ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αυτοψία στα σεισμόπληκτα σχολεία και δημόσια κτίρια του Ηρακλείου

Επίσκεψη Κεφαλογιάννη στη Νέα Αλικαρνασσό μετά τον σεισμό
Το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγο μετά τον σεισμό που προκάλεσε ανησυχία σε αρκετές περιοχές της Κρήτης, ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης βρέθηκε στο Ηράκλειο για αυτοψία. Πρώτος σταθμός της επίσκεψής του ήταν τα σχολεία στη Νέα Αλικαρνασσό, όπου εντοπίστηκαν προβλήματα σε κτιριακές υποδομές.
Στο πλευρό του Υπουργού βρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Παπαευσταθίου, καθώς και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας. Μαζί προχώρησαν σε επιθεώρηση των ζημιών, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια των μαθητών και της σχολικής κοινότητας γενικότερα.
Καταγραφή ζημιών και επίσκεψη στο Μέγαρο Κοθρή
Έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης υπό τον Κεφαλογιάννη
Μετά τα σχολεία, η αποστολή μετέβη στο κεντρικό Ηράκλειο και συγκεκριμένα στο ιστορικό Μέγαρο Κοθρή στην οδό 25ης Αυγούστου, προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά την κατάσταση του κτιρίου, το οποίο φιλοξενεί υπηρεσίες και αποτελεί σημαντικό σημείο για τη δημόσια λειτουργία στην περιοχή.
Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης με αντικείμενο τον συντονισμό των ενεργειών για την καταγραφή των ζημιών και την άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και αρμόδιοι φορείς.
Προτεραιότητα η ασφάλεια – Συνεχίζονται οι έλεγχοι
Ο Υπουργός υπογράμμισε πως στόχος είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποτίμηση των συνεπειών του σεισμού και η άμεση κινητοποίηση όλων των υπηρεσιών για την αποκατάσταση. Έλεγχοι συνεχίζονται σε σχολικά συγκροτήματα, δημόσια κτίρια και υποδομές της περιοχής, με σκοπό να διασφαλιστεί η πλήρης ασφάλεια πολιτών και εργαζομένων.
Εικόνα από το πεδίο – Σε επιφυλακή οι τοπικές αρχές
Η παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών της Πολιτικής Προστασίας στην Κρήτη δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το περιστατικό. Αν και δεν έχουν αναφερθεί σοβαροί τραυματισμοί ή εκτεταμένες ζημιές, οι αρχές παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή.
Το επόμενο διάστημα κρίσιμο για την αποκατάσταση
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και να ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις όπου απαιτείται. Η συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Τεχνικών Υπηρεσιών βρίσκεται σε εξέλιξη ώστε να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες.




