ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Το Κρητικό καφενείο που σερβίρει ελληνικό καφέ με κάρδαμο, κανέλα και… μαστίχα Χίου!

Καφές, μεράκι και ιστορίες στην Αγία Βαρβάρα!
Στην καρδιά της Κρήτης, στο χωριό Αγία Βαρβάρα Μονοφατσίου, υπάρχει ένα μικρό καφενείο που κρύβει μέσα του γεύσεις, ιστορίες και μεράκι. Εκεί, η Κατερίνα Αεράκη δεν σερβίρει απλώς ελληνικό καφέ· σερβίρει μια εμπειρία! Μια εμπειρία που ξεκινά με αρώματα κρητικών βοτάνων, συνεχίζεται με παραδοσιακά κεράσματα και ολοκληρώνεται με συζητήσεις για μαντινάδες, τραγούδια και ανθρώπους που αγαπούν την παράδοση.
Το πρωινό ξεκίνημα με τον ελληνικό καφέ
Η Κατερίνα περιγράφει στο Daynight.gr πώς ξεκινά η κάθε της μέρα, μακριά από την πόλη, σε ένα χωριό όπου η ζωή έχει διαφορετικούς ρυθμούς:
“Τα πρωινά εδώ στο χωριό είναι αλλιώτικα. Είναι γεμάτα από τη μυρωδιά των καμένων ξύλων από τις ξυλόσομπες. Ό,τι πιο ρομαντικό και όμορφο. Και τώρα που σου μιλάω, βλέπω αυτό το λευκό σύννεφο που βγαίνει από τις καμινάδες…
Η μέρα εδώ ξεκινά με ελληνικό καφέ. Έρχονται τα γεροντάκια, αλλά έχουν αρχίσει να έρχονται και γριούλες σιγά-σιγά, εκμοντερνιζόμαστε λίγο. Αρχίζει το μπρίκι, και μετά αρχίζουν όλα τα υπόλοιπα.”
Όμως, δεν μιλάμε για έναν απλό ελληνικό καφέ. Η Κατερίνα έχει βάλει το δικό της άγγιγμα, προσθέτοντας αρώματα από κρητικά βότανα, όπως κάρδαμο, κανέλα, αλλά και μαστίχα Χίου:
“Ο ελληνικός καφές, για όσους είναι λάτρεις του, είναι σκέτη μαγεία. Έχω εντάξει αρώματα από κρητικά βότανα στον ελληνικό καφέ. Ο πολύ παραδοσιακός άνθρωπος ίσως να μην τον πιει. Αλλά οι περισσότεροι θέλουν να προχωρήσουν τον ελληνικό λίγο παραπέρα και τον δοκιμάζουν.
Η πρώτη τους αντίδραση είναι έκπληξη. Τους φαίνεται λίγο παράξενο, αλλά όσοι είναι από εκείνους που ρισκάρουν, δοκιμάζουν και κάρδαμο και κανέλα, αλλά και την παραδοσιακή μαστίχα Χίου. Το κάρδαμο χρησιμοποιείται και στη μαγειρική κι έχει μια πολύ έντονη γεύση.”
Παραδοσιακά κεράσματα και… “εξελιγμένες” λιχουδιές
Σε αυτό το μικρό καφενείο, ο καφές συνοδεύεται από αυθεντικές γεύσεις της Κρήτης. Όταν ρωτάμε την Κατερίνα ποια είναι τα κεράσματα που προτιμούν οι πελάτες της, μας λέει:
“Πρώτο σε προτιμήσεις είναι το παραδοσιακό λυχναράκι με τη μυζήθρα. Καλλιτσούνι, όπως το λέμε σε άλλους τόπους της Κρήτης, γιατί υπάρχουν εναλλαγές στις ονομασίες. Εμείς τα λέμε λυχναράκια, άλλοι τα λένε καλλιτσούνια.
Μετά ακολουθούν τα ντόπια καλλιτσούνια, το σταφιδοκούλουρο, ο καβρουμάς. Και μετά, ένα από τα εξελιγμένα, που μου είπε ένας παππούς: ‘Δώσε μου ένα από αυτά τα εξελιγμένα να το φάω με τον καφέ!’”
Τα “εξελιγμένα”, όπως τα αποκαλεί ο ηλικιωμένος θαμώνας, είναι μια νέα προσέγγιση στις παραδοσιακές γεύσεις, προσαρμοσμένη στα γούστα της νέας γενιάς, χωρίς να χάνει την αυθεντικότητά της.
Ιστορίες, μαντινάδες και μια γυναίκα στο καφενείο
Σε ένα τέτοιο χώρο, τίποτα δεν είναι συμβατικό ή συνηθισμένο. Μόλις αντικρίζουν την Κατερίνα, η συζήτηση στρέφεται στις μαντινάδες, τα τραγούδια και τους Κρητικούς καλλιτέχνες.
“Εδώ τώρα χτύπησες φλέβα. Ναι, και μου το ζητάνε, και φέρνει η κουβέντα να τους λέω ιστορίες για Κρητικούς καλλιτέχνες και για όσα έχω γράψει. Αλλά το ωραιότερο εδώ είναι οι ιστορίες που ακούω εγώ, καθημερινά, από τους μεγαλύτερους.”
Η Κατερίνα είναι η μοναδική γυναίκα που διατηρεί καφενείο στο χωριό, κάτι που κάποτε θα θεωρούνταν ασυνήθιστο. Όμως, όχι εδώ:
“Τυχαίνει να είμαι η μοναδική γυναίκα επιχειρηματίας καφέ στο χωριό. Δεν τους ξένισε καθόλου. Ίσα-ίσα! Πήραν το θάρρος κι έρχονται και περισσότερες γυναίκες. Ίσως κάνω κάτι καλό. Γιατί στα χωριά ακόμα επικρατεί το ταμπού της γυναίκας στην καφετέρια, στο καφενείο.
Αλλά εδώ μου έδειξαν εμπιστοσύνη και σεβασμό. Και τους ευχαριστώ γι’ αυτό – όπως ευχαριστώ κι εσένα για τη σημερινή μας κουβέντα!”

-
ΚΡΉΤΗ3 ημέρες πριν
Μάχη του Λούλου: Η πρώτη Νίκη των επαναστατημένων Κρητικών το 1821
-
ΚΡΉΤΗ3 ημέρες πριν
Θυμιανή Παναγία: Η «Αγία Λαύρα» της Κρήτης στην επανάσταση του 1821
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Έφυγε από τη ζωή η Ελένη Μαραγκουδάκη – Μια σπουδαία πανεπιστημιακός και άνθρωπος του πνεύματος
-
ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν
Ανατρίχιασαν για μία ακόμη φορά τα «Βατράχια» – Η στιγμή που τραγούδησαν τον ύμνο τους | ΒΙΝΤΕΟ