόλαδο και ρίγανη. Καλύπτετε το ταψί με αλουμινόχαρτο, το τοποθετείτε στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνετε τις μενούζες για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεσκεπάζετε, τις περιχύνετε με το χυμό λεμονιού, και τα ψήνετε για ακόμα 30 λεπτά.
ΧΡΗΣΙΜΟ
Πριν ψήσετε τις μενούζες, ζεματίστε τες για 2 λεπτά σε βραστό νερό με αλάτι.
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
«Μαζί με τα σουβλάκια, μου ζήτησαν να τους πάω… ζάρια στις 4 τα ξημερώματα» – Ιστορίες ενός ντελιβερά στο Ρέθυμνο
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Κρήτη: 6 χρόνια από την τραγωδία στο Γεροπόταμο – «Όταν βρέχει, η Εμμανουέλα ζητά να κλείσουμε τα τζάμια του αυτοκινήτου…»
-
XANIA2 ημέρες πριν
Κρήτη: Στο πένθος Δημοτικό Σχολείο – Έφυγε νωρίς από τη ζωή αγαπητή εκπαιδευτικός
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Δολοφονική κακοτεχνία στο Ρέθυμνο – Θα έχουμε νεκρούς και θα ψάχνουμε να βρούμε τι έφταιξε…