Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Κορονοϊός: Τι συμβαίνει με τους εμβολιασμούς στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

μπρατσο covid
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένουν οι εμβολιασμοί στην Κρήτη καθώς μόλις 27.318 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις των εμβολίων.

Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό περίπου 4% του γενικού πληθυσμού του νησιού.

Συγκεκριμένα ο συνολικός αριθμός εμβολιασμών που έχουν γίνει στο νησί είναι 83.101 ενώ οι 55.783 αφορούν την πρώτη δόση ενώ 27.318 την δεύτερη.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου έχουν γίνει μέχρι και τη χθεσινή μέρα πάντα συνολικά 35.576 δόσεις εμβολίων με 236.23 να είναι η πρώτη δόση, ενώ 11.953 είναι οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων συνολικά έχουν γίνει 23.502 εμβολιασμοί με τους 15.964 να αφορούν την πρώτη δόση ενώ 7.538 είναι οι πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου οι συνολικοί εμβολιασμοί είναι 13.284 με 8.687 να αφορούν την πρώτη  δόση και 4.597 να αφορούν τη δεύτερη δόση.

Τέλος, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου έχει τους μικρότερους αριθμούς εμβολιασμών που έχουν γίνει καθώς συνολικά έχουν γίνει 10.739 δόσεις εμβολίων με 7.509 να αφορούν την πρώτη δόση ενώ 3.230 να είναι ο συνολικός αριθμός πολιτών που έχουν πλήρως εμβολιαστεί.

Σήμερα εντοπίστηκαν στην Κρήτη 118 νέα κρούσματα και συγκεκριμένα 60 στο Ηράκλειο,8 στο Λασίθι, 14 στο Ρέθυμνο και 36 στα Χανιά. 

Ποιες περιοχές της Κρήτης προβληματίζουν τους ειδικούς

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει ο δείκτης θετικότητας στη χώρα, επιβεβαιώνοντας, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη ότι η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού στην κοινότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είχε αποτυπωθεί το προηγούμενο διάστημα. Λόγω της ισχυρής παρουσία των μεταλλαγμένων στελεχών, η ομάδα του κ. Σαρηγιάννη θεωρεί ότι για να επιτευχθεί κάμψη της επιδημικής καμπύλης, θα πρέπει να γίνει αυστηρή εφαρμογή των μέτρων, έτσι ώστε σε συνδυασμό με την επικρατούσα μετεωρολογία να επέλθει επιβράδυνση της ανόδου ή και σταθεροποίηση των κρουσμάτων προς το τέλος του μήνα.

Η πορεία της πανδημίας διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή. Σύμφωνα με την ανάλυση των ειδικών του ΑΠΘ που δημοσιεύει καθημερινά το enikos.gr, πλέον προβληματίζουν πέρα από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα, η Εύβοια, η Βοιωτία, η Χαλκιδική, καθώς επίσης η Αρκαδία, η Αργολίδα, η Κορινιθία, η Φθιώτιδα, η Ευρυτανία, η Λάρισα, η Κοζάνη, η Καστοριά, η Καβάλα, η Λέσβος, η Χίος, το Ηράκλειο, τα Χανιά, τα Ιωάννινα, η Ημαθία, η Πιερία, η Πέλλα, το Κιλκίς, τα Γρεβενά, η Μαγνησία και η Καρδίτσα.

Συγκεκριμένα για την Αττική, στην ανάλυση σημειώνεται ότι στη βάση των αναθεωρημένων προβλέψεων, και με δεδομένες τόσο τη μειωμένη απόδοση του lockdown, όσο και την αυξημένη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα, δεν διαφαίνεται άμεση αποκλιμάκωση της πανδημίας στο Λεκανοπέδιο (παρά την μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων ή τις ελαφρά σταθεροποιητικές τάσεις που αναμένουν να επικρατήσουν την ερχόμενη εβδομάδα), εάν δεν γίνει πιο συνεπής εφαρμογή των μέτρων που είναι σε ισχύ.

Για τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις, οι ειδικοί του ΑΠΘ δεν αναμένουν άμεση αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, αλλά ήπια αύξηση ή σταθεροποίηση αυτών. “Με βάση τις αβεβαιότητες που εισάγει η μη πλήρης εικόνα της πραγματικής διασποράς της βρετανικής και (κυρίως) της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα, ήταν απολύτως αναγκαία η λήψη επιπλέον μέτρων και στη Θεσσαλονίκη” υπογραμμίζουν.

Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), ο αριθμός τους αυξήθηκε κι άλλο τη Δευτέρα σε σχέση με την Κυριακή (681 από 674), ενώ, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του κ. Σαρηγιάννη, αναμένεται να πλησιάσουν ίσως και τους 780 μέχρι το τέλος του Μαρτίου με βάση την επικαιροποιημένη πρόβλεψη, εάν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός αύξησης. “Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση όπως και των θανάτων είναι αναλογικά χαμηλότερος σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη στο δεύτερο κύμα, τόσο λόγω των εμβολιασμών ευπαθών ομάδων, όσο και του υψηλότερου αριθμού τεστ ανίχνευσης, που συντελεί στον εντοπισμό περισσότερων ασυμπτωματικών ή ήπια συμπτωματικών κρουσμάτων. Επίσης, η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών που έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από το στέλεχος του SARS-CoV-2 που κυριαρχούσε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και η αυξημένη κινητικότητα του πληθυσμού έχουν μεγαλώσει το ποσοστό των νεότερων ηλικιών που μολύνονται με αποτέλεσμα η μέση ηλικία των μολύνσεων να έχει πέσει σημαντικά” αναφέρουν στην έκθεσή τους ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος.

Τη Δευτέρα αυξήθηκε σημαντικά και αριθμός των θανάτων σε σχέση με την Κυριακή (41) καθώς ανακοινώθηκαν 69 νεκροί σε ένα 24ωρο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος που είναι 56, αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μέχρι και κοντά στα 70 μέχρι το τέλος Μαρτίου (σε επίπεδο μέσης εβδομαδιαίας τιμής), με δεδομένη την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων.

Η καμπύλη εξέλιξης του αριθμού των ασθενών με βάση τις προσομοιώσεις της πλατφόρμας CORE, όπως αυτή παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, ενώ μια εκτίμηση για την πορεία των θανάτων ανά ημέρα παρουσιάζεται στο Σχήμα 2.

Σχήμα 1. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.
Σχήμα 2. Αριθμός θανάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.
“Η αύξηση που παρατηρείται πλέον στον αριθμό των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), καθώς και ο αριθμός των θανάτων (αν και με κάποια μικρή απόκλιση) συνάδουν με τις προσομοιώσεις του μοντέλου CORE, όπως και ο αριθμός των κρουσμάτων, μετά και τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της προηγούμενης εβδομάδας, όπου ελήφθη υπόψιν η μεγαλύτερη διασπορά των μεταλλαγμένων και ταχύτερα μεταδιδόμενων στελεχών. Τα παραπάνω αποτελέσματα αποτυπώνονται και στο δείκτη θετικότητας, του οποίου η ημερήσια τιμή παρουσίασε μεγάλη αύξηση σε σχέση με την προηγουμένη εβδομάδα. Σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας διαμορφώθηκε στο 7,7% (η ημερήσια τιμή την Δευτέρα ήταν 12,1%) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) διαμορφώθηκε στο 1,07 (τιμές του Rt πάνω από τη μονάδα υποδηλώνουν καθαρή αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα)” σημειώνεται στην έκθεσή τους.
Σχήμα 3. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

Ο κ. Σαρηγιάννης κάνει λόγο για μια πολύ μικρή τάση κάμψης του ρυθμού αύξησης, γι’ αυτό παραμένει επιφυλακτικός για περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων, τοποθετώντας ουσιαστικά την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου για τον Απρίλιο. “Πλέον, με τον υψηλότερο αριθμό φορέων του μεταλλαγμένου στελέχους και την αναθεώρηση στις προβλέψεις, παρατηρούμε μια αμυδρά τάση κάμψης του ρυθμού αύξησης καθημερινά, και μπορεί να χρειαστεί να παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα του λιανικού εμπορίου και μετά το τέλος Μαρτίου” τονίζουν ο καθηγητής και η ομάδα του, ενώ επαναλαμβάνουν ότι, συνολικά, τα τεστ ανίχνευσης θα πρέπει να φτάσουν τουλάχιστον στα 120.000 και να δίνεται έμφαση στοχευμένα στις περιφερειακές ενότητες στις οποίες η δυναμική της διασποράς φαίνεται να είναι ανησυχητική για 1-2 ημέρες ώστε να ανιχνεύονται οι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί φορείς και να σπάει η αλυσίδα μετάδοσης βάζοντάς τους σε καραντίνα. Επίσης, λόγω της ανησυχίας που εγείρει η παρουσία στην κοινότητα των μεταλλαγμένων στελεχών και προκειμένου να περιορίσουμε ή τουλάχιστον να καθυστερήσουμε την ευρεία διασπορά τους, προτείνουν μια σειρά μέτρων πριν συζητηθεί το περαιτέρω άνοιγμα εκπαιδευτικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

 

Πηγή: creta24

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ