Βρειτε μας στα Social Media

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Κρήτη: Πρόβλημα η έλλειψη εργατών γης – Δεν υπάρχουν χέρια να μαζέψουν την παραγωγή

Δημοσιεύτηκε

στις

αγρότες
Διαφήμιση xalkiadakis
Διαφήμιση xalkiadakis
31 Shares

Τεράστιο προμηνύεται το πρόβλημα της συγκομιδής αγροτικών προϊόντων και της ελαιοκομιδής, τους επόμενους μήνες στην Κρήτη, λόγω της μεγάλης έλλειψης εργατών γης, ένα πρόβλημα που αναδείχθηκε μέσα από το “Ράδιο Κρήτη” και τώρα βρισκόμαστε μπροστά στις συνέπειες της τραγικής έλλειψης…

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, Μανώλη Ορφανουδάκη που μίλησε στο “Ράδιο Κρήτη” και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, η φετινή σεζόν θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω έλλειψης εργατικών χεριών, αφού από τη συγκομιδή έως τη διάθεση δεν υπάρχουν εργατικά χέρια και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην τροφοδοσία της αγοράς αλλά και στις τιμές των προϊόντων.

Όπως είπε, σε περιόδους με πολύ καλή τιμή, ειδικά στο πεπόνι και το καρπούζι, τις ημέρες της συγκομιδής, πολλά προϊόντα δε μαζεύτηκαν, με αποτέλεσμα η ποιότητά τους να υποβαθμιστεί, ενώ τα χειρότερα είναι μπροστά, όπως αναφέρει το ekriti.gr.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 1/3 των εργατών γης έχει παραμένει στη Μεσαρά τόσο στα θερμοκήπια όσο και στις υπαίθριες καλλιέργειες, και όσοι έμειναν, όπως σημείωσε, δεν είναι οι πιο εξειδικευμένοι, με αποτέλεσμα το πρόβλημα είναι είναι πολύ μεγαλύτερο… Και στην Ιεράπετρα, όμως, έχει μείνει μόλις το 1/3 των εργατικών χεριών.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών έχουν επισημάνει, πολλές φορές, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι λύσεις υπάρχουν, αφενός για όσους δεν έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και φεύγουν στο εξωτερικό, αφετέρου με την μετάκληση προσωπικού από τρίτες χώρες.

Όμως, σε αυτή την περίπτωση, τα δικαιολογητικά υπερβαίνουν τα 20 για να κάνει κάποιος τη μετάκληση, αλλά από τη στιγμή που οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις…

Έτσι, προκύπτει το ερώτημα πώς και από ποιους θα γίνει το μάζεμα των σταφυλιών αλλά και ποιος θα τα συσκευάσει

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Λαχαναγοράς του Ηρακλείου, Μιχάλης Κονσολάκης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, αναφέρθηκε κι αυτός στο τεράστιο πρόβλημα – με μελανά χρώματα – και πρόσθεσε ότι είναι αρκετές οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από χώρες του εξωτερικού, λόγω περιορισμένης παραγωγής στην Κρήτη.

Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις εισαγωγής τομάτας, σε μικρή ποσότητα, από Πολωνία και Ολλανδία και Βέλγιο, ενώ στην αγορά υπάρχουν λεμόνια Ν. Αφρικής και Αργεντινής καθώς η ντόπια παραγωγή είναι λίγη.

Ακόμη, έχουμε μεγάλες ποσότητες από φρούτα Μακεδονίας με τις τιμές να είναι επιβαρυμένες και από το αυξημένο μεταφορικό κόστος.

αγρότες
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση vision
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση gialos
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap