Βρειτε μας στα Social Media

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

«Αστεία η απόφαση για τα μέτρα στο Ηράκλειο»

Δημοσιεύτηκε

στις

ηράκλειο
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην «κόκκινη» ζώνη πέρασε από σήμερα το πρωί και μέχρι την 1η Μαρτίου ο Δήμος Ηρακλείου, με την επιβολή αυστηρότερων μέτρων για την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης και στην Μαρία Μπινιχάκη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης, ανέφερε πως οι αποφάσεις της Επιτροπής δεν εξαρτώνται από τον αριθμό των κρουσμάτων και το μεταλλαγμένο στέλεχος. «Θα την κριτικάρω ως προς το μέγεθος της επιβολής των μέτρων. Τι σημαίνει Ηράκλειο και δήμος Ηρακλείου; Είναι στην ουσία η ευρύτερη περιοχή της πόλης του Ηρακλείου, μια σειρά από χωριά που είναι κοντά στο Ηράκλειο, τον Καρτερό που ο μισός ανήκει στο δήμο Ηρακλείου κι ο άλλος μισός στο δήμο Χερσονήσου. Οι μετακινήσεις στις περιοχές αυτές είναι συνεχείς, οι κάτοικοι πολλές φορές έχουν σπίτι και στις δύο περιοχές. Δεν καταλαβαίνω την απόφαση της Επιτροπής για το δήμο Ηρακλείου. Δεν ξέρει ακριβώς τη χωροταξία της περιοχής και αυτό δείχνει μια προχειρότητα στην υπόθεση».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, οι περιορισμοί μόνο στο δήμο Ηρακλείου θα δημιουργήσουν προβλήματα στην διαδημοτική μετακίνηση. «Αν θέλαμε να κάνουμε τη διαφορά έπρεπε να υπάρξει η επιβολή του μέτρου σε όλη την Π.Ε. Ηρακλείου. Αν θέλαμε να πάρουμε ένα αυστηρό μέτρο ή να περιλαμβάνει παλιές επαρχίες. Κριτικάρουμε με αυτή την έννοια την Επιτροπή, διότι είναι αστεία ως ένα βαθμό προς την αποτελεσματικότητα. Λήφθηκε εγκαίρως όμως και σωστά, γιατί παρατηρούνται προβλήματα και από όσο γνωρίζω από τις ιχνηλατήσεις. Δεν είναι καλά τα πράγματα ειδικά στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο».

Τα στοιχεία που προκύπτουν από τις ιχνηλατήσεις, δείχνουν μεγάλες ενδοοικογενειακές μολύνσεις κρίσιμων ανθρώπων που δουλεύουν σε δομές και υπηρεσίες. «Δείχνουν επέκταση της μόλυνσης στην ενδοχώρα, ολόκληρα χωριά είναι μολυσμένα σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχει επέκταση της ιστορίας προς την ενδοχώρα και πρέπει να προσέξουμε».

Η πρόβλεψη του καθηγητή ήταν ότι τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου θα φτάναμε τα 2.500 κρούσματα, όμως πάρθηκαν γρήγορα μέτρα στα αστικά κέντρα εστιασμένα και προσεκτικά με αποτέλεσμα η νέα πρόβλεψη του κ. Τζανάκη να δείχνει σαφή υποστροφή των τιμών. «Πιθανότατα δεν θα ξεπεράσουν τα 1.800 τα κρούσματα και ενδεχομένως να είναι και μεταξύ 1.600 – 1.700 στην αιχμή τους, η οποία έχει ξεκινήσει μερικές ημέρες τώρα. Θα ολοκληρωθεί πιστεύω μέχρι τέλος του μήνα και μετά θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση. Όμως αν παραβιάζουμε τα μέτρα και σε κρίσιμους τομείς όπως είναι το θέμα των μνημόσυνων υπάρχει θέμα. Μπορούμε να τιμήσουμε τους θανόντες με μια απλή τελετή. Αυτό έχει συμβάλει αρκετά σοβαρά στο θέμα της διάδοσης του ιού στην ενδοχώρα. Όπως επίσης και οι παρέες που γίνονται στα χωριά και ο ανεξέλεγκτος τρόπος που συμπεριφέρονται οι άνθρωποι εκεί».

Όπως υποστήριξε ο κ. Τζανάκης, αυτή τη στιγμή τα κρούσματα κυμαίνονται γύρω στα 1.400 – 1.460 ενώ και την προηγούμενη εβδομάδα συνέβαλε η κακοκαιρία στο να γίνουν λίγα τεστ με αποτέλεσμα άνθρωποι που νοσούν να μην μπορούσαν να κάνουν τεστ λόγω των χιονιών. «Αυτή η εβδομάδα ήταν μαγική. Τα πραγματικά κρούσματα πιστεύω ότι κυμαίνονται μεταξύ 1.700 – 1.800. Έχει ξεκινήσει το κύμα σχεδόν ένα μήνα τώρα και δεν βλέπουμε τα 3.000 κρούσματα που είχαμε δει στο προηγούμενο. Φαίνεται ότι υπάρχει μια συγκράτηση και στα μοντέλα μου βλέπω μια διαφοροποίηση που έγινε ιδιαίτερα αισθητή μετά τις 12 Φλεβάρη. Μετά διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια σοβαρή μεταβολή της πρόβλεψης με υποστροφή των τιμών».

Ωστόσο, στην Κρήτη επικρατεί σε μεγάλη έκταση το βρετανικό στέλεχος όμως μέχρι στιγμής είναι άγνωστο το τι συμβαίνει στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον καθηγητή. «Σε αυτό ευθύνεται, το εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής γιατί είναι εξιδεικευμένο και μπόρεσε να τα στείλει για ανάλυση ώστε να ανιχνευθούν τα δείγματα. Δεν ξέρω, αν και μου κάνει εντύπωση πως τα στα άλλα μέρη δεν υπάρχει παρόμοια εικόνα με την Κρήτη. Υποψιάζομαι ότι υπάρχει και απλά δεν το έχουμε βρει. Πρέπει να το μάθουμε αυτό γιατί είναι επικίνδυνο».

Αναφορικά με τη χρήση της διπλής μάσκας, ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι μπορεί να βοηθήσει εφόσον γίνεται σωστά η εφαρμογή της. «Με τη μονή μάσκα συνήθως πέφτει κάτω από τη μύτη, ο κόσμος την κατεβάζει. Ελάχιστος κόσμος έχει σωστά τη μάσκα στο πρόσωπο του και πρέπει να μάθουμε να φοράμε τη μονή μάσκα και να την ενισχύουμε ιδιαιτέρως σε ειδικά μέρη ή όπου υπάρχει συγχρωτισμός».

Οι εμβολιασμοί προχωρούν, όμως με αργούς ρυθμούς και στόχος είναι μέχρι τον Απρίλιο να έχουν εμβολιαστεί 1 εκ. άνθρωποι. «Αν τέλος Απριλίου έχουν εμβολιαστεί 2 με 2,5 εκ. άνθρωποι, δεν θα ξαναδούμε τότε 3.000 κρούσματα. Θα βλέπουμε πολύ λιγότερη πίεση στο υγειονομικό σύστημα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Πηγή: creta24

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ