Βρειτε μας στα Social Media
 

ΚΡΉΤΗ

Κρήτη: Αντιδρούν οι ξενοδόχοι για τα δωμάτια Covid-19

Δημοσιεύτηκε

στις

Covid-19
Διαφήμιση XALKIADAKIS
Διαφήμιση XALKIADAKIS

Τη δημιουργία δωματίων – χώρων απομόνωσης στις ξενοδοχειακές μονάδες για περιπτώσεις φιλοξενίας επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19, των οποίων η κλινική κατάσταση δεν απαιτεί  νοσοκομειακή περίθαλψη, προβλέπει ΚΥΑ των υπουργών Οικονομίας Υγείας και Τουρισμού.

Ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης
Ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στον τουριστικό κλάδο.

“Πρόκειται για μια λανθασμένη απόφαση” είπε στην “Π” ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης σημειώνοντας ότι το Υπουργείο πρέπει να την “πάρει πίσω”.

“Θα δημιουργηθούν σοβαρά θέματα και με τους πελάτες και με το προσωπικό” είπε.

“Κρατάω τη διαβεβαίωση ότι πρόκειται για απόφαση που έχει προσωπικό χαρακτήρα” σημείωσε ο Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος των τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων Κρήτης.

Ο Μιχάλης Βλατάκης
Ο Μιχάλης Βλατάκης

Ο ίδιος σημείωσε:

“Αυτή δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση. Χρειαζόμαστε ένα ξενοδοχείο που να πληροί όλες τις προϋποθέσεις για τη σωστή φιλοξενία των ασθενών τουριστών και συνεχίζουμε να δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρόκειται για μια απόφαση που δεν είναι σωστή. Θα λειτουργεί αρνητικά στην ψυχολογία πελατών, αλλά και του προσωπικού, η σκέψε ότι στο ξενοδοχείο φιλοξενούνται ασθενείς σε δωμάτια καραντίνας”.

“Αδιανόητη απάντηση” τη χαρακτήρισε και ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της ΠΟΞ.

Πόσα δωμάτια Covid-19 πρέπει να έχουν τα ξενοδοχεία

Ο Δημήτρης Κουμπαράκης, πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων
Ο Δημήτρης Κουμπαράκης

Όπως τονίζεται στην Υπουργική Απόφαση, η λύση αυτή προσωρινού χαρακτήρα συμπληρώνει τη δημιουργία πλέγματος ξενοδοχείων καραντίνας και επιτρέπει το ασφαλές άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού.

«Γι’ αυτό και τα όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ ισχύουν κατ΄ ελάχιστον έως ότου οριστεί στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα ή νησί, κατάλυμα για την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων για την αντιμετώπιση του κινδύνου μετάδοσης του COVID-19».

Με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ ορίζεται ότι για καταλύματα έως 10 δωματίων απαιτείται η ύπαρξη ενός δωματίου καραντίνας, για καταλύματα έως 50 δωματίων απαιτείται η ύπαρξη δύο δωματίων καραντίνας και για καταλύματα άνω των 50 δωματίων απαιτείται αριθμός δωματίων καραντίνας ίσος με το 3% της συνολικής δυναμικότητας των δωματίων του καταλύματος.

Προσωπικό κατ’ αποκλειστικότητα

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, το προσωπικό που ασχολείται με την εξυπηρέτηση των αναγκών της εγκατάστασης απομόνωσης, πρέπει να είναι το ελάχιστο δυνατό και αποκλειστικό (να μην προσφέρει τις υπηρεσίες του στο λοιπό συγκρότημα).

Επίσης, πρέπει να διαθέτει εκπαίδευση στα μέτρα πρόληψης μετάδοσης του ιού και στη χρήση των μέσων ατομικής προστασίας, καθώς και να μην ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση ή εμφάνιση επιπλοκών από τη λοίμωξη COVID-19.

Τονίζεται ακόμη ότι πρέπει να υπάρχει δυνατότητα ιατρικής παρακολούθησης των κρουσμάτων, σύμφωνα με τις ανάγκες, και να διασφαλίζεται η άμεση πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες σε περιπτώσεις που η κλινική κατάσταση των ασθενών απαιτεί επαναξιολόγηση ή παρέμβαση.

Ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης δήλωσε πως «η ασφαλής επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Σήμερα ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό βήμα που εμπεδώνει αυτό το αίσθημα ασφάλειας. Δεν εφησυχάζουμε, συνεχίζουμε καθημερινά προσηλωμένοι σε αυτόν τον στόχο».

Όπως έγραψε χθες η “Π”, η ανταπόκριση των ξενοδόχων να διαθέσουν τις μονάδες τους για καραντίνα είναι πολύ περιορισμένη, με μόλις 3 ενδιαφερόμενους σε όλη την Κρήτη, λόγω του μικρού ποσού που διαθέτει το Υπουργείο Τουρισμού για τη μίσθωσή τους, και ζητούν να αυξηθεί το ημερήσιο κόστος αποζημίωσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χ. Θεοχάρης δεν έχει αποκλείσει και το ενδεχόμενο της επίταξης ξενοδοχείων, αν χρειαστεί, για αυτό το σκοπό.

Πηγή: patris

Covid-19
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap