Βρειτε μας στα Social Media

ΛΑΣΙΘΙ

Σελάκανο: Σε κίνδυνο το πανέμορφο δάσος της Κρήτης!

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το δάσος του Σελάκανου αποτελεί ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα και τα τελευταία δέκα χρόνια έχει κινδυνεύσει να καεί επανειλημμένως. Το ευτύχημα είναι ότι δεν καλύπτεται από χαμηλή βλάστηση – παραδόξως είναι ένα «καθαρό» δάσος. Αυτό επισημαίνει ο Διευθυντής Δασών Λασιθίου Μανόλης Κουδουμάς, τονίζοντας ότι «ο μεγάλος κίνδυνος για το Σελάκανο προέρχεται από αντεκδικήσεις κτηνοτρόφων και από αμέλεια κατά το «κάπνισμα» των μελισσών ή και αντεκδικήσεις μελισσοκόμων, που δραστηριοποιούνται μέσα στο δάσος. Αυτά ανέφερε ο κ. Κουδουμάς στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Νομού Λασιθίου, προτείνοντας τη σύνταξη μελέτης διαχείρισης του Σελάκανου με ανάθεση που θα κάνει η Περιφέρεια Κρήτης ή η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου σε ειδικευμένο δασοτεχνικό γραφείο.

Ο Διευθυντής Δασών επεσήμανε την ανάγκη χωροθέτησης οργανωμένων μελισσοκομείων, ώστε να πάψει το φαινόμενο ο καθένας να πηγαίνει να εγκαθιστά το μελισσόκηπό του, όπου θέλει. Πρέπει να υπάρχουν οριοθετημένοι, οργανωμένοι χώροι με υποδομή (αποθηκευμένο νερό, μέσα κατάσβεσης φωτιάς) και απασχόληση προσωπικού άμεσης επέμβασης, κατά την αντιπυρική περίοδο.

«Η Διεύθυνση Δασών Λασιθίου δεν έχει τη δυνατότητα να συντάξει τέτοια μελέτη, λόγω έλλειψης προσωπικού, γι’ αυτό και θα πρέπει αυτή να αναθέσει η Περιφέρεια ή ο Δήμος Ιεράπετρας. Πρέπει κάποτε να μπει μια τάξη στο Σελάκανο. Δεν μπορεί ο καθένας να εισβάλει στο δάσος με το «τσαμπουκά» του, να αφήνει μέλισσες όπου θέλει και να επικρατεί μια απαράδεκτη κατάσταση με τα σκουπίδια που είναι διάσπαρτα», είπε ο Δασάρχης.

Θετικός στην πρόταση του Δασάρχη δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης, τονίζοντας ότι «κάποτε, από κάπου πρέπει να γίνεται η αρχή να μπαίνει μια τάξη». Επεσήμανε ότι το Σελάκανο εκτός από πολύτιμο φυσικό, αποτελεί και πλουτοπαραγωγικό πόρο και ανέφερε ότι η Αντιπεριφέρεια σκοπεύει να το συζητήσει με το Δήμο Ιεράπετρας, ώστε να συμφωνήσουν στο πλαίσιο διαχείρισης που πρέπει να γίνει.

«Εκτιμώ ότι το Σελάκανο, πέρα από το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που παράγει, έχει και το οικονομικό με τη μεγάλη παραγωγή μελιού. Από την τάξη, οργάνωση και προστασία του δάσους ωφελημένοι θα είναι και οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι. Το οικοσύστημα του Σελάκανου πρέπει να προστατευτεί και θα πρέπει να γίνει σε μια σωστή βάση. Κάθε παρέμβαση που στοχεύει στη βιωσιμότητα διαχείρισης ενός πολύτιμου φυσικού πόρου, που είναι και το συγκεκριμένο δάσος, ώστε να παραδοθεί αλώβητο στο μέλλον. Θα πρέπει βήμα – βήμα να εξετάσομε μέτρα και παρεμβάσεις σε θέματα, όπως αυτό, γιατί αποτελεί αναπτυξιακή και ουσιαστική παρέμβαση», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης Ελένη Πλουμίδη επεσήμανε ότι η ισχύουσα νομοθεσία περί απαγόρευσης εισόδου στο δάσος, τις ημέρες που υπάρχει επιφυλακή επιπέδου 4 ή 5, εξαιρεί από την απαγόρευση όσους ζουν ή εργάζονται στο δάσος. Αναφέρθηκε δε και στα «drones» που έχει προμηθευτεί η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης και τα οποία πρόκειται να αξιοποιηθούν με διάφορους τρόπους, για την πρόληψη των δασικών πυρκαϊών, αλλά και επιχειρησιακά για την επισκόπηση των διαθέσιμων προσβάσεων, που είναι ορατές καλύτερα από ψηλά, για την ταχύτερη προσέγγιση μιας φωτιάς από πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την εξέλιξη και της καταστροφής που μπορεί να προκαλέσει.

πηγή: anatolh.com

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ