Διαφήμιση

ΚΡΉΤΗ

Ιδαίο Άντρο: Το θρυλικό «στολίδι» του Ψηλορείτη | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

*Γράφει η Νάντια Αλεξάκη

Στην απότομη ανατολική πλαγιά του όρους Ίδη (δηλαδή του Ψηλορείτη), στο οροπέδιο της Νίδας, δεσπόζει το Ιδαίο Άντρο (ή Αρσένιο ή Σπηλιάρα).

Το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόμετρο 1530μ., έχει χωρητικότητα 800 τ.μ., ενώ χωρίζεται εσωτερικά σε τρεις θαλάμους και το άδυτο. Απέχει 20 χλμ. από τα Ανώγεια και κάθε χρόνο δέχεται επισκέψεις χιλιάδων τουριστών, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η σπηλιά αυτή έχει τεράστια μυθολογική και πολιτισμική αξία. Ο Δίας (που αποκαλείται και «Κρηταγενής»), σύμφωνα με την παράδοση, ανατράφηκε από τη βρεφική του ηλικία σ’ αυτόν τον τόπο, για ν’ αποφύγει την οργή του Κρόνου. Την είσοδο της σπηλιάς φύλαγαν οι Κουρήτες, που χτυπούσαν τα σπαθιά τους στις ασπίδες τους (ή σύμφωνα με άλλη εκδοχή χόρευαν έναν έντονο και γρήγορο χορό), προκειμένου να μην ακούσει ο Κρόνος το κλάμα του Δία.

Η νύμφη Μέλισσα και η μυθική κατσίκα Αμάλθεια, από το κέρας της οποίας έβγαινε κάθε λογής αγαθό, είχαν αναλάβει την ανατροφή του Δία. Το Ιδαίο Άντρο, η «Βηθλεέμ της αρχαιότητας», άκμασε από το 4000 π.Χ. μέχρι τον 1ο μ.Χ. αιώνα. Κατά τη μινωική εποχή υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα λατρευτικά σπήλαια του νησιού.

Άλλωστε, μετά από ανασκαφές έχουν ανακαλυφθεί στο χώρο αντικείμενα εκείνης της περιόδου, που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Τέλος, υπάρχουν αναφορές για το γεγονός ότι στην αρχαιότητα το Ιδαίο Άντρο αποτελούσε διάσημο κέντρο μύησης σπουδαίων φιλοσόφων (Πλάτωνα, Πυθαγόρα, Επιμενίδη).

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]
Exit mobile version