Βρειτε μας στα Social Media

ΛΑΣΙΘΙ

Ένα Βαπτιστήριο στην Κρήτη μοναδικό στο είδος του σε όλη την Ελλάδα!

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο θα τελεστούν την προσεχή Κυριακή 23 Οκτωβρίου τα εγκαίνια του Βαπτιστηρίου της Αγίας Άννης, το οποίο φιλοξενείται στο συγκρότημα των εγκαταστάσεων του ενοριακού ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που δεσπόζει στην δυτική είσοδο της πόλεως του Αγίου Νικολάου στον κόμβο Ξηροκάμπου.

Το κτιριολογικό πρόγραμμα του Βαπτιστηρίου, όπου άνθρωποι μεγάλης ηλικίας (σ.σ. πάνω από 8-10 χρόνων, δηλ. άνθρωποι σε προεφηβεία, εφηβεία, νέοι, ενήλικες) θα εμβαπτίζονται Χριστιανοί, διαμορφώθηκε από τον Αρχιτέκτονα Οδυσσέα Σγουρό (ο Πολιτικός Μηχανικός Μάριος Σγουρός έκανε τους στατικούς υπολογισμούς) μετά από συνεχή διάλογο με την Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου και τον Μητροπολίτη κ. Γεράσιμο, τον Προϊστάμενο της Ενορίας Πρωτοπρεσβύτερο π΄ Γεώργιο Τζάβλα και το Ενοριακό Συμβούλιο.

Με αναφορές στη μεγάλη παράδοση της Εκκλησίας

Η αρχιτεκτονική «γλώσσα» που χρησιμοποιήθηκε, όπως αναφέρει σχετικά και η Τεχνική Έκθεση που συντάχθηκε από τον Οδ. Σγουρό, έχει αναφορές στο μεγάλο απόθεμα της Ορθόδοξης ναοδομικής τυπολογίας και επιλέγει τις οικείες στο χώρο της Εκκλησίας μορφολογικές προτιμήσεις που υπάρχουν διάσπαρτες στη μεγάλη κτισμένη παράδοση της Εκκλησίας και χαρακτηρίζουν το εύρος και την ποιότητα μιας σπουδαίας παγκόσμιας ιστορικής κληρονομιάς.

Σε σχήμα Σταυρού

Η διαμόρφωση του κεντρικού λειτουργικού χώρου τέλεσης του Μυστηρίου σε σχήμα Σταυρού, έγινε με την υποβάθμιση της στάθμης του σε μικρό σχετικά ύψος από το τελικό δάπεδο του Ναού.

Η επιλογή αυτή έχει ύψιστο συμβολικό χαρακτήρα, καθώς ανακαλεί την παράδοση των πρωτοχριστιανικών βαπτιστηρίων που εδράζεται στην κάθοδο του Θεανθρώπου στην κοίτη του Ιορδάνη ποταμού κατά τη διάρκεια της βαπτίσεώς του από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Στη βόρεια και τη νότια πλευρά των κεραιών, διευθετείται ο χώρος για τη στάση των λειτουργών του Βαπτίσματος και των οικείων του βαπτιζομένου αντίστοιχα, ενώ σε άμεση σχέση τοποθετείται μικρός περίτεχνος μαρμάρινος λουτήρας απαραίτητος για την εξυπηρέτηση των εφημερίων.

Η τοποθέτηση των αναβαθμών στον άξονα δύσης-ανατολής συνδυάζεται με την κατάδυση στην αρχή και με την ανάδυση του βαπτιζομένου μετά την ολοκλήρωση του Μυστηρίου και τη μετάβασή του στον καθαγιασμένο χώρο του Ιερού Θυσιαστηρίου, μέγιστου και εμβληματικού χώρου στην όλη διάταξη του Ναοδομικού χώρου και κέντρου αναφοράς «όσων εις Χριστόν εβαπτίσθησαν».

Στον κεντρικό χώρο τέλεσης του Μυστηρίου, λειτουργικά και συμβολικά τοποθετημένο στη θέση αυτή, τοποθετήθηκε χαμηλωμένος ημισφαιρικός θόλος, με παράσταση του Παντοκράτορος.

«Μοναδικό σε επίπεδο χώρας σε αυτή τη μορφή και δομή»

Όπως αναφέρει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού και Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Τζάβλας καθηγητής θεολογίας- συστημικός ψυχοθεραπευτής, η δαπάνη του έργου της κατασκευής του Ιερού Ναού της Αγίας Άννης και του Βαπτιστηρίου καλύφθηκε από χρήματα δωρητών που θέλησαν να δημιουργήσουν ένα τέτοιο έργο, «που έλειπε και που αποτελεί ουσιαστικά έναν βαπτιστηριακό χώρο για όλη τη Μητρόπολή μας και για όσους επιθυμούν να τελέσουν τις βαπτήσεις τους». Ήδη, άλλωστε, σε αναμονή βρίσκονται αρκετοί – έφηβοι, νέοι και ενήλικες – προκειμένου να βαπτιστούν.

Αποτελεί μάλιστα, τονίζει, ένα μοναδικό δημιούργημα σε επίπεδο χώρας σε αυτή τη μορφή, που θα εμπνεύσει και άλλους, υπάρχουν και άλλα Βαπτιστήρια ανά την Ελλάδα αλλά όχι σε αυτή την ολοκληρωμένη μορφή και με αυτή τη δομή – με έναν Ναό με εγγεγραμμένο εντός του ένα Βαπτιστήριο».

Η ανάγκη ενός χώρου Βαπτιστηρίου

Από την πλευρά του ο κ. Οδ. Σγουρός μιλώνταςστην ΑΝΑΤΟΛΗ αναφέρθηκε αρχικά στον τρόπο που ξεκίνησε το όλο εγχείρημα πίσω στο 2015, όταν ο π΄ Γεώργιος Τζάβλας είχε την ιδέα της δημιουργίας ενός χώρου Βαπτιστηρίου στο υφιστάμενο υπόγειο του Ιερού Ναού της Ευαγγελιστρίας. «Όπως μου ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν μπορούσε να αποδέχεται άλλο, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που βαπτίζονταν Χριστιανοί, να «εμβαπτίζονται σε βαρέλια», λόγω της έλλειψης ενός απαιτούμενου και κατάλληλου για αυτό το Μυστήριο, χώρου».

Το συγκρότημα της ενορίας – εκτός του κυρίως ναού – είχε προβλέψεις, όπως σημειώνει ο Αρχιτέκτονας, για πολλούς πρόσθετους χώρους που θα επέτρεπαν μελλοντικά την ολοκλήρωση ενός πλήρους ενοριακού κέντρου, πυρήνα πολλαπλών δραστηριοτήτων για όλες τις ηλικίες και χώρου φιλοξενίας εκδηλώσεων της ανθρώπινης κοινότητας της περιοχής και της πόλης του Αγίου Νικολάου. «Ο π΄Γεώργιος ζήτησε ευγενικά τη συνδρομή μου για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και την αναδιαμόρφωση του υπογείου -του κυρίως ναού- σε αυτή την ειδική λειτουργική ενότητα, για την οποία υπάρχει σημαντικό απόθεμα στον χώρο της ορθόδοξης ναοδομικής παράδοσης και ιδιαίτερα κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο.  Κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά χρόνων, όχι χωρίς προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, σε τακτική και στενή συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Γεράσιμο, το ενοριακό συμβούλιο της Ευαγγελίστριας και πλήθος ειδικών τεχνιτών και μαστόρων και τις ευγενικές συμβουλές του Πρωτοπρεσβύτερου Ευάγγελου Παχυγιαννάκη -μοναδικού γνώστη όλου του κύκλου της ορθόδοξης ναοδομικής και αγιογραφικής εμπειρίας- καταφέραμε να ολοκληρώσουμε αυτό το ιδιαίτερο και απαιτητικό εγχείρημα».

«Η αφοσίωση και η πίστη του π΄ Γεωργίου Τζάβλα υπήρξε καθοριστική για την ολοκλήρωση του Βαπτιστηρίου»

Σε όλη τη διάρκεια του έργου «η αφοσίωση και η πίστη του π΄ Γεωργίου Τζάβλα υπήρξε συγκινητική» όπως τονίζει. «Η εμμονή και η αγάπη του σε όλα τα θέματα  και η διαρκής ετοιμότητά του για τη  φιλοκαλική αντιμετώπιση  όλων των ζητημάτων του χώρου, θεωρώ πως υπήρξε καθοριστική για την ολοκλήρωση του Βαπτιστηρίου με τον πιο άρτιο τρόπο. Στα θέματα της κατασκευής και των ειδικών λεπτομερειών που αφορούσαν την πρωτότυπη και μοναδική στο είδος της θολοδομία, τη μόρφωση των δομικών της στοιχείων και τις σύνθετες εφαρμογές διατομών μετάλλου και ξύλου, είχαμε διαρκή συνεργασία με τον γιό μου, Πολιτικό Μηχανικό Μάριο Σγουρό».

Υπογραμμίζει δε πως η αρχιτεκτονική ολοκλήρωση του Βαπτιστηρίου της Αγίας Άννας, «μας προσέφερε τη δυνατότητα επαφής και κατανόησης πολλών από τις πτυχές της μεγάλης Ορθόδοξης ναοδομικής παράδοσης, θέμα για το οποίο προσωπικά θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην τοπική μας Εκκλησία για την εμπιστοσύνη που μας περιέβαλε».

πηγή: anatolh.com

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ