ΚΡΉΤΗ
Μάταλα: Εκεί, όπου τα παιδιά των λουλουδιών άφησαν το αποτύπωμά τους

Τα Μάταλα της Κρήτης έγιναν σύμβολο του παγκόσμιου κινήματος των χίπις τη δεκαετία του ’60. Η ιστορία της θρυλικής παραλίας
Τα Μάταλα στην Κρήτη, μία παραλία με πλούσια ιστορία που ξεκινά από τους μινωικούς χρόνους ως επίνειο της Φαιστού, μετατράπηκαν στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 σε παγκόσμιο σύμβολο. Το άλλοτε ήσυχο ψαροχώρι έγινε το επίκεντρο μίας νέας κουλτούρας, καθώς προσέλκυσε τα παιδιά των λουλουδιών, ανθρώπους που αναζητούσαν έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής, μακριά από τις αυστηρές κοινωνικές συμβάσεις.
Η άνθιση της εναλλακτικής κοινότητας
Οι φυσικές σπηλιές, λαξευμένες στους ασβεστολιθικούς βράχους πάνω από την παραλία, οι οποίες κατά τη ρωμαϊκή εποχή χρησιμοποιούνταν ως τάφοι, προσέφεραν στους ταξιδιώτες και τους καλλιτέχνες δωρεάν καταφύγιο και ένα ιδανικό περιβάλλον για κοινοβιακή διαβίωση. Άνθρωποι από διάφορες χώρες του πλανήτη, απογοητευμένοι από το πολιτικό γίγνεσθαι, τους πολέμους και τον καταναλωτισμό, βρήκαν εδώ έναν τόπο ελευθερίας, έκφρασης και καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Οι πρώτοι που έφτασαν ήταν οι οπαδοί του κινήματος των Μπήτνικς, θέτοντας τις βάσεις για μία πολιτιστική επανάσταση. Γρήγορα, τα παιδιά των λουλουδιών ακολούθησαν κατά δεκάδες, ζώντας απλά, κοντά στη φύση, χωρίς ανέσεις, επιδιώκοντας την επαφή με τη «Μητέρα Φύση». Οι μόνιμοι κάτοικοι στις σπηλιές υπολογίζεται ότι έφταναν περίπου τους εκατό, ενώ το καλοκαίρι ο αριθμός των επισκεπτών ανερχόταν σε χιλιάδες.
Το στίγμα των διασημοτήτων και η διεθνής φήμη
Η φήμη του κρητικού παράδεισου εξαπλώθηκε τόσο μέσω των ανεπίσημων δικτύων των ταξιδιωτών όσο και μέσω σημαντικής προβολής στα διεθνή μέσα. Το περιοδικό Life έφτασε να αφιερώσει εξώφυλλο στους Αμερικανούς νομάδες που διέμεναν εκεί.
Ορισμένες διασημότητες της εποχής επισκέφθηκαν, ή έζησαν για σύντομο χρονικό διάστημα, στα Μάταλα. Ανάμεσά τους αναφέρονται ονόματα όπως η Τζάνις Τζόπλιν, ο Μπομπ Ντίλαν και η Τζόνι Μίτσελ. Η τελευταία μάλιστα, εμπνεύστηκε από την εμπειρία της στην παραλία και τοπικό καφενείο, γράφοντας το τραγούδι «Carey», στο οποίο περιγράφει την ζωή της εκεί.
Η αρχή του τέλους και η κληρονομιά
Η ειδυλλιακή κατάσταση δεν διήρκεσε πολύ. Καθώς ο αριθμός των ατόμων αυξανόταν και η παρουσία τους γινόταν πιο έντονη, ξεκίνησαν οι τριβές με την τοπική κοινωνία, η οποία αντιμετώπιζε τους «άπλυτους της Παραλίας» με καχυποψία. Η Εκκλησία της Κρήτης αντέδρασε έντονα, ζητώντας την απομάκρυνσή τους.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, κάτω από την πίεση θρησκευτικών και πολιτικών κύκλων, οι ελληνικές αρχές, εφαρμόζοντας τη δικτατορία, ενέτειναν τις παρεμβάσεις και τις εφόδους. Οι φήμες για «παγκόσμιο συνέδριο των χίπις» επιτάχυναν τις εξελίξεις. Οι σπηλιές άρχισαν να εκκενώνονται και τελικά περιφράχθηκαν και κηρύχθηκαν αρχαιολογικός χώρος το 1977, με την επίσημη απαγόρευση διανυκτέρευσης.
Σήμερα, τα Μάταλα παραμένουν ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Παρόλο που η εποχή των χίπις έχει παρέλθει, η κληρονομιά τους ζει μέσα από τα πολύχρωμα γκράφιτι και το ετήσιο Matala Beach Festival, μία τριήμερη γιορτή μουσικής και τέχνης που τιμά τη θρυλική εκείνη εποχή της ειρήνης και της αγάπης.
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Τροχαίο στο Ρέθυμνο: Αυτοκίνητο έπεσε σε γκρεμό
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Κρήτη: Κυνηγός έπεσε σε χαράδρα 30 μέτρων!
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Κρήτη: Τα συγκλονιστικά λόγια του αδερφού του 25χρονου Στέλιου που έπεσε σε χαράδρα 30 μέτρων!
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Ρέθυμνο: Σε συναγερμό η πυροσβεστική για φωτιά σε σπίτι




