Βρειτε μας στα Social Media
 

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Σεισμός στην Κρήτη: Είδαν τους λογαριασμούς τους και δεν το πίστευαν!

Δημοσιεύτηκε

στις

INTIME
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ, για τους πρώτους 414 δικαιούχους της Κρατικής Αρωγής, πιστώθηκαν χθες Παρασκευή 8 Οκτωβρίου από το υπουργείο Οικονομικών στις σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης, δίνοντας μια μικρή πρώτη ανάσα στους πληγέντες που προσπαθούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους για το μέλλον.

Η επεξεργασία των αιτήσεων και των στοιχείων που υποβάλλονται συνεχίζεται.

Σε πρώτη φάση, η πλατφόρμα arogi.gov.gr δέχεται αιτήσεις για περιοχές των Δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών-Αστερουσίων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης, που έχουν πληγεί καθοριστικά από τον σεισμό, όπως αυτές καθορίζονται στις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Σε δεύτερη φάση, τις επόμενες εβδομάδες, η πλατφόρμα θα επεκταθεί και για τους πληγέντες στις λοιπές περιοχές που έχουν χτυπηθεί από τον σεισμό, παράλληλα με την πρόοδο των αυτοψιών των αρμόδιων υπηρεσιών στις περιοχές.

Συγκεκριμένα, το ακριβές ποσό που πιστώθηκε χθες είναι συνολικού ύψους 5.420.517,97 ευρώ σε 414 δικαιούχους (μοναδιαίοι ΑΦΜ) της Κρατικής Αρωγής. Ειδικότερα, πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς:

* 389 δικαιούχων, ποσό 4.242.738,81 ευρώ ως προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής.

* 270 δικαιούχων, ποσό 1.035.779,16 ευρώ.

* 35 δικαιούχων, ποσό 142.000 ευρώ έναντι επιχορήγησης σε επιχειρήσεις.

Προοπτικά, με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των αιτήσεων και των στοιχείων που υποβάλλονται, θα ακολουθήσουν νέες πληρωμές το επόμενο χρονικό διάστημα. Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα arogi.gov.gr ενεργοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες, για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στα μέτρα στήριξης νοικοκυριών, ιδιοκτητών ακινήτων και επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στην Κρήτη. Οι πληγέντες έχουν τη δυνατότητα, με μία μόνο αίτηση, η οποία επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης, να ζητήσουν τη χορήγηση έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, ως πρώτη αρωγή από το υπουργείο Οικονομικών. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η 5η Νοεμβρίου.

Μη κατοικήσιμα 5.205 κτήρια

Μέχρι προχθές το απόγευμα είχαν διενεργηθεί αυτοψίες σε 9.327 κτήρια στις σεισμόπληκτες περιοχές του νομού Ηρακλείου. Από αυτά, χαρακτηρίστηκαν “κατοικήσιμα” τα 4.122 και “μη κατοικήσιμα” τα 5.205. Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποίησε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου χθες, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης.

Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλη Κεγκέρογλου για τα «μέτρα και τις διαδικασίες στήριξης των πληγέντων από τον καταστροφικό σεισμό», τόνισε ότι περίπου 120 μηχανικοί του υπουργείου διενεργούν καθημερινά πάνω από 1.000 αυτοψίες, ενώ από χθες ξεκίνησαν και οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι, αφού προτεραιότητα είναι να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες όσο πιο σύντομα γίνεται.

«Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος θα συνεχιστεί έως ότου ελεγχθεί το σύνολο των πληγέντων κτηρίων που αποστέλλουν καθημερινά οι Δήμοι, με τους οποίους είμαστε σε συνεχή συνεννόηση», είπε ο κ. Καραγιάννης, επισημαίνοντας ότι «μέχρι χθες (σ.σ. προχθές) το απόγευμα έχουν διενεργηθεί αυτοψίες σε 9.327 κτήρια, εκ των οποίων χαρακτηρίστηκαν “κατοικήσιμα” τα 4.122 και “μη κατοικήσιμα” τα 5.205».

«Ο όγκος είναι πολύ μεγάλος, αλλά προχωράμε γρήγορα, όπως έχετε δει κι εσείς, ενώ ο αριθμός των μηχανικών αυξάνεται αντί να μειώνεται», ανέφερε.

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής έχουν τονίσει πολλάκις τον κατεπείγοντα χαρακτήρα των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη των πληγέντων, και αυτό κάνουμε πράξη», είπε.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό, ο κ. Καραγιάννης, απευθυνόμενος στον επερωτώντα βουλευτή, είπε ότι χαίρεται για το επίπεδο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και «γιατί πάνω στα συντρίμμια δεν κάνουμε πολιτική. Άλλωστε, κοινός μας στόχος – όλων των πολιτικών – είναι η ανακούφιση των κατοίκων που επλήγησαν. Και καθημερινά βλέπουμε όλοι τι γίνεται στην Κρήτη και στον νομό Ηρακλείου. Υπάρχει συνεχής παρουσία της κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή, και συνέχεια κυβερνητικά στελέχη βρίσκονται στο σημείο».

Ο υφυπουργός Υποδομών ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει μέριμνα και για την κατεδάφιση των επικίνδυνων κτηρίων, σε συνεργασία με τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος, ώστε μετά την έκδοση των Πρωτοκόλλων Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κτηρίων, ο Δήμος να προβεί στις κατεδαφίσεις, μέσω της επιδότησής τους από το υπουργείο Εσωτερικών. Μάλιστα, όπως είπε η ΔΑΕΦΚ, έχει ήδη συντάξει την ΚΥΑ για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών, κάτι που είναι σημαντικό για τη χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτηρίων, η οποία έχει ήδη υπογραφεί απ’ όλα τα συναρμόδια υπουργεία (Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών, και Ανάπτυξης και Επενδύσεων) και χθες δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

«Σύντομα θα ακολουθήσει και νέα συμπληρωματική ΚΥΑ οριοθέτησης, που θα αφορά και σε άλλες τοπικές κοινότητες των Δήμων που έχουν πληγεί, και στις οποίες είναι σε εξέλιξη οι έλεγχοι».

Έρχονται κι άλλοι οικίσκοι

Όσον αφορά στην προσωρινή στέγαση των κατοίκων, ο κ. Καραγιάννης τόνισε ότι βρίσκονται στο Ηράκλειο οι πρώτοι 34 οικίσκοι και ακολουθεί η προμήθεια ακόμα 90, για τους οποίους ο διαγωνισμός διενεργήθηκε προχθές.

«Αξίζει όμως να πούμε ότι οι Δήμοι οφείλουν να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διαμορφωθούν οι χώροι, να υπάρχουν δίκτυα ΟΚΩ, για να είναι λειτουργική η τοποθέτηση των οικίσκων», είπε χαρακτηριστικά.

Οι έλεγχοι στα σχολεία

Όπως εξήγησε ο κ. Καραγιάννης, παρά το ότι η συντήρηση και οι επισκευές των βλαβών των σχολείων είναι αρμοδιότητα των Δήμων, ανεξαρτήτως της αιτίας που τις προκαλεί, εντούτοις ο εποπτευόμενος από το υπουργείο Υποδομών φορέας ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. θα παρέμβει για τις επισκευές αυτές.

«Έτσι, θέλω να σας ενημερώσω ότι, σε περίπτωση αδυναμίας υλοποίησης των επισκευών από τις Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων ή της Περιφέρειας που ανήκουν, είναι δυνατή η ανάθεση των έργων στην ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε., κατόπιν εντολής του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και της εξασφάλισης της αντίστοιχης χρηματοδότησης προς την εταιρεία. Όπως και έγινε!».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών, έχουν διενεργηθεί έλεγχοι σε 94 σχολικά συγκροτήματα και συνολικά 191 κτήρια στις πληγείσες περιοχές. Από τα κτήρια αυτά, 157 έχουν κριθεί κατάλληλα προς χρήση, εκ των οποίων 53 χρήζουν επισκευών μικρής κλίμακας και 34 κτήρια έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα προς χρήση, καθώς παρουσιάζουν σημαντικές βλάβες.

«Οι εργασίες επισκευής θα ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, με εργολαβίες που η ΚΤ.ΥΠ. θα αναλάβει να υλοποιήσει, με σκοπό την άμεση επαναλειτουργία αυτών των σχολικών μονάδων», είπε ο κ. Καραγιάννης, επισημαίνοντας ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο θα ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης ζημιών σε τέσσερις σχολικές μονάδες του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Συγκεκριμένα:

  • Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου,
  • Στο Γενικό Λύκειο Αρκαλοχωρίου,
  • Στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Αρκαλοχωρίου
  • και στο Γυμνάσιο-Λύκειο Καστελίου.

Τέλος, ανέφερε ότι «έχουν ήδη αποσταλεί οι πρώτες αίθουσες διδασκαλίας με βοηθητικούς χώρους (γραφεία διδασκόντων, WC), προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή κάλυψη των αναγκών σχολικής στέγης, ενώ μέχρι μεθαύριο Δευτέρα (11/10/2021) θα έχουν αποσταλεί και θα είναι στην Κρήτη συνολικά 22 αίθουσες με τους αντίστοιχους βοηθητικούς χώρους.

Επίσης, σήμερα η ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. διενεργεί διαγωνισμό για επιπλέον 40 αίθουσες διδασκαλίας και 7 γραφεία διδασκόντων και WC, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί και για να συνεχιστούν τα μαθήματα», κατέληξε ο υφυπουργός Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης.

Οι σημερινοί έλεγχοι

Από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας γίνεται γνωστό πως κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών – ΔΑΕΦΚ θα βρίσκονται σήμερα Σάββατο στις ακόλουθες περιοχές, προκειμένου να πραγματοποιήσουν – συνοδεία μηχανικών του Δήμου – ελέγχους/αυτοψίες στα κτήρια που επλήγησαν από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου: Μπιτζαριανό, Άγνος, Λύττος, Καραβάδος, Πανόραμα, Αμουργέλες, Στείρωνας, Πανόραμα, Βόνη, Πάρτιρα, Βιτσιλιά, Μπαδιάς, Τουρλωτή, Γαρίπα και Δραπέτι.

«Παρακαλούνται οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών να βρίσκονται σε ασφαλείς χώρους εντός των ορίων των παραπάνω οικισμών και πλησίον των οικιών τους, προκειμένου αυτές να ελεγχθούν από τα κλιμάκια μηχανικών και να παραλάβουν τα σχετικά δελτία ελέγχου».

Αλληλεγγύη στους σεισμόπληκτους

Άμεση ήταν η ανταπόκριση στο κάλεσμα του Δήμου Αγίου Νικολάου και άλλων ξενοδοχείων της ευρύτερης περιοχής, που έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου.

Ενδεικτικό είναι ότι συγκεντρώθηκαν στρώματα και κλινοσκεπάσματα (σημ. τις προηγούμενες μέρες είχαν αποσταλεί κρεβάτια, κλινοσκεπάσματα και ιματισμός), τα οποία μεταφέρθηκαν με τη συνδρομή εργατών του Δήμου, υπό την επίβλεψη του αντιδημάρχου Καθαριότητα Γιώργου Βάρδα, στην πληγείσα περιοχή προχθές το πρωί.

Πηγή: neakriti

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap