Βρειτε μας στα Social Media

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Πάνω από 40 σεισμοί σε 24 ώρες έχουν γίνει στο Ηράκλειο

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση xalkiadakis
Διαφήμιση xalkiadakis
147 Shares

Ανησυχία στους κατοίκους έχει προκληθεί ξανά στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου για τη μετασεισμική δραστηριότητα των τελευταίων 24ώρων.

Παρά το γεγονός ότι οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση, όπως δηλώνουν οι επιστήμονες και μάλιστα οι περισσότερες σεισμικές δονήσεις γίνονται ιδιαίτερα αισθητές όχι μόνο στην ενδοχώρα του Ηρακλείου αλλά και στην πόλη και σε περιοχές του Λασιθίου.

40 σεισμοί σε 24 ώρες

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το προηγούμενο 24ωρο πέρα από τον μεγαλύτερο σε ρίχτερ σεισμό των 4,5 ρίχτερ σημειώθηκαν άλλοι 40 από 1,4 έως και πάνω από 4 ρίχτερ ενώ κάθε δραστηριότητα προφανώς είναι ακόμη πιο αισθητή στο επίκεντρο του ρήγματος στο Αρκαλοχώρι.

Ρήγματα

Αποκατάσταση της γης στο Αρκαλοχώρι 

Την πεποίθηση ότι μετά τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου Σεπτεμβρίου στο Αρκαλοχώρι, η γη συνεχίζει να προχωρά σε αποκατάσταση στο εσωτερικό της όπου κάποια κομμάτια της “κλείδωσαν” και η ενέργεια που συσσωρεύτηκε “εκτονώνεται” με τους τελευταίους σεισμούς, εξέφρασε μιλώντας στο “Ράδιο Κρήτη” και την Ελένη Μπουρμά ο Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης και Γεωκαταστροφών, Φίλιππος Βαλλιανάτος.

Όπως είπε, έχουν καταγραφεί περίπου 7000 μετασεισμοί από την 27η Σεπτεμβρίου και μετά ενώ η διαδικασία σε άλλες περιπτώσεις είναι αργή και σε άλλες πιο άμεση. Ο κ. Βαλλιανάτος εμφανίστηκε καθησυχαστικός μιλώντας ουσιαστικά για μία φυσική και αναμενόμενη εξέλιξη με αφορμή τα 4,5 Ρίχτερ που χθες προκάλεσαν νέα αναστάτωση.

“Συνήθως, έχουν δηλώσει οι σεισμολόγοι κατά διαστήματα στο Ράδιο Κρήτη, μια τέτοια δραστηριότητα κρατάει σημαντικό χρονικό διάστημα και υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις που κρατάει και πάνω από ένα έτος και συμβουλεύουν τους κατοίκους να οπλιστούν με υπομονή καθώς θα έχει συνέχεια το φαινόμενο.

Μετατόπιση δραστηριότητας

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ο γεωλόγος του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Μουσείου φυσικής Ιστορίας Χαράλαμπος Φασουλάς, είπε ότι το φαινόμενο έχει μετατοπιστεί πιο βόρεια στο ενεργοποιημένο ρήγμα. 

Ένα και πλέον χρόνο μετά την έναρξη της σεισμικής ακολουθίας στο Αρκαλοχώρι η σεισμικότητα συνεχίζεται με το τελευταίο 24ωρο να υπάρχει μια έξαρση νότια του Καστελίου με 2 σεισμούς κοντά στα 4 R, τόνισε ο κ.Φασουλάς.

Η περιοχή που καθίζησε από το σεισμό του Σεπτεμβρίου, συνέχισε, είναι σπασμένη από πάρα πολλά ρήγματα τα οποία σιγά σιγά επανατοποθετούνται βρίσκοντας τη νέα θέση ισορροπίας τους και μάλλον για αυτό έχουμε την τόσο ασυνήθιστη σε διάρκεια μετασεισμική, όπως είχαμε και την αντίστοιχη προσεισμική, ακολουθία.

“Οι γεωλογικές αυτές ιδιαιτερότητες της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής λεκάνης του Ηρακλείου είναι μάλλον η αιτία για τις ιδιαιτερότητες αυτών των σεισμών, που δεν είναι συχνοί στον ελληνικό χώρο” κατέληξε ο γεωλόγος.

Τριών ειδών ρήγματα στην Κρήτη

Η Κρήτη απειλείται από τριών ειδών ρήγματα τα οποία βρίσκονται δυτικά και νότια του νησιού ,στη Θάλασσα αλλά και πάνω στο νησί. Η Κρήτη φιλοξενεί τους μεγαλύτερους επιφανειακούς σεισμούς όλης της Ευρώπης είχε επισημάνει στο παρελθόν σε συνέντευξή του ο καθηγητής σεισμολογίας κ.Παπαζάχος.

Πηγή: ekriti

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση vision
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση gialos
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap