ΚΡΉΤΗ
Κρήτη: Τα υδροπλάνα έρχονται ξανά μετά από 80 χρόνια – Εντός των ημερών οι πρώτες πτήσεις

Από τη Σητεία ξεκινούν τις προσεχείς ημέρες οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις για τα υδροπλάνα
Ιστορικές στιγμές φέρνει ο Μάρτιος για την Κρήτη καθώς έρχονται , για να κάνουν ξανά την εμφάνιση τους μετά από 80 χρόνια τα υδροπλάνα και μάλιστα εντός των επόμενων ημερών ξεκινούν κιόλας οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις.
Τα άλλοτε πολύ διαδεδομένα υδροπλάνα, τα οποία μέχρι και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν την Κρήτη, με επίκεντρο την Ελούντα, είτε ως ορμητήριο είτε ως ενδιάμεσο σταθμό για πτήσεις προς την Αίγυπτο και άλλες περιοχές θα ξανακάνουν την εμφάνιση τους στο νησί μας , αυτή τη φορά από τα ανατολικά και συγκεκριμένα από τη Σητεία.
Δεν μιλάμε πλέον για κάποιο σχέδιο ή όραμα αλλά για πραγματικότητα , αφού όπως ανέφερε, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες μας, στο cretaone.gr ο δήμαρχος Γιώργος Ζερβάκης, μέσα στις προσεχείς ημέρες είναι να ξεκινήσουν από την εταιρεία Hellenic Seaplanes S.A. οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις στο υδατοδρόμιο που έχει αδειοδοτηθεί στο λιμενοβραχίονα της Σητείας.
Μιλάμε για μια ιστορική αν μη τι άλλο στιγμή , αφού θυμίζουμε, τα υδροπλάνα τα περιμένουμε να επανεμφανιστούν στην Κρήτη από το 2013 , ενώ σε αυτή τη χρονική συγκυρία δρομολόγια έχουν ξεκινήσει δειλά μονάχα στο Ιόνιο Πέλαγος.
Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης: Εντός ημερών οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις
«Πράγματι τις επόμενες μέρες, το αργότερο μέχρι τα τέλη του μήνα, θα ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις υδροπλάνων εδώ στη Σητεία. Η εταιρεία , η Hellenic Seaplanes S.A. είναι έτοιμη να προχωρήσει στις δοκιμαστικές πτήσεις.
Πριν από λίγες ημέρες είχε βρεθεί εδώ ο Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε. κ Νικόλας Χαραλάμπους για τις τελευταίες λεπτομέρειες .
Είχαμε κάνει συνάντηση στα γραφεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σητείας, παρουσία του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Μανώλη Αιλαμάκη.
Ο κ. Χαραλάμπους μας ενημέρωσε λοιπόν πως κοιτάζουν κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες και αμέσως μετά θα πάνε στις δοκιμαστικές πτήσεις. Θα γίνουν 3-4 δοκιμαστικές πτήσεις, από ότι ενημερωθήκαμε για να τσεκάρουν στην πράξη και κάποιες τεχνικές πτυχές. Από εκεί και πέρα, μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρχει η δυνατότητα πια για κανονικές, τακτικές πτήσεις» ανέφερε ο δήμαρχος Σητείας και συνέχισε:
«Βεβαίως το πτητικό έργο , τα δρομολόγια δηλαδή , είναι ένα ζήτημα που αφορά και ρυθμίζει η εταιρεία. Καταλαβαίνετε ότι ακόμα σε πανελλαδικό επίπεδο, είμαστε σε πολύ πρώιμη φάση, σε ότι αφορά το δίκτυο αδειοδοτημένων υδατοδρομίων. Ουσιαστικά το εγχείρημα έχει ξεκινήσει , κι αυτό δειλά μονάχα στην πλευρά του Ιονίου. Εδώ στη δική μας περίπτωση, στη Σητεία που θα είναι και το πρώτο υδατοδρόμιο που θα λειτουργήσει στην Κρήτη, ο σχεδιασμός της εταιρείας προβλέπει σε πρώτη φάση διασύνδεση και πτήσεις από και προς τα Χανιά και την Καλαμάτα. Βέβαια, τα υδροπλάνα, είναι ένα εύκολο μέσο μεταφοράς. Τα υδροπλάνα της εταιρείας είναι αμφίβια. Μπορούν να προσγειωθούν και στη θάλασσα και στη στεριά. . Θεωρείται ότι θα μπορεί να υπάρξει μια διασύνδεση, έστω και περιορισμένου χαρακτήρα, με περιοχές των Δωδεκανήσων που είναι σχετικά κοντά στη Σητεία».
Όσο για το τι υδροπλάνα περιμένουμε να δούμε στην Κρήτη και συγκεκριμένα στη Σητεία, ο κ Ζερβάκης ανέφερε:
«Υπάρχουν 3 τύποι υδροπλάνων, το μικρό , το μεσαίο και το μεγάλο. Για τη Σητεία , πρόθεση της εταιρείας είναι να ξεκινήσει με το μεσαίο τύπο, μιλάμε δηλαδή για ένα υδροπλάνο δυνατότητας μεταφοράς 12 επιβατών».
Φωτό: Hellenic Seaplanes
Περιμένοντας ξανά τα υδροπλάνα στην Κρήτη και στην Ελλάδα
Το υδροπλάνο ήταν προπολεμικά ιδιαίτερα διαδεδομένο μέσο μεταφοράς στη χώρα μας αλλά και εδώ στην Κρήτη.
Σημείο αναφοράς ήταν μάλιστα τότε, προπολεμικά δηλαδή, ο κόλπος του Μεραμβέλου και η Ελούντα.
Η Ελούντα είχε μια πανελλαδική πρωτιά στις μεταφορές με υδροπλάνα καθώς η περιοχή στα τέλη της δεκαετίας του ’20 και καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ’30 αποτέλεσε σημείο προσγείωσης των υδροπλάνων της Βρετανικής εταιρίας Imperial Airways, στο δρομολόγιο Λονδίνο -Ελούντα- Αλεξάνδρεια- Βομβάη. Στην Ελούντα λειτουργούσε ο σταθμός ανεφοδιασμού των αεροπλάνων. Τα δεδομένα ανατράπηκαν όταν ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Λόγω του πολέμου αναπτύχθηκε παγκοσμίως ένα μεγάλο δίκτυο αεροδρομίων, και το υδροπλάνο πέρασε στην αφάνεια μέχρι που εγκαταλείφθηκε πλήρως μετά τον Πόλεμο.
Στην Ελλάδα , τα υδροπλάνα επανήλθαν ξανά στο προσκήνιο πριν από 18 περίπου χρόνια. Εταιρεία από τον Καναδά ξεκίνησε να δραστηριοποιείται ξανά, ωστόσο έπεσε σε «Συμπληγάδες» λόγω ανεπάρκειας θεσμικού πλαισίου και ουσιαστικά τα παράτησε.
Το 2013, η συζήτηση αναθερμάνθηκε για τα καλά, καθώς ψηφίστηκε τότε ο πρώτος νόμος, 4146/2013, για την αδειοδότηση και λειτουργία των υδατοδρομίων, με σημαντικές, πρέπει να σημειώσουμε ελλείψεις αλλά και δυσλειτουργίες, χρονοβόρες και πολυσύνθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Το αποτέλεσμα ήταν να μην προχωρήσουν τα υδατοδρόμια .
Ακολούθησε το νέο θεσμικό πλαίσιο, ο νόμος 4663/2020 που έβαλε νέα δεδομένα, προβλέποντας την αδειοδότηση των υδατοδρομίων να πραγματοποιείται σε δύο στάδια: α) Άδεια ίδρυσης και β) Άδεια λειτουργίας. Επιπρόσθετα έδωσε τη δυνατότητα ίδρυσης υδατοδρομίου, όχι μόνο σε δημόσιο, αλλά και σε ιδιωτικό φορέα, ενώ διεύρυνετο πλαίσιο χορήγησης της άδειας, τόσο σε τουριστικούς λιμένες (μαρίνες αγκυροβόλια) όσο και σε περιοχές ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης (ΠΟΤΑ).
Ο νόμος υπήρξε βοηθητικός, ωστόσο υπήρξαν και πάλι γραφειοκρατικές »αγκυλώσεις» , για να ακολουθήσει και νέο νομικό πλαίσιο (ν. 4903/2022), που διευθετούσε πρακτικά και λειτουργικά ζητήματα.
Φωτό: Hellenic Seaplanes
Υδροπλάνο, ένα μέσο μεταφοράς που ταιριάζει στην Κρήτη και στην Ελλάδα
Το υδροπλάνο είναι ένα μέσο μαζικής μεταφοράς, το οποίο είναι ασφαλές, ταχύ και αποτελεσματικό και παράλληλα είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να εξαπλώνεται ανά τον κόσμο και η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα πρόσφορη (γεωμορφολογικά) για τα υδροπλάνα καθότι έχει μεγάλη ακτογραμμή (περίπου 14.000 χιλιόμετρα), πολύ μεγάλο αριθμό κατοικημένων νησιών, πολλές λίμνες και οι ανάγκες που χρειάζονται να καλυφθούν, αφορούν και τον τομέα του τουρισμού, αλλά και των μόνιμων κατοίκων των νησιών, πολύ περισσότερο τους χειμερινούς μήνες.
ΠΗΓΗ: cretaone.gr

-
XANIA1 ημέρα πριν
Κεδρόδασος Χανίων: Η παραλία που θα έπρεπε να είχες πάει από χθες…
-
ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν
Αναβλήθηκε δίκη για δολοφονία στον Μυλοπόταμο λόγω του θανάτου του Αλέξη Κούγια
-
ΚΡΉΤΗ2 ημέρες πριν
Τραγωδία στον Γεροπόταμο: Ενοχή δήμαρχου και αντιδήμαρχου προτείνει η Εισαγγελέας
-
LIFESTYLE2 ημέρες πριν
Σωκράτης Ευαγγέλου: Το σπαρακτικό αντίο της Κωνσταντίνας Μιχαήλ στον 32χρονο ποδοσφαιριστή