Βρειτε μας στα Social Media
 

ΚΡΉΤΗ

Καιρός: Έρχεται επιτέλους το φθινόπωρο στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

φθινόπωρο
Διαφήμιση XALKIADAKIS
Διαφήμιση XALKIADAKIS

Σε μία πιο φθινοπωρινή ρότα αναμένεται να κινηθεί ο καιρός με την επίσκεψη ενός οργανωμένου Βαρομετρικού χαμηλού από τα δυτικά της χώρας μας. Η Κρήτη καθώς βρίσκεται στο νότιο τομέα του συστήματος θα υποστεί τις μέγιστες εντάσεις των Νοτίων ανέμων, ιδιαίτερα σε κάποιες βόρειες περιοχές του νησιού, και για αυτό το λόγο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από την Πέμπτη το απόγευμα έως και την Παρασκευή το απόγευμα.

Οι βροχές θα είναι πολύ περιορισμένες και τοπικές σε επιλεγμένες περιοχές στα δυτικά και τα νότια τμήματα του νησιού ευελπιστώντας ότι από το Σάββατο η ατμοσφαιρική αστάθεια που παραμένει στο νησί μας να οδηγήσει σε ένα πιο φθινοπωρινό σκηνικό του καιρού διατηρώντας όμως και διαστήματα καλοκαιρίας.

 

Αναλυτικά η πρόβλεψη από τον Μανώλη Λέκκα:

Αλλαγή στο σκηνικό του καιρού στη χώρα μας αναμένεται να προκαλέσει ένα οργανωμένο Βαρομετρικό χαμηλό που κινείται στο Β. Ιόνιο από σήμερα Τετάρτη. Με διαφορετικό τρόπο θα επηρεάσει τις ηπειρωτικές περιοχές της χώρας όπου αναμένεται να σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες για την Πέμπτη και ιδιαίτερα την Παρασκευή ενώ πολύ ισχυρούς Νοτιάδες επιφυλάσσει για το νησί μας τις ίδιες ημέρες με μικρή όμως την πιθανότητα για ασθενείς βροχές να κάνουν επιλεκτικά την εμφάνιση τους κατά τόπους και μόνο.

Αισιόδοξο είναι πάντως το γεγονός ότι αυτή η πρώτη οργανωμένη Φθινοπωρινή διαταραχή σηματοδοτεί κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά της ατμόσφαιρας και για το νησί μας δημιουργώντας από το Σάββατο και μετέπειτα συνθήκες οι οποίες ευνοούν την εμφάνιση βροχοπτώσεων, λόγω μιας ψυχρότερης εισβολής, σε τοπικό επίπεδο αρχικά αλλά στην πορεία υπάρχει πιθανότητα να επεκταθούν σε όλο και περισσότερες περιοχές της Κρήτης.

Για σήμερα Τετάρτη ο καιρός παραμένει καλοκαιρινός σε ολόκληρη την Κρήτη, με λίγες νεφώσεις να κάνουν την εμφάνιση τους στα δυτικά και τα ορεινά τμήματα του νησιού. Οι άνεμοι διατηρούν Δυτικές έως και ΝΔ διευθύνσεις με την ένταση τους στα 3 – 4 Μποφώρ, πρόσκαιρα στα δυτικά τις μεσημβρινές ώρες θα φθάνουν έως και τα 5 Μποφώρ. Από τις νυκτερινές ώρες πάντως θα αρχίσουν να στρέφονται από Νότιες διευθύνσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε καλά για την εποχή επίπεδα, με τη μέγιστη τιμή της να κυμαίνεται γύρω από τους 28 °C.

Από την Πέμπτη ξεκινούν προειδοποιητικά οι Νοτιάδες, οι οποίοι σταδιακά θα ενισχυθούν, αλλά με εντάσεις που σε βόρειες περιοχές της Κρήτης θα φθάνουν στα 5 έως και τα 6 Μποφώρ με ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση τους τις βραδινές ώρες της Πέμπτης και ιδιαίτερα τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Οι περιοχές στις οποίες αναμένεται να σημειωθούν οι μεγαλύτερες εντάσεις των Νοτίων ανέμων θα είναι οι βόρειες περιοχές του Ν. Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και περιοχές γύρω από τον Αγ. Νικόλαο Λασιθίου, δυτικά και ανατολικά της πόλης των Χανίων για το Ν. Χανίων. Ο καιρός γενικά θα είναι καλός με λίγες νεφώσεις για τα βόρεια τμήματα ενώ πιο πυκνές θα είναι οι νεφώσεις για τα νότια τμήματα όπου τις απογευματινές ώρες πιθανά να εκδηλωθεί και κάποια παροδική βροχή. Η θερμοκρασία την Πέμπτη, λόγω των νοτίων ανέμων, θα κυμανθεί γύρω από τους 30 °C κυρίως για τα βόρεια τμήματα του νησιού.

Την Παρασκευή, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες, αναμένεται κορύφωση στην ένταση των Νοτίων ανέμων, για τις περιοχές που αναφέρθηκαν και παραπάνω, με τις μέγιστες εντάσεις να ξεπερνούν τα 8 Μποφώρ. Λόγω των ενισχυμένων ανέμων απαιτείται μία ιδιαίτερη προσοχή σε όλες τις εξωτερικές δραστηριότητες και ακόμη μεγαλύτερη επαγρύπνησης στην εκδήλωση μιας πυρκαγιάς η οποία μπορεί να επεκταθεί ταχύτατα. Σταδιακά πάντως αναμένεται εξασθένηση των Νοτίων ανέμων, αρχικά από τα δυτικά της Κρήτης όπου θα στραφούν από Δυτικές – ΝΔ διευθύνσεις, ενώ μέχρι τις βραδινές ώρες θα έχουν εξασθενήσει σημαντικά και στα ανατολικά τμήματα του νησιού.

Πιθανότητα για κάποιες τοπικές βροχές εμφανίζεται σε δυτικές και νότιες περιοχές της Κρήτης μετά όμως από την εξασθένηση των ανέμων. Η θερμοκρασία στα βόρεια τμήματα του νησιού θα ανέβει σε επίπεδα των 30°C λόγω των νοτίων ανέμων, σημειώνοντας όμως αρκετά χαμηλότερες τιμές για τα νότια τμήματα.

Το Σάββατο σειρά φαίνεται να παίρνουν οι ενισχυμένοι Δυτικοί άνεμοι αλλά σε συνδυασμό με την πτώση της θερμοκρασίας προκαλούν κάποιες νεφώσεις δίνοντας και την πιθανότητα για κάποιες τοπικές βροχές στο νησί μας. Η ατμοσφαιρική αστάθεια στις επόμενες ημέρες δίνει την ελπίδα ότι πιθανά θα ακολουθήσει μια πιο φθινοπωρινή περίοδος.

φθινόπωρο
Διαφήμιση
emvolio
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
emvolio
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap