ΚΡΉΤΗ
Η συνταγή της ημέρας: Ξυδάτοι χοχλιοί στο τηγάνι με άρωμα δενδρολίβανου!
Υπάρχει καλύτερος και πιο «κρητικός» μεζές από τους χοχλιούς; ( οι χοχλιοί είναι τα σαλιγκάρια για όσους δεν γνωρίζουν τη κρητική διάλεκτο) Όχι… Όπως και να τους ετοιμάσεις, όποια συνταγή και αν προτιμάς, οι χοχλιοί έχουν μοναδική νοστιμιά! Εδώ και πάρα πολλά χρόνια αποτελούν τον «ταπεινό» αλλά γαστρονομικά εκλεκτό συνοδευτικό (ή και κυρίως) πιάτο που κλέβει τις εντυπώσεις ανάμεσα σε άλλα της ελληνικής κουζίνας.
Εμείς σήμερα θα σας παροτρύνουμε να αφιερώσετε λίγο ποιοτικό χρόνο στη κουζίνα και θα σας παρουσιάσουμε μια ιδιαίτερη και εξαιρετικά γευστική συνταγή για χοχλιούς που σίγουρα θα απολαύσετε…
Υλικά για 4 μερίδες
1 κιλό σαλιγκάρια
Λάδι
Ξύδι
Αλάτι
Πιπέρι κόκκινο (γλυκό)
Αλεύρι
Σιμιγδάλι
Δενδρολίβανο
Η προετοιμασία των σαλιγκαριών:
Βήμα πρώτο: Με προσοχή αφαιρούμε την κεράτινη ουσία (επίφραγμα) που έχουν τα «χοχλιοί» στο άνοιγμά τους και τα βάζουμε σε ένα βαθύ σκεύος με κρύο νερό για τουλάχιστον μία ώρα. Τα σαλιγκάρια που θα βγουν από το κέλυφος τους είναι κατάλληλα για να μαγειρευτούν ενώ όσα δεν βγουν θα πρέπει να πεταχτούν!
Βήμα δεύτερο: Βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα για 20 λεπτά τα υγιή σαλιγκάρια, μαζί με αλάτι και ξύδι.
Βήμα τρίτο: Μαγειρεύουμε τα σαλιγκάρια ακολουθώντας την παρακάτω συνταγή.
Εκτέλεση συνταγής:
Προσέχοντας να μην σπάσουν, βγάζουμε όλα τα σαλιγκάρια από το κέλυφος τους (η οδοντογλυφίδα πάντα βοηθάει). Έπειτα, σε ένα πιάτο με μεγάλη επιφάνεια ρίχνουμε το αλεύρι, λίγο σιμιγδάλι, αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύουμε έως ότου γίνουν ένα ομοιογενες μείγμα.
Στη συνέχεια «πανάρουμε» τα (γυμνά) σαλιγκάρια και ρίχνουμε καλής ποιότητας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, αφήνοντάς το μέχρι να κάψει. Τέλος τηγανίζουμε τα σαλιγκάρια στη δυνατή φωτιά και μόλις είναι έτοιμα τα σβήνουμε με ξύδι και αμέσως προσθέτουμε φρεσκοκομμένο δενδρολίβανο για αυθεντικά μοναδικό άρωμα! Βγάζουμε το τηγάνι από την εστία και αφήνουμε το μεζέ μας να δέσει και να κρατήσει όλες τις γευστικές «νότες»…
Καλή απόλαυση με την ιδανική συνοδεία ρακής ή και παγωμένης μπύρας το καλοκαίρι!
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
-
ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν
Αδερφή Γιώργου Λυγγερίδη: «Έχω πολλή οργή μέσα μου – Ένας άνθρωπος καιγόταν ζωντανός και τα επεισόδια συνεχίζονταν»
-
ΚΡΉΤΗ3 ημέρες πριν
Κρητικός αγριόγατος: Το ζώο «φάντασμα» επιστρέφει!
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ3 ημέρες πριν
Κρήτη: Ένας χρόνος χωρίς την Πένυ – «Ας γίνουνε αναμνήσεις τα τροχαία και όχι άλλοι άνθρωποι»
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
«Ιστορία τρόμου» στα ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ για ασθενή με χολή