ΚΡΉΤΗ
Κακοκαιρία «Coral»: Παραμένει το τσουχτερό κρύο – Πού θα έχει βροχές και χιόνια
Ο καιρός για σήμερα Σάββατο 22 Φεβρουαρίου στην Κρήτη θα είναι νεφελώδης με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, ενώ ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης.
Τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη εξασθένηση το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με ένταση 6 έως 7 μποφόρ, ενώ από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα σημειωθεί σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 10 με 11 βαθμούς Κελσίου.
Ψυχρή εισβολή έως τη Δευτέρα – Χιονοπτώσεις και πολικές θερμοκρασίες φέρνει η κακοκαιρία Coral
Ένα νέο κύμα έντονου ψύχους πλήττει τη χώρα, με τη κακοκαιρία Coral να διατηρεί τον υδράργυρο σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα μέχρι τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου. Η αυριανή ημέρα, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, αναμένεται να είναι η πιο ψυχρή της εβδομάδας, σύμφωνα με την πρόγνωση του Θοδωρή Κολυδά, διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ). Το πρωί της Παρασκευής 21 Φεβρουαρίου, η ΕΜΥ επικαιροποίησε το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, προειδοποιώντας για χαμηλές θερμοκρασίες, πυκνές χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους που θα επηρεάσουν μεγάλο μέρος της χώρας.
Χιόνια και πολικές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές
Σήμερα Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, νέες πολικές αέριες μάζες θα κινηθούν από τη βορειοανατολική Ευρώπη προς την Ελλάδα, ρίχνοντας αισθητά τη θερμοκρασία και φέρνοντας χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από τις χιονοπτώσεις είναι:
- Βορειοανατολική Μακεδονία
- Θράκη
- Νησιά βορειοανατολικού Αιγαίου
- Θεσσαλία
- Ανατολική Στερεά Ελλάδα
- Αττικοβοιωτία
- Ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης
Προσοχή στους θυελλώδεις ανέμους και τον παγετό
Παράλληλα, αναμένονται θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι, με εντάσεις που μπορεί να φτάσουν τα 8-9 μποφόρ στο Αιγαίο, προκαλώντας προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στον ισχυρό παγετό, καθώς οι ελάχιστες θερμοκρασίες σε αρκετές περιοχές της βόρειας Ελλάδας θα βρεθούν κάτω από τους -10°C.
Πότε αναμένεται ύφεση των φαινομένων
Η κακοκαιρία αναμένεται να εξασθενήσει από τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, ωστόσο ο παγετός θα παραμείνει έντονος, κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες. Οι οδηγοί καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά στις περιοχές όπου η ολίσθηση των δρόμων λόγω παγετού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις μετακινήσεις.
«Φαινόμενο του Αιγαίου»: Ιδού τι δημιουργεί τους χιονιάδες στην Κρήτη – Τι είναι και πώς δημιουργείται (pics, graphic)
Με την ψυχρή εισβολή “Coral”, όπως βαφτίστηκε από τους μετεωρολόγους, να βρίσκεται προ των πυλών και με τον καιρό στην Κρήτη να έχει ήδη αποκτήσει χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά, ολοένα και περισσότεροι προγνώστες καιρού μιλούν για το “Φαινόμενο του Αιγαίου” ή στα Αγγλικά “Aegean effect snow” ή αλλιώς “Aegean lake effect”, ένα φαινόμενο που συγκεντρώνει, με βάση τις προγνώσεις, πολλές πιθανότητες να εκδηλωθεί στο νησί μας.
Το φαινόμενο είναι και το βασικό αίτιο που, παρά το ότι η Κρήτη είναι νησί και σε εύκρατο γεωγραφικό πλάτος, έχει πολλές φορές στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν αντιμετωπίσει πολύ ισχυρούς χιονιάδες με σημαντικές χιονοστρώσεις που συναντώνται μόνο σε ηπειρωτικές περιοχές μεγάλων υψομέτρων.
Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε ότι, χωρίς την ύπαρξη αυτού του φαινομένου, δε θα ήταν δυνατόν να βλέπουμε χιονισμένες παραλίες στην Κρήτη με μια συχνότητα που κυμαίνεται από μία φορά στα πέντε έως δέκα χρόνια.
Πολλοί Κρητικοί θυμούνται χιονισμένη την Κνωσό και τις βάρκες στο λιμάνι του Ηρακλείου τον Φλεβάρη του 1983, ενώ το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε αρκετές φορές από τότε, όπως τον Μάρτιο του 1987 και τον Φεβρουάριο του 1992, τον Φεβρουάριο του 2004, όταν τα οχήματα κινούνταν για μια μέρα με αλυσίδες στο… κέντρο των Χανίων και αρκετές φορές ακόμα με τελευταία τον Γενάρη του 2017, που τα χιόνια έφτασαν μέχρι την παραλιακή του Ηρακλείου και κυριολεκτικά τον αφρό της θάλασσας.
Ποιοι είναι όμως αυτοί οι μηχανισμοί που γεννούν αυτό το φαινόμενο και τι συμβαίνει συνήθως όταν αυτό εκδηλωθεί στην Κρήτη;
Τι είναι το Aegean effect snow
Το φαινόμενο Aegean effect snow αναφέρεται στην έντονη χιονόπτωση που παρατηρείται κυρίως στα ανατολικά προσήνεμα της ηπειρωτικής Ελλάδας από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, εξαιτίας της αλληλεπίδρασης ψυχρών αέριων μαζών με το θερμότερο νερό του Αιγαίου πελάγους. Πρόκειται για φαινόμενο αντίστοιχο του Great lakes effect snow, που εμφανίζεται στη Βόρεια Αμερική γύρω από τις Μεγάλες Λίμνες.
Η θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ της επιφάνειας της θάλασσας (συνήθως 10-15°C) και της ψυχρής αέριας μάζας (πολλές φορές κάτω από -10°C σε ύψος 1.500 μέτρων) δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη νεφών κατακόρυφης ανάπτυξης
Το Great lakes effect snow παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ και στον Καναδά, ιδιαίτερα γύρω από τις Μεγάλες Λίμνες (Great Lakes), όπως την Οντάριο και την Ίρι. Αυτό το φαινόμενο έγινε αντιληπτό τον 19ο αιώνα, όταν οι κάτοικοι παρατήρησαν έντονες και ξαφνικές χιονοπτώσεις κατά μήκος των ακτών των λιμνών. Το φαινόμενο πήρε το όνομά του από τη διαδικασία κατά την οποία ψυχρός αρκτικός αέρας περνά πάνω από τα σχετικά θερμότερα νερά των Μεγάλων Λιμνών, προκαλώντας την ανύψωση της υγρασίας και τον σχηματισμό έντονων χιονοπτώσεων. Οι περιοχές νότια και ανατολικά των λιμνών πλήττονται συχνότερα από τις βόρειες και δυτικές, κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Πώς δημιουργείται
Το φαινόμενο προκαλείται όταν πολύ ψυχρές αέριες μάζες, συνήθως πολικής προέλευσης, μετακινούνται από τη βόρεια ή βορειοανατολική Ευρώπη προς την Ελλάδα. Καθώς οι ψυχροί αυτοί άνεμοι περνούν πάνω από το σχετικά θερμό Αιγαίο, απορροφούν υγρασία από τη θάλασσα και θερμαίνονται ελαφρώς, οδηγώντας σε έντονη αστάθεια της ατμόσφαιρας.
Η θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ της επιφάνειας της θάλασσας (συνήθως 10-15°C) και της ψυχρής αέριας μάζας (πολλές φορές κάτω από -10°C σε ύψος 1.500 μέτρων) δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη νεφών κατακόρυφης ανάπτυξης. Τα νέφη αυτά, κορεσμένα με υγρασία, μεταφέρονται με τους βόρειους και βορειοανατολικούς ανέμους προς τις προσήνεμες περιοχές της νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως προς την ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, τη Θεσσαλία και τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.
Στην Κρήτη, το Aegean lake effect εμφανίζεται συχνότερα με μεγαλύτερη ένταση και λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας της με τα μεγάλα υψόμετρα ωθεί τον υγρό αέρα από την επιφάνεια της θάλασσας σε μεγάλα ύψη, όπου ψύχεται απότομα εντείνοντας το φαινόμενο.
Το βασικό αποτέλεσμα του Aegean effect snow είναι οι έντονες και τοπικά πολύ ισχυρές χιονοπτώσεις, ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, που μπορεί να διαρκέσουν πολλές ώρες ή και ημέρες, ειδικά όταν επιμένουν οι βορειοανατολικοί άνεμοι.
Χαρακτηριστικά, περιοχές όπως η Κρήτη, η Εύβοια, η ανατολική Μαγνησία, η ανατολική Βοιωτία και η Αττική συχνά πλήττονται από έντονες χιονοστρώσεις, λόγω της επίδρασης του Αιγαίου.
Το φαινόμενο, αν και έχει απλή εξήγηση βασισμένη στους νόμους της Φυσικής, είναι αποτέλεσμα πολλών μεταβλητών που κάνουν την πρόβλεψή του πολύ δύσκολη. Για την ακρίβεια, οι μετεωρολόγοι μπορούν να προβλέψουν με σχετική ακρίβεια μόνο τις συνθήκες που μπορούν να το προκαλέσουν και όχι την εκδήλωση του ίδιου του φαινομένου και την έντασή του.
Η έντασή του εξαρτάται, εκτός των άλλων, και από τη σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας που έχει σχέση με τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας, την κατακόρυφη θερμοβαθμίδα, δηλαδή τη μεταβολή της θερμοκρασίας από επίπεδο σε επίπεδο της ατμόσφαιρας και τις ατμοσφαιρικές συγκλίσεις που τείνουν να συγκεντρώνουν τοπικά μεγάλες ποσότητες υγρασίας, δηλαδή πολύ μεγάλα νέφη.
Όπως γνωρίζουν όμως οι περισσότεροι Κρητικοί, εμπειρικά η έντονη εκδήλωση αυτού του φαινομένου είναι δυνατόν να φέρει μεγάλα ύψη χιονόστρωσης στο νησί, ακόμη και στις πεδινές περιοχές, κάτι που στον χειμώνα που ζούμε μάλλον, αν συμβεί, δε θα είναι πρόβλημα, αλλά ευχής έργον μετά την παρατεταμένη ξηρασία των τελευταίων δύο ετών.
Πηγή: neakriti

-
ΚΡΉΤΗ3 ημέρες πριν
Μάχη του Λούλου: Η πρώτη Νίκη των επαναστατημένων Κρητικών το 1821
-
ΚΡΉΤΗ3 ημέρες πριν
Θυμιανή Παναγία: Η «Αγία Λαύρα» της Κρήτης στην επανάσταση του 1821
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Έφυγε από τη ζωή η Ελένη Μαραγκουδάκη – Μια σπουδαία πανεπιστημιακός και άνθρωπος του πνεύματος
-
ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν
Ανατρίχιασαν για μία ακόμη φορά τα «Βατράχια» – Η στιγμή που τραγούδησαν τον ύμνο τους | ΒΙΝΤΕΟ