Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΗΤΗ

Ο Κρητικός φωτογράφος που έχει πάει σε άλλο επίπεδο το Instagram

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση
75 Shares

Με πάνω από ένα δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες το μήνα, τo instagram είναι αδιαμφισβήτητα η νούμερο ένα εφαρμογή για να περάσει κανείς ευχάριστα την ώρα του χαζεύοντας όμορφες φωτογραφίες από ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες χρήστες.

Ανάμεσα σε λογαριασμούς καλλιτεχνών, influencers, φωτογράφων και άλλων με έντονη παρουσία στον χώρο των social media, υπάρχουν κάποιοι που ξεχωρίζουν, καθώς έχουν κατακτήσει έναν εντυπωσιακό αριθμό πιστών followers.

Αν και στη χώρα μας η διαφορά των μεγεθών σε σχέση με το εξωτερικό είναι τεράστια, υπάρχουν Έλληνες celebrities του Instagram που έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν μια στρατιά από followers στους λογαριασμούς τους, με την πρώτη δεκάδα να σπάει ακόμη και το όριο του εκατομμυρίου στην κορυφή.

Σε ότι αφορά τον τοπικό ψηφιακό απολογισμό, ο Χανιώτης που συγκεντρώνει σήμερα μακράν τους περισσότερους ακόλουθους είναι ο αγαπητός φωτογράφος Μάνος Παπαδομανωλάκης, περισσότερο γνωστός στον κόσμο του local -και όχι μόνο- instagram ως «Perfect Chania”, κερδίζοντας την πρωτιά και συγκεντρώνοντας σήμερα τους περισσότερους followers και έχοντας χτίσει περισσότερα από ένα δυνατά brand names.

Μέσα από τους 4 “φωτοταξιδιωτικού” ύφους λογαριασμούς που έχει δημιουργήσει, μετρά σήμερα περισσότερους από 600.000 ακόλουθους (followers) και, όπως λέει στον Γιώργο Ντουντουλάκη σε συνέντευξή του για το 9ο τεύχος του Χανιώτικου freepress magazine inTOWN, φυσικά συνεχίζει! Not bad…

Πώς και πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με την τέχνη της φωτογραφίας;
Με τη φωτογραφία έχω ξεκινήσει να ασχολούμαι, αρκετά χρόνια πριν. Στον χώρο μετράω ήδη 25 χρόνια συνολικής ενασχόλησης, με τα τελευταία 15 από αυτά να είναι απόλυτα επαγγελματικά.

Σε ότι αφορά το πώς ξεκίνησα, πιστεύω πως ερέθισμα υπήρξε η αγάπη μου για τη φύση, τους ανθρώπους και γενικά ό,τι έβλεπα και μου άρεσε που ήθελα με κάποιο τρόπο να το “καταγράψω”. Υπάρχει καλύτερος τρόπος από ένα κλικ; Αν συνυπολογίσουμε ότι είχα συνδυάσει τη φωτογραφία με τις εκδρομές με φίλους και τα ταξίδια, τότε καταλαβαίνεις πώς προέκυψε αυτή η παθιασμένη σχέση: ευκαιρία για να φωτογραφίζεις – ευκαιρία για να ταξιδεύεις!

Και επαγγελματικά πώς έφτασες να ασχοληθείς;
Αυτό πραγματικά ήρθε από μόνο του, αβίαστα… Ήταν το 2005, όταν ένας φίλος μου πρότεινε να καλύψω φωτογραφικά τη τελετή του γάμου του. Αν και αρνήθηκα αρχικά, υπέκυψα στις… συνεχείς πιέσεις του, με τον όρο όμως να το κάνω αφιλοκερδώς.

Τελικά, αν και με μηδενική τέτοιου είδους εμπειρία, το φωτογραφικό αποτέλεσμα βγήκε πολύ καλό, το ζευγάρι ενθουσιάστηκε και κάπως έτσι, σιγά – σιγά και μέσα από την προβολή της ίδιας της δουλειάς μου σε γνωστούς του, άρχισαν οι προτάσεις για να καλύψω και άλλους γάμους, βαφτίσεις και εκδηλώσεις! Ήταν ένα τυχαίο γεγονός, λοιπον, που έγινε η αφορμή και άνοιξε τον δρόμο για να ξεκινήσω επαγγελματικά.

Άρα, επαγγελματικά ασχολείσαι αποκλειστικά με την φωτογραφία γάμου και βάφτισης;
Όχι! Ασχολούμαι πάρα πολύ και με την ταξιδιωτική φωτογραφία, έχω πουλήσει αρκετές φωτογραφίες σε διάφορες γκαλερί αλλά και σε ξενοδοχεία που επιθυμούν να διακοσμήσουν τους χώρους τους!

Ποια είναι τα πλέον περιζήτητα locations; Τι ζητάει πιο πολύ ο κόσμος να αγοράσει;
Από τα Χανιά μας, αυτό που έχει την μεγαλύτερη ζήτηση είναι η Παλιά Πόλη στο σύνολό της. Από εκεί και πέρα, η Ακρόπολη και τα εντυπωσιακά τοπία της Σαντορίνης είναι ανάμεσα στα top Ελληνικά θέματα!

www.hotels-villas.photography

Δική σου, ατομική έκθεση, έχεις κάνει ποτέ;
Όχι. Έχω λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στα Χανιά και στην Αθήνα, στο Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο, αλλά ατομική έκθεση δεν έχω κάνει ακόμα, περισσότερο λόγω των αυξημένων επαγγελματικών μου υποχρεώσεων. Είναι λογικό αν το σκεφτείς, καθώς το καλοκαίρι που μια έκθεση στα Χανιά θα έχει τη μεγαλύτερη δυνατή επισκεψιμότητα, εγώ έχω συνέχεια γάμους και βαφτίσεις. Πάντως, δεν σου κρύβω ότι το σκέφτομαι, μια έκθεση είναι στα σχέδια μου…

Μίλησέ μας για τον πιο δημοφιλή λογαριασμό σου στο Instagram…
Όλα ξεκίνησαν με έναν Ευρωπαϊκό λογαριασμό, τον “Discover Europe”, όπου ανέβαζα όμορφες φωτογραφίες από άλλους φωτογράφους με εικόνες από την Ευρώπη!
Σαν φωτογράφος και άνθρωπος που αγαπάει τα ταξίδια, υπήρξα από την αρχή πάρα πολύ αυστηρός στην επιλογή των εικόνων. Αυτή η σωστή επιλογή των φωτογραφιών είναι και η αιτία που μετράμε σήμερα γύρω στους 430.000 followers, μόνο στον συγκεκριμένο λογαριασμό, όπου πιο αγαπημένη πόλη αποδεικνύεται η πόλη του φωτός, το Παρίσι και πρώτη χώρα σε αναγνωρισιμότητα, η γειτονική Ιταλία.

Πόσους και ποιους λογαριασμούς έχεις δημιουργήσει και διαχειρίζεσαι;
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, διαχειρίζομαι 4 λογαριασμούς με 600.000 ακόλουθους (followers)!!! Τον Discover Europe, τον Perfect World Traveller με No1 Ήπειρο Την Ευρώπη, τον Perfect Chania και τον Visit Greece Guide.

Το ότι εστιάζεις σε ταξιδιωτικούς λογαριασμούς τι σημαίνει;
Ο ίδιος λατρεύω τα ταξίδια και την φωτογραφία, οι λογαριασμοί μου προωθούν τα ταξίδια μέσα από την φωτογραφία. Είναι τόσο απλό. Ο άνθρωπος πρέπει να ταξιδεύει, να βλέπει νέες εικόνες και νέους πολιτισμούς και, όσο όμορφο και αν είναι το νησί μας, η προσωπική αντίληψη και άποψη του καθένα για τον υπόλοιπο κόσμο ανοίγει το μυαλό.
Από την άλλη, η ποικιλομορφία των τοπίων σε μια τόσο μικρή έκταση καθώς και οι διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες από τη μια άκρη της ως την άλλη προσφέρουν τόσο έντονες εναλλαγές που κάνουν τη χώρα μας να ξεχωρίζει! Σκέψου ότι στα Χανιά το ψηλότερο βουνό είναι γύρω στα 2.500 μέτρα, όταν σε μια ολόκληρη χώρα όπως η Νορβηγία, η οποία και φημίζεται για τα ορεινά τοπία της, το ψηλότερο βουνό έχει το ίδιο ύψος…

Θα ήθελα να μας αποκαλύψεις, τους δικούς σου κορυφαίους, ίσως και μυστικούς προορισμούς…
Ας ξεκινήσουμε από την Ευρώπη… Στην Αυστρία, στα σύνορα με Ελβετία, υπάρχει το πανέμορφο ορεινό χωριό Hallstatt που, αν και προσελκύει πολλούς τουρίστες, δεν είναι γνωστό στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα ξεχωρίζω το γραφικό Πάπιγκο στα Ζαγοροχώρια. Σε ότι αφορά τα Χανιά, αγαπώ την Άσπρη Λίμνη, που βρίσκεται 500 μέτρα από την Μονή της Χρυσοσκαλίτισσας. Σε παγκόσμιο επίπεδο τώρα, το Περού είναι μια αγαπημένη χώρα που πιστεύω πως πραγματικά αξίζει κάποιος να επισκεφθεί.

www.hotels-villas.photography

Πόσο σημαντικό είναι το instagram στη ζωή ενός φωτογράφου;
Το instagram είναι πάρα πολύ σημαντικό για έναν φωτογράφο. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το βήμα που του δίνεται ώστε να οδηγήσει τον εν δυνάμει πελάτη του στην προσωπική του ιστοσελίδα, εκείνη που κάθε σοβαρός φωτογράφος οφείλει να διαθέτει. Φυσικά, με την ολοένα αυξανόμενη δύναμη των social media, υπάρχει πάρα πολύς κόσμος στον κλάδο μας που βλέπει πλέον τη δουλειά μας αποκλειστικά από το instagram, καθώς αυτό διαγράφει μια πορεία ασταμάτητα ανοδική, χωρίς ουσιαστικά να έχει ακόμα εμφανιστεί κάποιος σοβαρός ανταγωνιστής του! Είναι δε πολύ σημαντικό το ότι βγάζει προς τα έξω μια σοβαρότητα, χωρίς πολλά – πολλά λόγια, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στην εικόνα μέσα από την φωτογραφία.

Συμβουλές για να “ανεβάσει” κάποιος φωτογράφος το λογαριασμό του, επιτρέπεις στον εαυτό σου να μας δώσει; Τι θα πρότεινες να κάνει και τι να μην κάνει…
Η καθημερινή δημοσιοποίηση της δουλειάς του, είναι το μεγάλο μυστικό για να αποκτήσει νέους followers κάθε φωτογράφος. Φυσικά, όσο καλύτερη είναι αυτή η δουλειά, όσο πιο όμορφες οι φωτογραφίες, τόσο πιο μεγάλη η ανταπόκριση και η αύξηση του αριθμού των ακολούθων που θα έχει! Επίσης, ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ανάπτυξη ενός λογαριασμού, είναι οι συνεργασίες με άλλους λογαριασμούς και η ενθάρρυνση στο να συνεχίσουν να προσφέρουν όμορφο υλικό στον κόσμο! Όπως είχε πει και ο διάσημος ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο “το νόημα της ζωής είναι να ανακαλύψεις το ταλέντο σου. Ο σκοπός της, να το χαρίσεις στους άλλους”…

Έχω πάρα πολλά προσωπικά μηνύματα που με ρωτάνε για τα κρυφά, μυστικά μέρη! Προσωπικά τα λέω, τις γνώσεις που έχω θέλω να τις δίνω. Η μυστικοπάθεια δεν έχει καμία θέση ούτε στη φιλοσοφία μου γύρω από τη φωτογραφία, ούτε και στη ζωή μου, πράγμα που πιστεύω ότι το εισπράττω ποικιλοτρόπως, ακόμα και με τη μορφή ακολούθων.
Αν υπάρχει κάτι που θα έλεγα ότι δεν πρέπει κάποιος να κάνει, είναι σίγουρα το να “αγοράζει” ψεύτικους followers! Κάνει πολύ μεγάλη ζημιά αυτό στα προφίλ.

Πώς βλέπεις τις φωτογραφίες τις τραβηγμένες από κινητό, συγκρίνοντάς τις με εκείνες από μια επαγγελματική φωτογραφική μηχανή;
Η αλήθεια είναι ότι οι κάμερες στα κινητά έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ, σε σχέση με αυτό για το οποίο αρχικά προορίζονταν. Δηλαδή, μια καλοτραβηγμένη φωτογραφία, με σωστή οπτική από κινητό με αξιοπρεπή κάμερα, μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί στο Instagram ή όπου στο διαδίκτυο, χωρίς ο απλός χρήστης να αντιληφθεί καμιά απώλεια ποιότητας! Διαφορά θα δει κανείς όταν θα χρειαστεί να γίνει μεγέθυνση. Εκεί το κινητό είναι αδύνατον να παρακολουθήσει τις δυνατότητες και την ευκρίνεια της επαγγελματικής φωτογραφικής μηχανής.

Μέσα από την εμπειρία σου, ποιες είναι οι φωτογραφίες που… πηγαίνουν καλύτερα;
Σε ότι αφορά την θεματολογία, η κατηγορία φύση έχει αρχίσει να χάνει έδαφος, το οποίο όπως φαίνεται κερδίζει το λεγόμενο αστικό τοπίο που μοιάζει να “πουλάει” περισσότερο, αποσπώντας πολυάριθμα likes!

www.hotels-villas.photography

Σε έχουν προσεγγίσει επαγγελματικά ως αποτέλεσμα των επιτυχημένων accounts που έχεις δημιουργήσει;
Ναι, βέβαια! Με έχουν προσεγγίσει κάποια τουριστικά γραφεία τα οποία θέλουν μέσα από τους λογαριασμούς μου να προβάλλουν την επιχείρησή τους, αλλά και αρκετοί νέοι φωτογράφοι που θέλουν να τους δοθεί η ευκαιρία -μέσω των λογαριασμών μου- να αναδειχθεί η δουλειά τους.

Ο Perfect Chania λογαριασμός, είναι νομίζω ο αγαπημένος σου. Τι να περιμένουμε σε σχέση με αυτόν στο μέλλον;
Θέλω αυτός ο λογαριασμός να γίνει ο απόλυτος τουριστικός οδηγός των Χανίων. Η αγάπη μου για τον τόπο μου, με ωθεί να προβάλλω τα Χανιά μας όπου και όσο περισσότερο μπορώ. Είναι αλήθεια ότι έχω δεχθεί ουκ ολίγα προσωπικά μηνύματα από το εξωτερικό, από ανθρώπους που με ρωτάνε πού βρίσκεται αυτό το μέρος και οι ερωτήσεις αφορούν φωτογραφίες που έχουν ανέβει με θέματα από τα μαγικά Χανιά μας!

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream
Σχολίασε το άρθρο
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream

ΣΧΟΛΙΑ:

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

ΡΕΘΥΜΝΟ

Καυστικός ο Γιώργης Μαρινάκης: «Στο Ρέθυμνο είμαστε σε βαθύ ύπνο, όχι σε βαθύ κόκκινο»

Δημοσιεύτηκε

στις

Μαρινάκης Γιώργης

Ιδιαίτερα καυστικός και χωρίς να ωραιοποιήσει την κατάσταση που επικρατεί στο Ρέθυμνο με τον κορονοϊό ο δήμαρχος Γιώργης Μαρινάκης έκρουσε «καμπανάκι» για όσους εξακολουθούν να μην τηρούν τα μέτρα.

Με τη φράση είμαστε «είμαστε σε βαθύ ύπνο και όχι σε βαθύ κόκκινο» ο κ. Μαρινάκης έδωσε παραστατικά την κατάσταση που επικρατεί στο Ρέθυμνο και γενικότερα στην κοινωνία, με μέτρα που εξαγγέλλονται και δεν τηρούνται.

«Καλύτερα να είχαμε μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν παρά να εξαγγέλλονται μέτρα, να βάζουμε τον πήχη ψηλά και να περνάμε από κάτω. Δυστυχώς, κακά τα ψέματα τα μέτρα δεν τηρούνται. Καταλαβαίνω την κόπωση του κόσμου όμως όλοι αυτοί που δεν τηρούν τα μέτρα και νιώθουν άτρωτοι θα πρέπει να σκεφτούν και τους διπλανούς τους που είναι ευάλωτοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου παράλληλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ότι καθημερινά η χώρα χάνει ένα μικρό χωριό από τον ιό και κάποιοι εξακολουθούν να κάνουν πως δεν βλέπουν προσθέτοντας πως «πλέον στις εντατικές μονάδες είναι ασθενείς με μέσο όρο ηλικίας τα 44 έτη».

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου όμως, άσκησε και κριτική στο σχεδιασμό που έχει γίνει για τους εμβολιασμούς στο νομό Ρεθύμνου λέγοντας πως εκεί οφείλονται οι μικροί αριθμοί εμβολιασμένων πολιτών στο νομό.

«Δυστυχώς έγινε κακός σχεδιασμός. Δεν δημιουργήθηκαν εμβολιαστικά κέντρα στην ενδοχώρα όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων πολιτών. Έτσι υπάρχει μία απροθυμία και μία αδυναμία από πολλούς πολίτες να πάνε να κάνουν το εμβόλιο. Και στο θέμα των εμβολιασμών άφησαν τους δήμους εκτός. Δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να μας ρωτήσουν πως θα καταφέρουμε να κινητοποιήσουμε την κοινωνία. Εμείς ξέρουμε καλύτερα τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του δημάρχου επισημαίνοντας πως το ίδιο συμβαίνει και με την ενημέρωση που έχουν για τα κρούσματα σε κάθε δήμο. Όπως είπε, λαμβάνουν μία φορά την εβδομάδα έναν αριθμό κρουσμάτων για το δήμο χωρίς κανένα άλλο στοιχείο.

Πηγή: creta24

Μαρινάκης Γιώργης
συνεχεια αναγνωσης

XANIA

Μεθυσμένη Σουηδέζα τα έκανε… γυαλιά-καρφιά σε ξενοδοχείο

Δημοσιεύτηκε

στις

μεθυσμένη
24 Shares

Μία γυναίκα από την Σουηδία, η οποία έχει έρθει εδώ και λίγο καιρό μαζί με άλλους ομοεθνείς της, όλοι τους εργαζόμενοι σε επιχείρηση στα Χανιά, τα έκανε… λαμπόγυαλο στο ξενοδοχείο που διαμένουν.

Το περιστατικό συνέβη το βράδυ της Τρίτης, με την Αστυνομία και το ΕΚΑΒ να σπεύδουν στο σημείο, όπου βρήκαν την γυναίκα να κάθεται στο πεζοδρόμιο έξω από το ξενοδοχείο, τραυματισμένη από τα σπασμένα γυαλιά και να φωνάζει!

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα parakritika, η συγκεκριμένη έχει επαναλάβει στο παρελθόν κάτι ανάλογο, έχοντας καταναλώσει και πάλι ποσότητα αλκοόλ.

Επίσης, για μέτρα προστασίας από πλευράς της… ούτε λόγος, με τους ΕΚΑΒίτες να δυσανασχετούν, καθώς δεν ήθελε να φορέσει καν μάσκα για να την μεταφέρουν στο νοσοκομείο…

μεθυσμένη
συνεχεια αναγνωσης

ΚΡΗΤΗ

Πέθανε 3 μήνες μετά τον αδερφό του – Πέντε οι νεκροί στην Κρήτη μέσα σε 24 ώρες

Δημοσιεύτηκε

στις

κορονοϊός
17 Shares

Δεν έχουν τέλος οι οικογενειακές τραγωδίες και στην Κρήτη “πίσω” από την πανδημία του κορονοϊού.

Την τελευταία του πνοή, από επιπλοκές που του προκάλεσε ο θανατηφόρος ιός άφησε στο Ηράκλειο ο αδερφός γνωστού χρυσοχόου της πόλης, που, σύμφωνα με το cretalive.gr, είχε επίσης “φύγει” χτυπημένος από κορονοϊό στις αρχές Φεβρουαρίου. Η διπλή οδύνη για την οικογένεια έχει προκαλέσει αίσθηση στην τοπική κοινωνία!

Ο θάνατος αυτός έρχεται να μεγαλώσει την μακάβρια λίστα των θυμάτων του κορονοϊού στην Κρήτη, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο μέσα στο τελευταίο 24ωρο, πέντε ήταν οι ασθενείς που κατέληξαν σε νοσοκομεία του νησιού. Από αυτούς οι τέσσερις στα Χανιά, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τρίτης ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 126 νέα κρούσματα του ιού στην Κρήτη από τα οποία στην ΠΕ Ηρακλείου 71 νέες μολύνσεις, στη ΠΕ Λασιθίου 5 κρούσματα, στην ΠΕ Ρεθύμνου είχαμε 20 και τέλος στην ΠΕ Χανίων ανακοινώθηκαν 30 νέα περιστατικά.

Παράλληλα ανακοινώθηκε εκρηκτική αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα σε περιοχές της Κρήτης. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση του εθνικού δικτύου επιδημιολογίας λυμάτων του ΕΟΔΥ είχαμε αύξηση κατά 360% στο ιικό φορτίο στον Άγιο Νικόλαο και στο Ρέθυμνο κατά 120%.

κορονοϊός
συνεχεια αναγνωσης

ΚΡΗΤΗ

Αντικριστό αρνί! Ανακαλύψτε τα μυστικά της πανάρχαιας συνήθειας των Κρητικών

Δημοσιεύτηκε

στις

από

17.8K Shares

Αν σας βγάλει ο δρόμος σας στη Δυτική (κυρίως αλλά όχι μόνο) Κρήτη, ζητήστε το. Θα μπει απ´ευθείας στην καρδιά σας.

Αυτό το πιάτο τρώγεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και ΜΟΝΟ με τα χέρια! Προσοχή! Κινδυνεύετε σοβαρά να σας πετάξουν από το τραπέζι αν τολμήσετε να χρησιμοποιήσετε μαχαιροπήρουνο. Δεν το λέω χάριν ευφωνίας. Αληθεύει.

Πρώτη αναφορά στο αντικριστό γίνεται από τον Όμηρο (Ιλιάς,Ι-205). Θα το ζητήσουμε με διάφορες ονομασίες, ανάλογα πού βρισκόμαστε. Αντικριστό, οφτό, αναψοκοκκινιστό κλπ.

Υλικά:

  • 1 χρονιάρικο αρνί
  • αλάτι χονδρό
  • βέργες ή μικρές σούβλες
  • ξύλα για τη φωτιά
  • στοίβαρές, ισομεγέθεις πέτρες ή τσιμεντόλιθους
  • πυρίμαχα γάντια
  • φτιάρι

Πώς το κάνουμε:

  1. Πλένουμε καλά το αρνί και το στεγνώνουμε πολύ καλά.
  2. Κόβουμε το αρνί κατά μήκος στη μέση
  3. Κόβουμε κάθε κομμάτι, εκ νέου στα δυο, καταφέρνοντας κάθετη τομή.
  4. Σε πολλά μέρη (Ανόγια π.χ.) το αφήνουν έτσι. Εμείς θα συνεχίσουμε, σχίζοντας το κρέας από το σημείο τομής προς τα φυσικά άκρα του ζώου. Πιάνουμε δηλαδή τη σπάλα και τη σχίζουμε ανεβαίνοντας προς το λαιμό. Πιάνουμε το μπούτι και σχίζουμε προς τον αστράγαλο. Τα χεράκια μένουν ως έχουν. Τώρα κάθε κομμάτι έχει το πολύ 3 δάκτυλα πάχος.
  5. Το παστώνουμε με το χονδρό αλάτι. Βάζουμε μεγάλη ποσότητα καθώς περισσότερο απ´το μισό θα χαθεί.
  6. Σκάβουμε ένα λάκκο περίπου 40cm βάθος και 1m διάμετρο.
  7. Βάζουμε τις πέτρες (ή τους τσιμεντόλιθους) στη γύρα όπως λένε. Δηλαδή τις στοιβάζουμε κυκλικά.
  8. Περνάμε το κρέας στις βέργες, τις οποίες στηρίζουμε στις πέτρες, φροντίζοντας το κρέας να βρίσκεται σε απόσταση έως 5cm από το έδαφος.
  9. Ανάβουμε τη φωτιά μας και τοποθετούμε γύρω γύρω απ´αυτή το κρέας, δημιουργώντας με αυτό ομόκεντρους κύκλους, με κέντρο την πυρά.

    Δεν θα γυρίσουμε τις βέργες μας από την άλλη πλευρά, αν πρώτα δεν ψηθεί καλά η πρώτη.Λίγα μυστικά ακόμαΣε αυτή τη συνταγή φαίνονται τα κενά του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Για να την υλοποιήσουμε με επιτυχία, θα πρέπει να μπορούμε να υπολογίσουμε την κατεύθυνση, την ταχύτητα και την ένταση του ανέμου! Μου είχε πει κάποτε ένας Κρητικός “Ωρή κοπελιά, έν κατέχεις τσου ανέμους? Σε φέγγω και για σπουδαγμένη καψερή”… Το εύκολο είναι να φροντίσουμε, έστω με τις μπακαλίστικες γνώσεις μας και τη μέθοδο του “θα το δεις” την πυρά. Θέλουμε καλή φλόγα σε μέτρια επίπεδα που δεν θα την αφήσουμε να λαμπαδιάσει, μα μήτε να αποδυναμωθεί.Αν αποφασίσετε να ψήσετε κόβοντας μόνο στα 4, βυθίστε κοφτερό,μυτερό μαχαίρι μέσα στο κρέας του ζώου και γεμίσετε το με αλάτι σε πολλά σημεία. Δεν χρησιμοποιούμε κανενός είδους πιπέρι,αρωματικό κλπ. Το κρέας έχει καπνιστεί, έχει ψηθεί στο λίπος του, έχει κλέψει όλα τα αρώματα του ξύλου και είναι όπως πρέπει! Καταλληλότερα ξύλα, είναι τα κλαδιά (ποτέ κούτσουρα) ελιάς. Έτσι ψήνεται μετά το κλάδεμα, παραδοσιακά.

Η ιστορία του αντικριστού

Δεν είναι τυχαίο το ότι ακόμη και σήμερα ο πιο αγαπημένος τρόπος ψησίματος του κρέατος στην Κρήτη είναι στα κάρβουνα, το «οπτόν» (=ψητό, ψημένο) ή οφτό, όπως λέγεται ακόμη. Οι βοσκοί του Ψηλορείτη και της Μαδάρας δεν συνηθίζουν να εφαρμόζουν άλλη μέθοδο για να μαγειρεύουν τα αρνιά και τα ρίφια τους και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η διαδικασία που ακολουθείται. Πολλές φορές θυμίζει τελετουργία. Ο πιο μικρός βοσκός αναλαμβάνει να καθαρίσει το χώρο από τους θάμνους και τις πέτρες, ύστερα ανοίγει ένα μικρό λάκκο στη γη μέσα στον οποίο ανάβει φωτιά και γύρω του τοποθετεί πέτρες, που θα στηριχτούν οι σούβλες.

Η διαδικασία αυτή θυμίζει την Ελληνική Αρχαιότητα. Οι αρχαίοι άνοιγαν τους ίδιους λάκκους που ονόμαζαν «βόθρους». Εκεί μέσα πρόσφεραν θυσίες στους θεούς του κάτω κόσμου! Γιατί, από εκείνα τα χρόνια το οφτό αρνί αποτελούσε την πρώτη γευστική προτίμηση των Ελλήνων και στα Βυζαντινά χρόνια το οφτό αρνί έχαιρε μεγάλης εκτιμήσεως. Το ίδιο και κατά την Ενετοκρατία. Στα τέλη της Ενετοκρατίας ο Κρητικός μοναχός Αγάπιος Λάνδος συνιστούσε το αρνί να τρώγεται μόνο αφού γίνει ενός έτους, με δεντρολίβανο και άλλα αρωματικά χόρτα.

Οι βοσκοί του Ψηλορείτη δεν περιμένουν τα κάρβουνα για να ψηθεί μ’αυτά το οφτό τους, όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Απλώνουν μεγάλα κομμάτια σε τσίτες (σούβλες που φτιάχνουν εκείνη την ώρα) γύρω από τη φωτιά και όχι στα κάρβουνα, για να ψήνεται από τη θερμοκρασία της φλόγας που εκλύεται από το κάψιμο των ξύλων. Είναι δηλαδή, πολύ βιαστικοί. Οπως είναι βιαστικοί και όταν τρώνε. Δεν περιμένουν να ψηθεί τελείως το κρέας. Το τρώνε κάπως ωμό, ή μάλλον μισοψημένο. Η βιασύνη αυτή μπορεί να ερμηνευτεί εύκολα. Εχει τις ρίζες της στα χρόνια της σκλαβιάς. Το σούβλισμα απαιτούσε φωτιά και η φωτιά (με τον καπνό της) προδίδει τη θέση εκείνου που την ανάβει. Οι χαϊνηδες, οι επαναστάτες του παλιού καιρού, έπρεπε να βιαστούν, επειδή ζούσαν συνεχώς κυνηγημένοι.

Αλλά και οι ίδιες οι σούβλες έχουν την καταγωγή τους στην αρχαιότητα. Δεν θυμίζουν, αλήθεια, τα δόρατα των πολεμιστών; Και οι πολεμιστές συνήθιζαν να ψήνουν το κρέας περασμένο στα δόρατά τους.

Οι βοσκοί της Μαδάρας ακολουθούσαν άλλη τακτική στο ψήσιμο του οφτού. Άνοιγαν ένα κάπως βαθύτερο λάκο της γη, άναβαν τη φωτιά και περίμεναν να μείνουν μόνο κάρβουνα. Οι Σφακιανοί δεν είχαν το φόβο των Τούρκων, επειδή οι κατακτητές δεν έμεναν ποτέ στα απάτητα βουνά και στα φαράγγια των Σφακιών κι έτσι δεν έψηναν ποτέ το κρέας με τη φλόγα των ξύλων, όπως και δεν έβαζαν πέτρες γύρω από το λάκκο του οφτού.

Ιδιαίτερη ήταν η φροντίδα που επεδείκνυαν όλοι οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών και κυρίως των Σφακίων, στο ψήσιμο των άγριων ζώων, όπως των άγριων αιγών ή ακόμη και των αίγαγρων (τότε που ήταν ενδημικό αυτό το ζώο της Κρήτης και δεν κινδύνευε να εξαφανιστεί). Οι μερακλήδες Σφακιανοί, πάντως δεν έψηναν ποτό το αγρίμι στη σούβλα. Το κρέας του άγριου και περήφανου ζώου δεν γινόταν νόστιμο όταν μαγειρευόταν ως οφτό. Ήθελε τη φροντίδα της Σφακιανής γυναίκας.

Οφτό σε κοιλιά (οφτό του βοσκού ή κλέφτικο)

Ένας παλιός τρόπος να ψήνεται το κρέας. Άλλοι το λέγανε και «κλέφτικο» γιατί μπορούσε να ψήνεται χωρίς να το βλέπει κανείς! Το κρέας κόβεται σε μικρά κομμάτια και στη συνέχεια τοποθετείται μέσα στην κοιλιά του ζώου, που στο μεταξύ έχει πλυθεί και καθαριστεί καλά με νερό και λεμόνι. Μαζί με τα κομμάτια του κρέατος βάζουν και το λεμόνι, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη. Στη συνέχεια δένουν με κλωστή (ή και ράβουν) την κοιλιά, σκάβουν ένα λάκκο στη γη, τη βάζουν μέσα και τη σκεπάζουν με λεπτρό στρώμα χώματος (περίπου 5-10 εκατοστά). Αμέσως μετά ανάβουν φωτιά πάνω από το φρεσκοσκαμμένο χώμα.

Οι παλιότεροι βοσκοί συνήθιζαν να κάθονται γύρω από τη φωτιά, να ζεσταίνονται ή και να πίνουν τσικουδιά, περιμένοντας να ψηθεί το κρέας. Αν την ώρα εκείνη περάσει κανείς, είναι αδύνατο να υποψιαστεί τί συμβαίνει. Η φωτιά πρέπει να ανάβει συνεχώς με ξερόκλαδα και θάμνους, αλλά και πιό χοντρά ξύλα.

Ύστερα από 2-3 ώρες, οι βοσκοί σβήνουν τη φωτιά, σκάβουν με προσοχή το καυτό χώμα και βγάζουν την κοιλιά με το αχνιστό κρέας. Ωστόστο το κέφι έχει ανάψει στην παρέα και ξεχωρίζουν οι ήχοι των οργάνων και του τραγουδιού που συνοδεύουν ένα τόσο νόστιμο γεύμα στην εξοχή.

Σε μερικές περιοχές προτιμούν αντί για την κοιλιά να τοποθετήσουν τα κομμάτια του κρέατος μέσα στο δέρμα του ζώου, το οποίο (δέρμα) ράβουν και στην συνέχεια το κρύβουν στη γή, όπως και παραπάνω.
Το φαγητό αυτό μπορούμε να το ψήσουμε και στο φούρνο του σπιτιού μας. Χρειάζεται περίπου 3 ώρες ψήσιμο.

Αρνί οφτό στη σούβλα

Μέχρι και τις αμέσως προηγούμενες δεκαετίες το οφτό αρνί στη σούβλα δεν ήταν ταυτισμένο με τη με τη μεγάλη ανοιξιάτικη γιορτή της Ανάστασης, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι περισσότερες Κρητικές οικογένειες, όμως, έτρωγαν το πασχαλινό αρνί μαγειρευτό ή στο φούρνο.

Στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης το αρνί δεν σουβλίζεται ολόκληρο, αλλά τεμαχίζεται και ψήνεται πάντα στα κάρβουνα που βρίσκονται σ’ένα αβαθή λάκκο. Η συνήθεια αυτή απαντάται στα χωριά γύρω από τον Ψηλορείτη. Ιδιαίτερα ονομαστό είναι το Ανωγειανό οφτό (γνωστό και ως αντικρυστό) που τεμαχίζεται, αλατίζεται, αλείφεται με αρωματικά φυτά και βότανα (συνήθως ρίγανη) και οι σούβλες τοποθετούνται κυκλοτερώς γύρω από τη φωτιά που ανάβει για να ψηθεί το κρέας.

Οφτό στα Ανώγεια

Στις περιοχές που το αρνί ψήνεται ολόκληρο, καθαρίζεται και αλείφεται με χυμό λεμονιού και ρίγανη.
Σε μερικές περιπτώσεις τυλίγεται με το «κνισάρι» του (το διάφραγμα δηλαδή). Ο λιπώδης αυτός υμένας λιώνει με τη θερμοκρασία και απλώνεται στο κρέας, που με αυτό τον τρόπο γίνεται πιο νόστιμο.

Οφτό αντικρυστό

Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο τρόπο ψησίματος του οφτού κρέατος, όπου αυτό ψήνεται αντίκρυ από τη φωτιά και όχι πάνω ή μέσα σε αυτή. Παλαιότερα ήταν πολύ διαδεδομένος τρόπος ψησίματος. Ειδικά σε ορεινές περιοχές, όπως στις Μαδάρες και στον Ψηλορείτη ήταν σχεδόν αποκλειστικός τρόπος ψησίματος. Ομως, στο πέρασμα των χρόνων αυτή η μέθοδος έχασε την δημοτικότητά της σε πολλές περιοχές της Κρήτης και αντικαστάθηκε από άλλες μεθόδους που έχουν καταγωγή από τις ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο, της αναβίωσης και της διάδοσης της Κρητικής κουζίνας, το αντικρυστό έχει αρχίσει να κερδίζει και πάλι την παλιά του δημοτικότητα αναγνωρίζοντας σε αυτό τη μοναδικότητα της γεύσης που προσφέρει. Πολλοί όμως δεν γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα που έχει έναντι άλλων μεθόδων ψησίματος.

Από διατροφικής πλευράς, το αντικρυστό θεωρείται ένας πολύ υγιεινός τρόπος μαγειρέματος. Τα τελευταία χρόνια, παρουσιάστηκαν έρευνες που φόβισαν τους λάτρεις του κρέατος στα κάρβουνα λόγω των τοξικών και καρκινογόνων ουσιών που σχηματίζονται. Οι «ένοχοι» ονομάζονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και ετεροκυκλικές αμίνες και θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για την υγεία του ανθρώπου, αφού ενοχοποιούνται για μεταλλάξεις, τοξικότητα και καρκινογένεση. Οι ουσίες αυτές σχηματίζονται όταν ψήνεται το κρέας στη σχάρα, από το λίπος που στάζει στην φωτιά, τις υψηλές θερμοκρασίες ψησίματος, την χρήση κάρβουνων αντί για ξύλα και το χρόνου που ψήνεται το κρέας.

Αυτό που κάνει το αντικρυστό ιδιαίτερα μοναδικό και υγιεινό τρόπο ψησίματος, είναι το γεγονός ότι ολόκληρη η τεχνική είναι τέτοια, ώστε αποφεύγεται η δημιουργία των καρκινογόνων ουσιών που αναφέραμε. Πιο συγκεκριμένα, το κρέας μαγειρεύεται σε χαμηλή φωτιά και στη συνέχεια στα κάρβουνα που σιγοκαίνε. Επίσης το κρέας βρίσκεται σε απόσταση από την εστία, έτσι το λίπος δεν στάζει πάνω στη φωτιά και δεν ξεροψήνεται, ώστε να αλλοιωθούν οι πρωτεΐνες του. Το γεγονός ότι ψήνεται για πολλές ώρες αντισταθμίζεται θεωρητικά από τη χαμηλή θερμοκρασία ψησίματος και την μη ύπαρξη καπνού, αλλά θα πρέπει να ερευνηθεί. Τέλος, η χρήση ξύλου αποτελεί πλεονέκτημα, γιατί ο καπνός που παράγεται είναι σαφώς πιο «υγιεινός» από αυτόν των βιομηχανοποιημένων κάρβουνων.

Πηγή: www.sintagespareas.gr | www.zarpanews.gr

συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

Οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων Ρεθύμνου ζητούν μέτρα στήριξης

Δημοσιεύτηκε

στις

Γυμναστήρια
19 Shares

Στο πλαίσιο της Πανελλαδικής κινητοποίησης οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων και στο Ρέθυμνο προχώρησαν χθες, Τρίτη 20 Απριλίου, σε συμβολική διαμαρτυρία ζητώντας μέτρα στήριξης για τον κλάδο τους.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι έξω από το Δημαρχείο Ρεθύμνου, ενώ στη συνέχεια αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Νομού Ρεθύμνου επισκέφτηκε την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, κ. Μαίρη Λιονή και της επέδωσε ψήφισμα ζητώντας τη στήριξη και την άμεση ανταπόκριση της Περιφέρειας στα αιτήματά τους.

Στο ψήφισμα μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι οι επιχειρήσεις των γυμναστηρίων έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά λόγω της υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας τους σχεδόν 12 μήνες, με αποτέλεσμα εκτός από τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων οι ιδιοκτήτες να αντιμετωπίζουν και σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

 

Γυμναστήρια
συνεχεια αναγνωσης

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Άγριο ξύλο στο κέντρο του Ηρακλείου – «Ρινγκ» η πλατεία Ελευθερίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από

πλατεία Ελευθερίας
91 Shares

Η συμπλοκή όπως φαίνεται στο βίντεο που ακολουθεί, έλαβε χώρα μπροστά στα μάτια των έκπληκτων περαστικών, με την αφορμή του σοβαρού επεισοδίου να παραμένει άγνωστη.

Πολίτες που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη σοκαριστική συμπλοκή μέρα – μεσημέρι στην καρδιά της πόλης ενημέρωσαν το 100 με τις αστυνομικές δυνάμεις να φτάνουν στο σημείο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας από τους νεαρούς συμπλεκόμενους υπέστη κάταγμα στο χέρι, ενώ άλλοι δύο οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου.

Η σύλληψή τους, ωστόσο, σχετίζεται με τα έγγραφά τους.

 

πλατεία Ελευθερίας
συνεχεια αναγνωσης
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap