Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Καιρός: Υποχωρεί η σκόνη κι έρχονται επιτέλους βροχές στην Κρήτη!

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση xalkiadakis
Διαφήμιση xalkiadakis

Αλλαγή στο σκηνικό του καιρού από την Τετάρτη, επιτέλους  για την Κρήτη,με τους καλύτερους οιωνούς. Βροχές, κατά τόπους έντονες ή και Καταιγίδες, με πληθώρα αστραπών λόγω των αιωρούμενων σωματιδίων σκόνης στην ατμόσφαιρα, Βορειοδυτικοί άνεμοι ενισχυόμενοι σταδιακά στην Ανατολική Κρήτη και στο ΝΑ Αιγαίο και πτώση της θερμοκρασίας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της αλλαγής του καιρού από την Τετάρτη το μεσημέρι έως και την Πέμπτη νωρίς το απόγευμα.

Τα πλέον έντονα φαινόμενα αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους τις βραδινές ώρες της Τετάρτης έως και τις πρωινές ώρες της Πέμπτης και προφανώς απαιτούν μια ιδιαίτερη προσοχή.

Αντίο σκόνη

Η αναμενόμενη και ευχάριστη αυτή αλλαγή του καιρού οφείλεται στην κίνηση ενός βαρομετρικού χαμηλού από τις  ακτές της Αφρικής, και συγκεκριμένα της Αιγύπτου, προς τα βόρεια τμήματα της Δυτικής Μεσογείου περνώντας από τα ανατολικά τμήματα της Κρήτης.

Στην κίνηση του το Βαρομετρικό χαμηλό, προερχόμενο από τα νότια, συνοδεύεται από θερμότερες αέριες μάζες οι οποίες θα συγκρουστούν με τις ψυχρότερες αέριες μάζες που κατέρχονται από τα ΒΔ της χώρας μας  με αποτέλεσμα την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων στη ζώνη αυτή σύγκλισης που περιλαμβάνει την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και όλο το ΝΑ Αιγαίο.

Έρχονται βροχές

Αν και σχετικά σύντομη η διάρκεια εμφάνισης των φαινομένων, περίπου ένα 24ωρο, από το μεσημέρι της Τετάρτης έως τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης, η ωφέλεια αυτής της αλλαγής χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική για το νησί μας. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι μετά από δύο επαναλαμβανόμενα άκρως σημαντικά περιστατικά μεταφοράς σκόνης στο νησί μας οι ποσότητες σκόνης που έχουν καλύψει όλες τις  επιφάνειες της φύσης είναι ιδιαίτερα σημαντικές και προφανώς από την κίνηση των ανέμων θα ανακυκλώνονταν καθημερινά στον ατμοσφαιρικό αέρα.

Οι βροχές αυτές που αναμένεται να σημειωθούν  είναι μία πραγματική ευλογία μιας και θα ξεπλύνουν όλες τις εκτεθειμένες επιφάνειες,  καθαρίζοντας ουσιαστικά το φυσικό περιβάλλον, παρασύροντας ταυτόχρονα τη σκόνη στο έδαφος σε μια διαδικασία φυσικής λίπανσης. Πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι η μεταφορά σκόνης στην ατμόσφαιρα, αν και έχει μειωθεί σημαντικά, παραμένει μια μικρή τάση ανατροφοδότησης η οποία θα εκδηλωθεί και υπό μορφή λασποβροχής στη φάση έναρξης των καιρικών φαινομένων. Πραγματικά όμως δεν ενέχει καμία ανησυχία μιας και η σκόνη που έχει ήδη καλύψει τις επιφάνειες είναι κατά πολύ περισσότερη και επομένως η βροχή θα έχει ένα ρόλο καθαρισμού.

Ο καιρός της Τετάρτης

Την Τετάρτη το πρωί ο καιρός θα είναι γενικά καλός με λίγες νεφώσεις οι οποίες θα αρχίσουν να πυκνώνουν και από νωρίς το μεσημέρι θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνιση τους οι πρώτες τοπικές βροχές οι οποίες θα επεκταθούν σταδιακά σε ολόκληρο το νησί, ευνοώντας περισσότερο τις βόρειες περιοχές της Κρήτης. Αρχικά τα φαινόμενα δεν θα είναι έντονα, όμως από τις βραδινές  ώρες της Τετάρτης έως και το πρωί της Πέμπτης αναμένεται να ενταθούν οι βροχές ενώ θα σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες (προσοχή συστήνεται στην πρόσκαιρη ένταση των καιρικών φαινομένων κατά την διάρκεια εκδήλωσης των καταιγίδων, ιδιαίτερα στο οδικό δίκτυο αλλά και σε κάθε κίνδυνο κατολίσθησης)επίσης υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης πολλών αστραπών στην ατμόσφαιρα.

Οι άνεμοι το πρωί της Τετάρτης θα πνέουν από Δυτικές διευθύνσεις στα δυτικά της Κρήτης και ΒΒΔ στην ανατολική Κρήτη, με ένταση 3-4 Μποφώρ, από το μεσημέρι όμως και μετέπειτα θα στραφούν γενικά από ΒΒΔ διευθύνσεις και σταδιακά θα ενισχύονται φθάνοντας τις πρωινές ώρες της Πέμπτης τα 5 – 6 , τοπικά έως και τα 7 Μποφώρ ( οι μέγιστες εντάσεις αναμένεται να είναι υψηλότερες κυρίως στην ανατολική Κρήτη).  Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα και θα κυμανθεί από τους 11°C η ελάχιστη ενώ η μέγιστη θα φθάσει έως και τους 18°C.

Ο καιρός της Πέμπτης

Το πρωί της Πέμπτης αναμένεται να διατηρηθούν φαινόμενα βροχής κυρίως στα βόρεια τμήματα της Κρήτης τα οποία μέχρι το μεσημέρι θα εξασθενήσουν σημαντικά και ο καιρός θα βελτιωθεί σε ολόκληρο το νησί. Οι άνεμοι θα διατηρούν ενισχυμένες εντάσεις έως και τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης με μία τάση σταδιακής εξασθένησης,  αρχικά από τα δυτικά η οποία θα επεκταθεί και στα ανατολικά έως τις βραδινές ώρες. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει λίγο χαμηλότερα.

…και του Σαββατοκύριακου

Καλές και Ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν την Παρασκευή και το Σάββατο με ηλιοφάνεια, ασθενείς έως μέτριους  Δυτικούς  –  ΒΔ ανέμους ενώ και η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Λέκκας Εμμανουήλ
Μετεωρολόγος, MSc

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση vision
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση minoan
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση anek
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση gialos
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap