Βρειτε μας στα Social Media
 

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Σεισμός Κρήτη: «Ο ισχυρότερος σεισμός των τελευταίων 50 ετών»

Δημοσιεύτηκε

στις

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαφήμιση
Διαφήμιση
314 Shares

Την πρώτη εκτίμηση των ζημιών από τον κύριο σεισμό των 5,8 Ρίχτερ και των μετασεισμών κάνουν οι δήμοι που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο.

Ο δήμαρχος Βιάννου Αρχάνων Μηνάς Σταυρακάκης – πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα –  μίλησε στο ethnos.gr σχετικά με τον ισχυρό σεισμό και απερίφραστα είπε πως πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό εδώ και μισό αιώνα στην Κρήτη και εξέφρασε την ανησυχία του για την ενεργοποίηση του περίφημου ρήγματος του Καστελίου το οποίο κόβει στη μέση το νησί.

Οι ζημιές είναι μεγάλες. Δεν μπορώ να σας τα περιγράψω με λόγια. Έχουν καταστραφεί και παλιά και νέα κτίρια και κατά την εκτίμηση μου είναι θαύμα που δεν έχουμε θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό στο δήμο μας. Δυστυχώς, μαθαίνω για νεκρό στο Αρκαλοχώρι. Μακάρι να σταματήσει εδώ το κακό”.

Σεισμός Κρήτη – Βίντεο ντοκουμέντο από την ώρα της δόνησης

Ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν βίντεο από τη στιγμή που χτύπαγε ο «Εγκέλαδος» την Κρήτη και αποτυπώνονται τα πρώτα δευτερόλεπτα μετά τη δόνηση.

Είχε μεγάλη επιτάχυνση

Με την ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού και τις γνώσεις που διαθέτει είπε: “Είμαι 50 ετών και σας λέω με βεβαιότητα πως η Κρήτη δεν έχει γνωρίσει τέτοιο σεισμό σε αυτό το διάστημα. Πάντα γίνονταν σεισμοί αλλά στον υποθαλάσσιο χώρο. Αυτή τη φορά ήταν στο χερσαίο τμήμα και επιφανειακός και ενεργοποιήθηκε το ρήγμα του Καστελίου που πάντα ήταν στην σκέψη μας και το παρακολουθεί η επιστημονική κοινότητα. Ο σεισμός είχε πολύ μεγάλη επιτάχυνση. Φανταστείτε πως στην Αθήνα το 1999 ήταν 5,9 Ρίχτερ και έγιναν τεράστιες ζημιές. Θα έλεγα πως ήταν ανάλογος αν όχι και μεγαλύτερος και για αυτό σας λέω πως είναι θαύμα που έχουμε μόνο αυτές τις απώλειες. Είμαστε τυχεροί μέσα στην ατυχία μας“.

Ζημιές σε σχολεία, δρόμους και ύδρευση

Σχετικά με τις ζημιές στα κτίρια και στις υποδομές του δήμου είπε: “Δεν το συζητάμε, οι ζημιές είναι τεράστιες. Προτεραιότητα έχουν τα σχολεία. Ενα νηπιαγωγείο και ένα δύο ακόμα σχολεία είναι ακατάλληλα παρότι ως δήμος τα είχαμε ενισχύσει όλα και τα είχαμε συντηρήσει. Το δημαρχείο έχει πάθει μεγάλες ζημιές όπως και πολλά νέα σπίτια. Επίσης έχουμε μεγάλες ζημιές στην ηλεκτροδότηση και στην άρδευση. Μεγάλες ζημιές έχουμε και στην οδοποιία. Όλος ο μηχανισμός του Δήμου είναι επί ποδός και με προτεραιότητα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση”.

Κατολισθήσεις στο Οροπέδιο Λασιθίου

Στο ethnos.gr μίλησε και ο δήμαρχος του Οροπεδίου Λασιθίου Ιωάννης Στεφανάκης: “Ήταν πολύ δυνατός σεισμός. Κουνήθηκε όλο το οροπέδιο αλλά ευτυχώς δεν έχουμε ζημιές. Υπάρχουν βέβαια κάποιες κατολισθήσεις σε δρόμους αλλά θα τα τακτοποιήσουμε. Το ρήγμα του Καστελίου είναι ο εφιάλτης για όλους στην Κρήτη καθώς πολλά έχουν λεχθεί και αγγίζουν και τα όρια των θρύλων και των φημών. Ο δήμος μας προετοιμάζεται για το χειμώνα και ακόμα περιμένουμε την ενίσχυση που μας είχαν υποσχεθεί από την προηγούμενη κακοκαιρία. Η σκέψη μας είναι στις περιοχές που είναι έπαθαν ζημιές και θα συνδράμουμε όπου μπορούμε. “.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap