Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Μελέτη Πολυτεχνείου Κρήτης: Υποχωρεί το πανδημικό κύμα της Όμικρον

Δημοσιεύτηκε

στις

cretapost
Διαφήμιση
Διαφήμιση
19 Shares

Η υποχώρηση της covid 19, μπορεί να προέλθει από την φυσιολογική αντίδραση της κοινωνίας με την λήψη μέτρων ατομικής προστασίας, αποφυγής συνωστισμών, τήρησης αποστάσεων, χρήση μάσκας, εμβολιασμών κλπ., με σκοπό την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού. Τόσο οι εμβολιασμοί, όσο και τα άλλα μέτρα που λαμβάνονται είναι μέρος μιας φυσιολογικής διαδικασίας που επιβάλλεται να γίνουν από τις κοινωνίες για την αντιμετώπιση κάθε πανδημίας.

Φαίνεται ότι οι έγκαιρες προσπάθειες της κοινωνίας επιβραβεύονται καθώς η ανάλυση των δεδομένων δείχνει ότι η κορύφωση του κύματος του στελέχους της Όμικρον πραγματοποιήθηκε την 4η Ιανουαρίου 2022 με 50.126 κρούσματα.

Γράφουν οι:

  • Ατσαλάκης Γιώργος Αναπληρωτής καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης
  • Τσούμπρης Βασίλης ερευνητής, Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης

Κοινό χαρακτηριστικό του στελέχους Όμικρον του κορωνοϊού στις χώρες στις οποίες παρουσιάστηκε ήταν η καθημερινή επιτάχυνση του ρυθμού διάδοσης καθώς τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε 1,5 έως 3 μέρες. Για την Ελλάδα, θεωρούμε ως αξιόπιστο δεδομένο πλέον ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των επί πλέον κρουσμάτων μετά την 26/12/2021 (4.036) προέρχεται από την Όμικρον λόγω της μεγάλης ταχύτητας αύξησής τους. Στην πραγματικότητα η εμφάνιση του στελέχους Όμικρον πρέπει να είχε ξεκινήσει από τα τέλη Νοεμβρίου με ρυθμό διπλασιασμού ανά 2-3 ημέρες αλλά δεν ανιχνευόταν.

Στο σχήμα φαίνεται ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων με βάση κάθε πόσες μέρες διπλασιάζονται τα κρούσματα. Η μπλε διακεκομμένη καμπύλη δείχνει τα ημερήσια κρούσματα εάν αυτά διπλασιαζόταν κάθε 2 ημέρες. Η κόκκινη διακεκομμένη γραμμή δείχνει τα ημερήσια κρούσματα εάν αυτά διπλασιαζόταν κάθε 3 ημέρες. Η κίτρινη διακεκομμένη γραμμή δείχνει τα ημερήσια κρούσματα εάν αυτά θα διπλασιάζονται κάθε 4 ημέρες. Η μαύρη διακεκομμένη γραμμή δείχνει τα ημερήσια κρούσματα εάν αυτά διπλασιαζόταν κάθε 5 ημέρες Η πράσινη συνεχόμενη γραμμή δείχνει τα πραγματικά κρούσματα όπως τα ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ.

Η μέχρι τώρα πορεία της πράσινης συνεχούς καμπύλης δείχνει ότι αρχικά τα κρούσματα διπλασιαζόταν σε λιγότερο από δύο ημέρες σε αντίθεση με ότι συνέβη στις άλλες χώρες. Την 27/12/21 τα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν σε μια ημέρα από 4.036 στα 9.284. Την 28/12 και πάλι υπερδιπλασιάστηκαν σε μια ημέρα (από 9.284 στα 21.567). Την 1/1/2022 τα κρούσματα κινήθηκαν πάνω στην μπλε διακεκομμένη καμπύλη που έχει ρυθμό διπλασιασμού 2 (κάθε 2 ημέρες). Την 2/1/2022 τα κρούσματα κινήθηκαν πάνω στην κόκκινη διακεκομμένη καμπύλη με ρυθμό διπλασιασμού κάθε 3 ημέρες. Την 4η Ιανουαρίου με 50.126 εμφανίστηκε ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας με ρυθμό διπλασιασμό τις 2,5 ημέρες. Μετά την 5η Ιανουαρίου ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων ξεπέρασε τις 3 ημέρες. Μετά την 7η Ιανουαρίου, ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων γινόταν πάνω από 4 τέσσερεις μέρες και σήμερα γίνεται σε πολύ περισσότερο από τις 5 ημέρες.

Στις 2/12/21 σε ανάλυση μας είχαμε αναφέρει «Μετά τις αρχές του Ιανουαρίου, ο ρυθμός αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων θα αρχίσει να δείχνει δείγματα πτώσης. Εάν όμως δεν προχωρήσουν ικανοποιητικά οι εμβολιασμοί, ενδέχεται να έχουμε μια προσωρινή πτώση των κρουσμάτων και να δούμε αργότερα και νέα κορυφή ή και νέες κορυφές κατά την διάρκεια του χειμώνα».

Έχει μεγάλη σημασία η συνέχιση των προσπαθειών της κοινωνίας. Η τυχόν χαλάρωση των προσπαθειών μπορεί να δημιουργήσει νέα έξαρση κρουσμάτων Όμικρον αλλά και Δέλτα η οποία εξακολουθεί να υπάρχει σε υψηλά ποσοστά στην κοινωνία και ευθύνεται για τις βαριές νοσηλείες και τους θανάτους οι οποίοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Η άμυνα μας συνεχίζει να είναι η επέκταση των εμβολιασμών και η τήρηση των μέτρων.

Πηγή: parakritika

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap