Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Κακοκαιρία “EVA”: Έτσι θα εκδηλωθούν τα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη

Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

κακοκαιρία
16 Shares

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Πολιτική Προστασία στην Κρήτη μετά την έκδοση δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για αύριο Κυριακή, με αφορμή την κακοκαιρία που φέρει το όνομα “ΕVA”. Το βαρομετρικό χαμηλό που θα επηρεάσει και την υπόλοιπη χώρα αναμένεται να προκαλέσει βροχές και καταιγίδες, ωστόσο στην Κρήτη τα φαινόμενα θα είναι εστιασμένα στα νοτιοδυτικά και, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα, δεν προβλέπονται ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ειδικότερα, η έλευση του καιρικού συστήματος “ΕΥΑ” από την Κρήτη φέρνει βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας, το πέρασμά της ωστόσο θα είναι σύντομο και εστιασμένο στα νοτιοδυτικά του νησιού.

«Επειδή βρισκόμαστε στην “ουρά” του συστήματος, θα μας επηρεάσει κυρίως από την Κυριακή το πρωί με φαινόμενα τα οποία νοτιοδυτικά των Χανίων, του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου μπορεί να έχουν κάποια ένταση», είπε στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ ΤV” ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας.
Όλες οι υπηρεσίες και τα τεχνικά μέσα της Περιφέρειας Κρήτης που αποτελούν τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Στον Δήμο Ηρακλείου, το προσωπικό και ο μηχανολογικός εξοπλισμός των αρμόδιων υπηρεσιών είναι έτοιμα να συνδράμουν σε περίπτωση εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων και άλλων περιστατικών έκτακτης ανάγκης.

Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε η Περιφέρεια Κρήτης.

Συγκεκριμένα, στο δελτίο Τύπου αναφέρει:

«Η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ, προβλέπεται η έλευση του καιρικού συστήματος με το όνομα “EVA”, με κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τοπικά τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών, και θα επηρεάσουν την Κρήτη από τις πρωινές ώρες της Κυριακής».
Μεταξύ άλλων, τονίζει πως πρέπει οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά στις μετακινήσεις τους.
«Θα εκδηλώνονται με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Σε καμία περίπτωση δε φαίνεται με βάση τα στοιχεία που έχουμε να αγγίζουμε όρια ακρότητας από ένα ακραίο σύστημα, άσχετα που η ονομασία του μπορεί να δηλώνει κάτι τέτοιο. Οι συνέπειες της κακοκαιρίας είναι κυρίως εστιασμένες στην Πελοπόννησο και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα», είπε ο κ. Λέκκας.
Για τις βόρειες περιοχές προβλέπονται ενισχυμένοι νοτιάδες, χωρίς ωστόσο η έντασή τους να εμπνέει ανησυχία. Η διέλευση του βαρομετρικού χαμηλού και της ανώτερης διαταραχής στην ατμόσφαιρα θα είναι σύντομη, καθώς από το μεσημέρι της Κυριακής θα είναι ήδη σε ύφεση και μέχρι τις βραδινές ώρες θα έχει υποχωρήσει. Αισθητή θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας στη νότια Κρήτη, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα το σκηνικό του καιρού θα είναι και πάλι ήπιο.

Συστάσεις από την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου

Συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, απηύθυνε η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου ενόψει της κακοκαιρίας “EVA”.
Ειδικότερα, συστήνεται στους πολίτες:
– Να ενημερώνονται διαρκώς από τα ΜΜΕ (ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαδίκτυο κ.λπ.) για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και να παρακολουθούν με προσοχή τις επίσημες προειδοποιήσεις.
– Να φροντίσουν για την ομαλή ροή των υδάτων της βροχής στην ιδιοκτησία τους, καθώς και πέριξ αυτής.
– Να φροντίσουν για την απόφραξη φρεατίων συλλογής όμβριων υδάτων.
– Εφόσον αντιληφθούν συμβάν που σχετίζεται με τα έντονα καιρικά φαινόμενα (πλημμύρα, κατολίσθηση, ιρλανδική διάβαση), να ενημερώνουν άμεσα τις Υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (Πυροσβεστική, ΕΛ.ΑΣ.) για την αντιμετώπιση-αποκατάσταση αυτού.
– Να προγραμματίζουν τις μετακινήσεις τους, ώστε να μη συμπέσουν με την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Εάν είναι απαραίτητη η μετακίνηση, να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, χρησιμοποιώντας κεντρικές οδικές αρτηρίες και όχι δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους. Σε κάθε περίπτωση να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν.
– Να εξοπλίσουν το αυτοκίνητό τους με όλα τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έκτακτων καιρικών φαινομένων. Απαραίτητο είναι το αδιάβροχο, κουτί πρώτων βοηθειών.
– Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζή, να φοράνε τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια. Να προτιμάνε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους.
Στην περίπτωση θυελλωδών ανέμων:
– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
– Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
– Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες περιοχές.
Στην περίπτωση έντονης βροχόπτωσης-πλημμύρας:
– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους. Να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητό τους αν έχει ακινητοποιηθεί, καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει. Να σέβονται τη σήμανση-πινακίδες που ενημερώνει σχετικά με την επικινδυνότητα διάβασης από ρέματα σε συγκεκριμένα σημεία.
– Να αποφεύγουν περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί ή είναι επικίνδυνο να εκδηλωθούν κατολισθήσεις.
– Να αποφεύγουν περιοχές με λιμνάζοντα νερά, καθώς είναι πιθανόν τα νερά να έχουν δημιουργήσει λακκούβες και να έχουν παρασύρει μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων κ.λπ., τα οποία να μην είναι ορατά από τους πεζούς και οδηγούς.
– Να μην ξεχνάνε ότι οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μόλις αρχίσει η απόσυρση των υδάτων και η παύση της βροχόπτωσης.

Σε ετοιμότητα οι Δήμοι της Κρήτης

Με αφορμή την κακοκαιρία που θα πλήξει το σαββατοκύριακο την Ελλάδα και κατ’ επέκταση την Κρήτη, Δήμοι του νομού Ηρακλείου εξέδωσαν ανακοίνωση, που καθιστούν σαφές πως οι μηχανισμοί Πολιτικής Προστασίας θα βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ καλούν τους δημότες και τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Ο Δήμος Ηρακλείου εξέδωσε ανακοίνωση, όπου αναφέρει: «Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου, σύμφωνα και με το Έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, επισημαίνει ότι θα υπάρξει επιδείνωση του καιρού με την εκδήλωση ισχυρών βροχών και καταιγίδων.
Έτσι, έχουν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας τόσο το προσωπικό όσο και ο μηχανολογικός εξοπλισμός των αρμόδιων υπηρεσιών από το Σάββατο 5 (σ.σ. σήμερα) έως και την Κυριακή 6 Νοεμβρίου (σ.σ. αύριο), για συνδρομή σε περίπτωση εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων και άλλων περιστατικών έκτακτης ανάγκης.
Οι πρόεδροι Τοπικών Συμβουλίων καλούνται να ενημερώσουν του κατοίκους, θέτοντας σε ετοιμότητα το δίκτυο εθελοντών της περιοχής του».
«Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού με όλα τα μέσα της βρίσκεται ήδη σε πλήρη επιφυλακή και συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς. Η εξέλιξη των φαινομένων θα παρακολουθείται κι εφόσον κριθεί απαραίτητο, υπάρχει πιθανότητα για κλείσιμο των ιρλανδικών διαβάσεων. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει αντίστοιχη νεότερη ενημέρωση, εφόσον κριθεί αναγκαίο», τονίζει ο Δήμος Φαιστού.

Σε επιφυλακή ο Δήμος Μαλεβιζίου

Ιδιαίτερη προσοχή στις ήδη “λαβωμένες” περιοχές

Ο Δήμος Μαλεβιζίου, που ακόμη δεν έχει συνέλθει από τη φονική πλημμύρα της 15ης Οκτωβρίου, σε χθεσινή του ανακοίνωση υπογράμμιζε: «Σε επιφυλακή έχουν τεθεί και το προσωπικό και τα μηχανικά μέσα της Επιχείρησης. Στο πλαίσιο αυτό, συνιστάται στους πολίτες να αποφύγουν μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων, ιδιαίτερα πλησίον ρεμάτων και ποταμών, και να μην επιχειρούν διέλευση από ιρλανδικές διαβάσεις. Ιδιαίτερα εφιστάται στους πολίτες η αποφυγή διέλευσης πλησίον χειμάρρων και ρεμάτων, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
Ειδικά για τις περιοχές του Δήμου Μαλεβιζίου οι οποίες επλήγησαν μετά τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα, με δεδομένο το γεγονός ότι οι εργασίες αποκατάστασης βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων, να μην επιχειρούν διελεύσεις, πεζή ή με όχημα, σε ιρλανδικές διαβάσεις και να καλούν για οποιαδήποτε συνδρομή στη διάρκεια του σαββατοκύριακου στο 6946/809.330 ή στο 2813/400.695».

Σημειώνεται μάλιστα πως χθες το βράδυ εστάλη μήνυμα στα κινητά τηλέφωνα των δημοτών από την εφαρμογή του Δήμου, με την οποία προειδοποιεί για τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

πηγή: neakriti.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ