Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Κρήτη: Αμετανόητοι αρνητές γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο – 24 παιδιά στο σύνολο

Δημοσιεύτηκε

στις

μαθητρια
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνολικά 24 παιδιά ανήλικα παιδιά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση Ηρακλείου, δεν έχουν παρουσιαστεί στο σχολείο από την αρχή του φετινού σχολικού έτους μέχρι και σήμερα, με κίνδυνο να χάσουν την χρονιά, αν συνεχίσουν να κάνουν αδικαιολόγητες απουσίες.

Όπως αποκαλύπτει το neakriti, θύματα των γονέων τους, που είναι αρνητές του νέου κορονοϊού, των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και του εθνικού σχεδίου εμβολιασμού, είναι 17 παιδιά που δεν πηγαίνουν σε 10 δημοτικά σχολεία, 6 παιδιά που στερούνται την εκπαίδευση και την κοινωνικοποίησή τους σε 6 νηπιαγωγεία και ένα παιδί στο γυμνάσιο σε σχολείο της επαρχίας, μεταξύ των οποίων αρκετά αδερφάκια.

Σε πρώτο χρόνο, οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να μεταπείσουν τις 19 οικογένειες που αντιδρούν στα υφιστάμενα μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με κύριο όπλο τον διάλογο, ωστόσο, αν η προσπάθεια των δασκάλων δεν αποδώσει καρπούς, εκτός από τις άμεσες συνέπειες για τους μαθητές που θα αναγκαστούν να επαναλάβουν την τάξη, οι γονείς κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι και με τη δικαιοσύνη.

«Βρισκόμαστε σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους διευθυντές των σχολείων και με την έναρξη των μαθημάτων, αμέσως μετά από τις διακοπές, θα διερευνήσουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά», τονίζει ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, Μανώλης Μπελαδάκης, μιλώντας στο neakriti.gr και προσθέτει: «Οι διευθυντές θα καλέσουν τους γονείς που δεν επιτρέπουν στα παιδία τους να φοιτήσουν, να εξηγήσουν τους λογούς και στις περιπτώσεις εκείνες που η απουσία είναι αδικαιολόγητη, θα επικοινωνήσουμε με τον εισαγγελέα ανηλίκων, προκειμένου να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία».

Μάλιστα ο κ. Μπελαδάκης, υπενθύμισε την πρόσφατη αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (σ.σ. δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 10 Δεκεμβρίου), το οποίο μεταξύ άλλων υποδηλώνει και τη φιλοσοφία τόσο του υπουργείου Παιδείας όσο και του υπουργείου Δικαιοσύνης, που θεωρεί τη φοίτηση των παιδιών και το δικαίωμα στη μόρφωση ύψιστο αγαθό.

Όπως δήλωσε στο neakriti.gr, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, Ιωάννης Καραγιαννίδης, «Τα μέτρα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα, καθώς ισχύουν για όλους. Τα παιδιά πρέπει να συμμετέχουν στη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων».

Όπως σημείωσε ο κ. Καραγιαννίδης, οι γονείς δείχνουν ότι καταλάβαίνουν πως τηρώντας προσεκτικά όλα τα μέτρα, σύντομα θα επιστρέψουμε στην προ πανδημίας κανονικότητα».

Αμφότεροι τονίζουν πως οι περιπώσεις των παιδιών που δεν παρακαλουθούσαν δια ζώσης μαθήματα κατά το προηγούμενο σχολικό έτος ήταν πολύ περισσότερες, γεγονός που δείχνει ότι οι γονείς έχουν αρχίσει πλέον να αντιλαμβάνονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο αυτό το διάστημα το υπουργείο Παιδείας, καταγράφει τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της επικράτειας που δεν βρίσκονται γι’ αυτόν τον λόγο στο σχολείο.

Η παρέμβαση της Δικαιοσύνης

Αρκετοί βέβαια γονείς – αρνητές ενδεχομένως να μην γνωρίζουν πως με την στάση τους αυτή – με το να μην στέλνουν δηλαδή τα παιδιά τους στο σχολείο αρνούμενοι να ακολουθήσουν τα μέτρα που προβλέπονται για την αντιμετώπιση διασποράς του κορονοϊού – μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο άσκησης ποινικής δίωξης, που επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι και δύο έτη, χρηματική ποινή, ή και ακόμη αφαίρεση της επιμέλειας των παιδιών τους.

Σύμφωνα με τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρο Κόπτση, αν δεν τηρείται το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων, το οποίο περιλαμβάνει τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορονοϊού, τα παιδιά που απουσιάζουν χρεώνονται αδικαιολόγητες απουσίες.

Με βάση το κανονιστικό πλαίσιο, οι διευθυντές των σχολικών μονάδων οφείλουν να ενημερώσουν τους γονείς πως είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Αν συνεχίσουν να παραβαίνουν τον νόμο, επεμβαίνει η δικαιοσύνη. Δηλαδή, η Διεύθυνση του κάθε σχολείου, σύμφωνα με το ισχύον πρωτόκολλο, έχει την αρμοδιότητα να ενημερώσει την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανάλογα με το που φοιτά το εκάστοτε παιδί.

Από εκεί και ύστερα η Διεύθυνση Εκπαίδευσης με τη σειρά της, ενημερώνει, το υπουργείο Παιδείας, το οποίο είναι και εκείνο που αποφασίζει εάν ο φάκελος του παιδιού θα σταλεί στην Εισαγγελία Ανηλίκων ή όχι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους γονείς που εμμένουν στην αρνητική τους στάση.

Υπενθυμίζεται πως από το βήμα της Βουλής, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έχει στείλει σαφές μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να στερήσει σε ένα παιδί την εκπαίδευσή του, παρουσιάζοντας την τροπολογία με την οποία θεσπίζεται ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή, ενώ πιθανή είναι ακόμη και της αφαίρεσης της επιμέλειας, σε γονείς και κηδεμόνες ανηλίκων, οι οποίοι παραλείπουν την εγγραφή ή την εποπτεία τους ως προς τη φοίτηση.

Η τροπολογία κατατέθηκε από κοινού με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, στο νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστών και ειδικότερα προβλέπει ότι: «Η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείται ποινή φυλάκισης μέχρι (2) έτη και χρηματική ποινή».

Γονείς αρνητές στο Λασίθι

Μια από τις πολλές περιπτώσεις γονέων – αρνητών ήταν αυτή στο Λασίθι πριν από λίγες μέρες. Οι γονείς που δεν άφησαν ούτε μια μέρα από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς τα παιδιά τους να πάνε για μάθημα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο άσκησης ποινικής δίωξης.

Η συγκεκριμένη υπόθεση γνωστοποιήθηκε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Λασιθίου και την υπεύθυνη διαχείρισης της νόσου Covid-19 για τα δημοτικά σχολεία της περιφερειακής ενότητας, η οποία έδωσε ξεκάθαρη οδηγία προς τη διεύθυνση του σχολείου: «Εφόσον δεν αποδώσει καρπούς η συνάντηση των κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων με τους γονείς, προκειμένου οι τελευταίοι να συνετιστούν, άμεσα να διαβιβαστεί ο φάκελος στην Εισαγγελία Λασιθίου».

Ωστόσο, την πεποίθηση πως τελικά οι δύο γονείς θα άλλαζαν γνώμη και θα αποφάσιζαν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, εξέφρασε, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Μανώλης Μαρκάκης, μιλώντας στο neakriti.gr.

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό στο Λασίθι, καθώς από την αρχή της σχολικής χρονιάς η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου έχει ενημερωθεί για μία ακόμη υπόθεση.

Το προηγούμενο διάστημα μία ακόμη οικογένεια, η οποία στερούσε την σχολική εκπαίδευση από το παιδί της, τελικά πείστηκε, μετά και από την παρέμβαση του εισαγγελέα. Η μητέρα, σύμφωνα με την υπεύθυνη διαχείρισης της νόσου Covid της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου, αποφάσισε να συμμορφωθεί και τελικά το παιδί της επέστρεψε στο σχολείο, αποφεύγοντας τα χειρότερα, δηλαδή να χάσει λόγω απουσιών την σχολική χρονιά.

Εβδομήντα οι γονείς αρνητές που κρατούν τα παιδιά τους μακριά από το σχολείο στην Β. Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, η πλειοψηφία των μαθητών που δεν πηγαίνουν στο σχολείο (50 άτομα) είναι εγγεγραμμένοι σε σχολεία της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, ενώ στην περιφέρεια οι περισσότεροι των υπόλοιπων 20 ανήκουν σε σχολεία της περιφερειακής ενότητας Σερρών.

Ο αριθμός έχει αυξηθεί το τελευταίο εικοσαήμερο, καθώς στην αρχή της σχολικής χρονιάς απείχαν από τα μαθήματα 37 μαθητές, εκ των οποίων 30 στη Θεσσαλονίκη και 7 στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι μαθητές αυτοί δεν παρακολουθούν ούτε διαδικτυακά μαθήματα, καθώς στα διαπεριφερειακά διαδικτυακά τμήματα που λειτουργούν έχουν ενταχθεί αποκλειστικά άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν προσκομίσει τις απαιτούμενες ιατρικές γνωματεύσεις.

Τέλος, υπενθυμίζεται και η περίπτωση των αυτοαποκαλούμενων ως «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» γονέων – αρνητών του κορονοϊού σε γυμνάσιο του Αιγινίου Πιερίας, οι οποίοι «συνέλαβαν» τον διευθυντή του σχολείου και τον πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα. Συγκεκριμένα, του πέρασαν χειροπέδες, τον έβαλαν σε ένα αυτοκίνητο και τον πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα.

Το πρωτοφανές περιστατικό είχε σημειωθεί το πρωί της Παρασκευής 10 Δεκεμβρίου. Ο γυμνασιάρχης, όπως δήλωσε, είχε μώλωπες στα χέρια από τις χειροπέδες και αντιστάθηκε στη σύλληψή του, ενώ οι γονείς αφού πήγαν τον διευθυντή του σχολείου στο αστυνομικό τμήμα, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην ασφάλεια Κατερίνης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ