Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Η ιστορία της γέφυρας του Κερίτη που κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δυστυχώς από σήμερα δεν υπάρχει πια. Μετά από 111 χρόνια (είχε κατασκευαστεί το 1908) έπεσε θύμα της μανίας των ακραίων καιρικών φαινομένων. Η Ωκεανίδα και τα ορμητικά νερά του ποταμού διέλυσαν την γέφυρα που αποτελούσε ιστορικό μνημείο των Χανίων (δείτε εδώ το συγκλονιστικό βίντεο τη στιγμή που καταρρέει η γέφυρα).

Με αφορμή το δυσάρεστο και σοκαριστικό σημερινό περιστατικό, ανασύραμε μια αφήγηση με την ιστορία της γέφυρας και το ρόλο που είχε  διαδραματίσει κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου και στον αγώνα των Κρητικών να σταματήσουν την επέλαση των Γερμανών. Τότε η γέφυρα άντεξε τη μανία των κατακτητών, σήμερα όμως δεν τα κατάφερε απέναντι στην αφιονισμένη Ωκεανίδα. Δυστυχώς η φύση είναι πιο δυνατή από όλους…

Διαβάστε το κείμενο του Γιάννη Γαλανάκη που είχε δημοσιευτεί στα Χανιώτικα Νέα πριν από περίπου έξι χρόνια

 

Εκεί, στη Γέφυρα, στη Γέφυρα του Κερίτη, όπως λέμε, που είναι ποτισμένα τα θεμέλια της με το αίμα 118 ανθρώπων που την 1η Αυγούστου 1941 εκτελέσανε οι Γερμανοί εκεί που κατά τη διάρκεια της κατοχής η κοιλάδα του πλήρωσε στη Γερμανική θηριωδία με τον θάνατο 397 ανθρώπων.
Την εποχή εκείνη όλος ο Δήμος Μουσούρων είχε πληθυσμό 6.000 ψυχές σύμφωνα με την απογραφή του ’40, συνολικά. Από τα χωριά  Πρασσές, Λάκκοι, Ορθούνι, Σκινές, Φουρνές, Αλικιανός, Βατόλακκος, Κουφός, Κυρτωμάδο, Αγιά, Μεσκλά και Πατελάρι, προέρχεται ο αριθμός των θυμάτων που πιο πάνω, αναφέρω.

Το ποσοστό αυτό των θυμάτων σε σύγκριση με τον πληθυσμό, ξεπερνάει, ασφαλώς, όλα τα μαρτυρικά διαμερίσματα της Ελλάδας. Το λέω αυτό γιατί αυτή η αλήθεια, αυτή η πραγματικότητα, δεν έχει χαρακτηρισθεί ως μαρτυρική και ποτέ δεν έχει τιμηθεί ανάλογα με το μέγεθος της θυσίας.
Θα μου πείτε, ποιοι φταίνε γι’ αυτό; Η περιοχή είναι αμέτοχη ευθύνης σ’ αυτό; Μήπως η περιοχή και οι διάφοροι εκπρόσωποί της, έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη σ’ αυτό; Μάλλον έτσι είναι. Σήμερα το χρέος αυτό ανήκει στους τοπικούς άρχοντες και μόνο.

Εκείνοι πρέπει να εργασθούν και να αποκαταστήσουν την ιστορική αλήθεια με προσοχή και σοβαρότητα και όχι, όπως συμβαίνει σε κάποιες περιοχές, που ασεβούν στην ιστορική πραγματικότητα από λόγους τοπικιστικής εγωπάθειας και ψευδολογούν απέναντι στην Ιστορία.

Κλείνω την παρένθεση και επανέρχομαι στη Γέφυρα, στη Γέφυρα της “Μάχης, της Αντίστασης και του Αγώνα”.

Ο κάμπος, τότε, ήταν ανοιχτός από δέντρα στο μεγαλύτερο μέρος της έκτασής του. Είχε ελάχιστα δέντρα. Οι διάφορες ιδιοκτησίες χωρίζονταν με κάποιους δέτες και χαντάκια και κάποια χαμόκλαδα.

Αυτά ήταν τα μετερίζια που χρησιμοποιούσαν οι αγωνιστές για να προστατευτούν από τα μυδράλια και τα πολυβόλα των αεροπλάνων και των αλεξιπτωτιστών.

Εκεί, στον ανοιχτό κάμπο, παίχτηκε το παιχνίδι της αναμέτρησης και του μεγαλείου, της δόξας του αδούλωτου ανθρώπου με τη φωτιά και το σίδερο της χαμηλής και σκοτεινής ανθρώπινης βαρβαρότητας.

Εκεί αναμετρήθηκε ο άνθρωπος στη βαθύτερη οντότητά του και δοκιμάστηκαν οι ιστορικές καταβολές του. Εκεί ο άνθρωπος της Κρήτης
-εκείνης της εποχής- απέδειξε, στον κόσμο ολόκληρο, το ύψος της μεγαλοσύνης του και πόσο ψηλά μπορεί να ανεβάσει το μπόι του ανθρώπου και, από την άλλη, σε πόσο κατήφορο μπορεί να ξεπέσει και να κατρακυλήσει την ψυχική του ύπαρξη.

Η Γέφυρα ήταν το καταφύγιο που προστάτευε όσους προλάβαιναν να κρυφτούν στους θόλους της, να βάλουν εκεί και τους τραυματίες τους, μέχρι να μπορέσουν οι δικοί τους να τους παραλάβουν και να τους προσφέρουν κάποια βοήθεια εκείνες τις τραγικές στιγμές.

Εκεί κουβαλούσαν και τους σκοτωμένους για να τους παραλάβουν κι αυτούς, οι δικοί τους.
Όταν υπήρχε ανάπαυλα της μάχης, ανέβαιναν στη Γέφυρα και αγνάντευαν τον κάμπο για παρατηρήσεις προκειμένου να σκεφθούν την επόμενη δράση τους.
Εκεί, γύρω στη Γέφυρα, κατέβαιναν οι χωριάτες από τα γύρω χωριά και από τα πιο πάνω, επίσης, για να παλέψουν, καθένας με τον τρόπο του, και με ό,τι μέσα είχαν στη διάθεσή τους, εκείνους τους ουρανοκατέβατους εχθρούς του τόπου. Στη νότια μεριά του κεντρικού δρόμου, από τη Γέφυρα μέχρι εκεί που σήμερα είναι οι στρατώνες, ήταν η κύρια αμυντική γραμμή.

Αν κάποιος έχανε την αντοχή του, γυρνούσε μέχρι τη Γέφυρα για να προφυλαχθεί από τις επιδρομές των αεροπλάνων.
Η Γέφυρα ήταν το καταφύγιο στις στιγμές αυτές. Την 1η Αυγούστου που έγινε η τρίτη εκτέλεση εκεί, δίπλα στη Γέφυρα, σε τρεις λάκκους εβάλανε τους 108 που εκτελέσανε εκείνη την ημέρα γιατί τους άλλους 10 ακόμη που εκτελέσανε την ίδια μέρα, τους σκοτώσανε κατά τις ώρες της σύλληψής τους.

Από εκεί, από τη Γέφυρα, καθώς περνάς, αγναντεύεις τον κάμπο από τη μια, γεμάτος σήμερα, με πορτοκαλιές και λεμονιές και από την άλλη τα Λευκά Όρη, σαν τεράστιο στεφάνι, που αγκαλιάζουν ολόκληρο τον νότιο ορίζοντα. Εκεί σμίγουν οι λεμονανθοί και οι πορτοκαλανθοί με τ’ αρώματα της μαλοτήρας και του δίκταμου και πλημμυρίζουν την καρδιά και το νου σου απ’ αυτόν τον φυσικό πλούτο που συνεπαίρνει!

Ακόμη συνεπαίρνει την ψυχή σου ο ηρωικός αέρας που αναδύεται από την ποτισμένη γη με το αίμα τόσων ανθρώπων που κείτουνται αιώνια συντροφιά στη Γέφυρα και στη γύρω περιοχή.

Σιωπηλή ιστορία σήμερα, αυτή η Γέφυρα, είναι μια αιώνια προσφορά στο σήμερα και στο αύριο, γιατί, για έναν αιώνα, η ύπαρξή της, απάλλαξε τον άνθρωπο της περιοχής αλλά και άλλους ακόμη, από την ταλαιπωρία του κινδύνου και της δυσκολίας που υπήρχε για να περάσεις τον ποταμό και να πας στην πόλη ή να επιστρέψεις στο χωριό σου που τότε, ο ποταμός κατέβαζε πολλά νερά τους χειμερινούς μήνες.

Έπρεπε, τότε, να βγάλεις τα στιβάνια σου και να βουτήξεις στον ποταμό ή να νοικιάσεις κάποιον από τους αχθοφόρους που συχνάζανε εκεί, και έκαναν αυτή την εξυπηρέτηση με κάποια αμοιβή.

Πολλές φορές δεν ήταν και λίγες οι δυσκολίες, γιατί πολλά ζώα φοβούνταν να πατήσουν στο νερό. Ευτυχώς που την ταλαιπωρία αυτή την έζησε και ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος που για να περάσει τον ποταμό κόντεψε να τον ρίξει στο νερό το άλογο που είχε καβαλικέψει.

Όμως του έμεινε αξέχαστο αυτό που έπαθε και υποσχέθηκε αμέσως στον τότε δήμαρχο Αλικιανού, που ήταν παρών, ότι: «Κύριε Δήμαρχε σας υπόσχομαι ότι από αύριο που θα επιστρέψω στην Αθήνα θα φροντίσω να παραγγείλω στις αρμόδιες υπηρεσίες να αρχίσει αμέσως η κατασκευή της γέφυρας», (βρισκόμαστε στο 1910). Όπως και έγινε και αμέσως ξεκίνησε η κατασκευή της και σε δύο χρόνια, ακριβώς, έγιναν τα εγκαίνια με μεγάλους πανηγυρισμούς και με την παρουσία του Βενιζέλου επίσης.

Την ώρα όμως των εγκαινίων ο Βενιζέλος ειδοποιήθηκε ότι πέθανε ο πεθερός του και αμέσως αποχώρησε των εγκαινίων και αναχώρησε για την Αθήνα προκειμένου να παραβρεθεί στην κηδεία.

Μια μεγάλη θλίψη επεκράτησε στους παρευρισκόμενους που είχαν ετοιμάσει πλούσια τραπέζια για το γεγονός. Ο κόσμος αμέσως αναχώρησε για τα σπίτια τους και εγκατέλειψαν τους πανηγυρισμούς και τα τραπέζια. Κι έμεινε στην ιστορία κι αυτό το επεισόδιο που συνδέεται με τη Γέφυρα.

Και όπως έγινε γνωστό από ανθρώπους της εποχής εκείνης, εκεί, στις όχθες του ποταμού, γινόταν κάθε φιλική και επίσημη υποδοχή φίλων, συγγενών, πολιτικών κ.λπ. το ίδιο και όταν αποχαιρετούσαν κάποιους.

Όταν ο Χριστοδουλάκης(*) έφευγε εθελοντής για τη Μακεδονία συγκεντρώθηκαν εκεί οι συγγενείς και οι φίλοι του, η γυναίκα του με παιδί στην κοιλιά της και με άλλο παιδί στην αγκαλιά της, πέφτει πάνω του και του λέει: «Πού πας άντρα μου και με αφήνεις με αυτά τα μικρά παιδιά, έρημη και μόνη και με τόση φτώχεια στο σπίτι μας;». Και κείνος της λέει: «Ακου γυναίκα. Εμένα κείνο που με νοιάζει είναι να βρεθώ εκεί που είναι το χρέος μου. Να βρεθώ εκεί που είναι άντρες. Αυτό ξέρω! γυναίκα». Έτσι ήταν τότε!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ, haniotika-nea.gr

eparxies.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream
Σχολίασε το άρθρο
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream

ΣΧΟΛΙΑ:

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

ΚΡΉΤΗ

Το «τελευταίο βράδυ» στις Μοίρες δεν προμήνυε την τραγωδία…

Δημοσιεύτηκε

στις

από

Αυτοκτονία
9 Shares

Συγκλονισμένη η κοινωνία της Κρήτης, από την Πάνω Ρίζα όπου καταγόταν ο άτυχος Γιάννης Ρομπογιαννάκης μέχρι τα Ανώγεια από όπου καταγόταν η σύζυγος του (το γένος Κάρατζη), δεν μπορεί να πιστέψει τον αιφνίδιο χαμό του 43χρονου μουσικού & κατασκευαστή μουσικών οργάνων, πατέρα δύο παιδιών, το ένα είχε γεννηθεί μόλις πριν 2 μήνες!

Τίποτα δεν προμήνυε το βράδυ της Πέμπτης 13 Μαΐου, παραμονή της απώλειας του Γιάννη, που ο ίδιος βρισκόταν με παρέα στις Μοίρες, ότι αυτό ήταν το τελευταίο του βράδυ, αφού το μεσημέρι της επόμενης μέρας έφυγε από τη ζωή!

Αμέτρητα τα αναπάντητα ερωτηματικά αλλά και τεράστιος ο πόνος της οικογένειας του, για το 43χρονο που ήταν μοναχοπαίδι της χήρας μητέρας του και πατέρας ο ίδιος που μόλις πριν ένα δίμηνο η γυναίκα του είχε γεννήσει το δεύτερο παιδί τους, με μεγάλη προσφορά στην παραδοσιακή μουσική κι ένα λαμπρό μέλλον που έσβησε αιφνίδια και απρόσμενα το μεσημέρι της 14ης Μαΐου…

 

Πηγή:  apopsilive

Αυτοκτονία
συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

Έξαλλοι οι κάτοικοι στα Τρία Μοναστήρια με την κεραία κινητής τηλεφωνίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι κάτοικοι στα Τρία Μοναστήρια Ρεθύμνου το απόγευμα της Παρασκευής, ζητώντας να απομακρυνθεί άμεσα η κεραία κινητής τηλεφωνίας.

Οι κάτοικοι μόλις συγκεντρώθηκαν προχώρησαν προς το σημείο που βρίσκεται η κεραία, καταγγέλοντας πως η  περιοχή έχει μετατραπεί σε «πάρκο κεραιών κινητής τηλεφωνίας», ενώ κάνουν λόγο για πρόκληση κινδύνων στην υγεία των κατοίκων.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι εργασίες που πραγματοποιούνταν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή για την τοποθέτηση μηχανημάτων αύξησης της ισχύος κεραίας κινητής τηλεφωνίας, ενώ κάποιοι καταγγέλουν πως δεν υπάρχει καν άδεια για τις εργασίες.

 

 

Μάλιστα πριν από λίγες μέρες είχαν στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στους αρμόδιους:

«Μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Κατοίκων Τριών Μοναστηρίων Δήμου Ρεθύμνου και την ομόφωνη λήψη απόφασης, καταθέτουμε αρμοδίως την κάτωθι καταγγελία:

Από χθες 10-05-2021 και σήμερα εκτελούνται εργασίες από τεχνικούς τοποθέτησης νέων μηχανημάτων και αύξησης της ισχύος της κεραίας κινητής τηλεφωνίας, που βρίσκεται στην οδό Ακροβατερής, στα Τρία Μοναστήρια, μέσα στον συνεκτικό οικιστικό ιστό της περιοχής μας. Από χθες που ξεκίνησαν οι εργασίες αυτές οι περίοικοι μας καταγγέλλουν ότι πάσχουν από έντονους πονοκεφάλους και μας ζήτησαν να λάβουμε μέτρα ελέγχου της ισχύος εκπομπής της εν λόγω κεραίας. Ενώ η άδεια εγκατάστασης έχει δοθεί το έτος 1994 σε μια εταιρεία, τώρα χωρίς να υπάρχει τροποποίηση της άδειας αυτής και αύξηση της ισχύος εκπομπής της, τοποθετούνται μηχανήματα που εξυπηρετούν και άλλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ήτοι Cosmote, Wind κ.α.

Χθες ύστερα από επώνυμη αναφορά κατοίκου της περιοχής και μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, ζητήθηκαν από το ΑΤ Ρεθύμνου οι άδειες της κεραίας αυτής και στάλθηκαν με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οι άδειες αυτές που αφορούν την εταιρεία panafon και είναι παλιές, χωρίς ανανέωση και χωρίς έγκριση της αύξησης της ισχύος της κεραίας αυτής.

Για τους λόγους αυτούς διαμαρτυρόμαστε έντονα και εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια και τον σοβαρό προβληματισμό μας, προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για την εκτέλεση των εν λόγω νέων εργασιών στην κεραία κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή Τρία Μοναστήρια, οι οποίες έχουν ξεκινήσει να προκαλούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία όλων μας που βρισκόμαστε εντός επικίνδυνης εμβέλειας της κεραίας αυτής και θα υποβαθμίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την περιοχή μας.

Δυστυχώς με την ανοχή των αρμοδίων, η περιοχή μας, η οποία αποτελείται κυρίως από κατοικίες, μετατρέπεται σε πάρκο κεραιών κινητής τηλεφωνίας και εντός της εμβέλειας της κεραίας αυτής βρίσκονται και λειτουργούν επτά σχολεία νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσιο, όπου φοιτούν περισσότεροι από 900 μαθητές, καθώς και το Νοσοκομείο της πόλης, και ενώ υπάρχει το πάρκο κεραιών στον Βρύσινα, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επιμένουν να βλάψουν την υγεία και τη ζωή μας, να καταστρέψουν τις κατοικίες μας και γενικότερα να υποβαθμίσουν την περιοχή μας.

Δηλώνουμε ότι θα προβούμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες κινητοποίησης προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να μην προχωρήσει η εγκατάσταση της κεραίας αυτής και να απαγορευτεί στο μέλλον η τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή μας. Τέλος δηλώνουμε ότι θα προβούμε σε ενέργειες, ώστε να απομακρυνθεί επιτέλους και η υφιστάμενη κεραία κινητής τηλεφωνίας από την περιοχή μας.

Ζητούμε από το ΑΤ Ρεθύμνου να σταματήσει την εκτέλεση των εργασιών μέχρι να παραδοθούν όλες οι προβλεπόμενες εγκρίσεις για τις συγκεκριμένες εργασίες από τις συναρμόδιες υπηρεσίες».

συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

Ξενοδόχοι Ρεθύμνου: «Είμαστε έτοιμοι και τους περιμένουμε όλους!»

Δημοσιεύτηκε

στις

ξενοδοχεια στο ρεθυμνο
70 Shares

Αισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις των ξενοδόχων του Ρεθύμνου για τη νέα τουριστική περίοδο η οποία ξεκίνησε σήμερα και για την οποία επιθυμούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, τουλάχιστον να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα επίπεδα τζίρου του 2020.

Το σημερινό άνοιγμα του τουρισμού είναι κυρίως σημειολογικής σημασίας όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης επισημαίνοντας ότι σήμερα γίνεται το επίσημο κάλεσμα προς όλους ανά τον κόσμο «πως είμαστε έτοιμοι και με υγειονομική ασφάλεια, λόγω των μέτρων, να τους φιλοξενήσουμε. Δίνουμε ουσιαστικά το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι και τους περιμένουμε όλους».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ρεθύμνου «με το ξεκίνημα επίσημα της τουριστικής περιόδου, πρέπει να αναγνωρίσουμε στον υπουργό Τουρισμού πως δεν έχει μείνει στατικός αφού συνεχώς είναι σε ένα αεροπλάνο και επισκέπτεται χώρες για το καλό του τουρισμού στη χώρα μας. Όλα όσα ανέφερε σε δηλώσεις του για πρωτόκολλα εισόδου στη χώρα, τα μέτρα για τα ξενοδοχεία, για τα αεροδρόμια, για τα τεστ, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και για τον καινούργιο τρόπο ανοίγματος στα μουσεία και σε άλλους χώρους, είναι όλα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Αισιοδοξία για το άνοιγμα του τουρισμού στο Ρέθυμνο

Φέτος στο Ρέθυμνο ανοίγουν κυρίως σε αυτή τη χρονική φάση, τα ξενοδοχεία οικογενειακού τύπου, τα μικρά ξενοδοχεία. «Τα μεγάλα ξενοδοχεία θα ανοίξουν όταν υπάρξουν κρατήσεις, όταν ως Κρήτη αλλά και ως χώρα πρασινίσουμε, όταν δώσουμε το σύνθημα της πλήρους υγειονομικής ασφάλειας και ταυτόχρονα οι καμπύλες υγειονομικής εικόνας στις άλλες χώρες, εκείνες που είναι τροφοδότριες με τουρίστες για τη χώρα μας και αισθάνονται και εκείνες για τους πολίτες τους άνετα», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τραχαλάκης.

Οι κρατήσεις που αυτή την ώρα υπάρχουν, ουσιαστικά είναι τα voucher του 2019-2020 που δεν ρευστοποιήθηκαν, δεν έχουν εξαργυρωθεί καν και πρέπει φέτος οπωσδήποτε σύμφωνα με τους ξενοδόχους, να χρησιμοποιηθούν ώστε να μην αναγκαστούν να γυρίσουν πίσω τα χρήματα.

«Αυτή τη στιγμή από πλευράς κρατήσεων είμαστε στο μείον 67% από πέρυσι και ευελπιστούμε οι κρατήσεις να έρθουν περίπου σε ένα μήνα, όταν δηλαδή, θα έχει στρώσει η υγειονομική εικόνα της χώρας και έχουμε πρασινίσει. Τότε είμαι σίγουρος πως θα δούμε αυτό που συνέβη στην Πορτογαλία πριν από μερικές ημέρες, όπου όταν οι Εγγλέζοι τους έβαλαν στο πράσινο, υπήρξε μία έκρηξη, ένα “τσουνάμι” κρατήσεων. Το ίδιο περιμένουμε να γίνει και σε μας με αποτέλεσμα να πιάσουμε τουλάχιστον το 30% με 40% του τζίρου και των πελατών του 2019».

Οι ξενοδόχοι του Ρεθύμνου είναι φύσει και θέσει θετικοί και αισιόδοξοι και, όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλάκης, «πάντα πλάτη βάλαμε στα δύσκολα, για 10 χρόνια που μας σφυροκοπούσαν οι καταστάσεις. Εμείς ήμασταν εκεί, το ίδιο είμαστε και σήμερα. Πέρυσι όλοι όσοι ανοίξαμε, γνωρίζαμε ότι θα μπούμε μέσα το ίδιο γνωρίζουμε και για φέτος. Όμως ανοίγουμε διότι τιμούμε τους συνεργάτες μας τους πράκτορες, το προσωπικό μας και ανοίγουμε τα ξενοδοχεία μας για να βρουν οι πράκτορες προϊόν να πουλήσουν, οι αεροπορικές εταιρείες να μεταφέρουν κόσμο και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να βρουν έναν μισθό της προκοπής διότι με τα 534 ευρώ εννοείται ότι δεν μπορούν να ζήσουν την οικογένειά τους. Εμείς για αυτούς τους λόγους ανοίγουμε συν διότι θέλουμε να υπάρχει και η δική μας πλάτη στην τοπική και κατ’ επέκταση στην εθνική οικονομία. Φυσικά όσοι πρέπει να αναγνωρίσουν τη στάση μας αυτή καλό θα ήταν να την αναγνωρίσουν και ας κάνουν τα δέοντα».

Σχετικά με τη μέχρι τώρα στάση της πολιτείας απέναντι στον τουριστικό κλάδο ο πρόεδρος των ξενοδόχων είπε: «Η πολιτεία έχει κάνει αρκετά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση -δεν είναι βέβαια ολοκληρωμένα όλα αυτά που θα θέλαμε. Παρ’ όλα αυτά αναγνωρίζουμε ότι βοήθησε. Όμως το βασικό που θα έπρεπε να γίνει από πλευράς της πολιτείας είναι να μας δώσει τη δυνατότητα για ανταγωνιστικότητα. Εννοώ με αυτό πως έδωσε μεν μία μικρή ρευστότητα με τις επιστρεπτέες προκαταβολές, διότι αυτό ήταν ουσιαστικά το μέτρο, μιας και τα άλλα ήταν δάνεια με τόκους.

Εμείς θέλουμε ανταγωνιστικότητα και εννοώ να μας δώσει η πολιτεία ανταγωνιστικό ΦΠΑ το μέσο όρο από ό,τι έχουν οι υπόλοιποι. Δηλαδή στην Κύπρο υπάρχει 5% ΦΠΑ στη διανυκτέρευση και εμείς 13%. Δεν μπορούν να έχουν αυτοί 12% φορολογία εισοδήματος και εμείς να έχουμε 24%. Υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα που για μας που έχουμε επιχειρηματικούς δείκτες και ένα σωρό φόρους είναι σημαντικά στο να λυθούν όμως το κύριο αυτή την ώρα είναι να έχουμε ανταγωνιστικότητα για να μπορούμε να βγούμε στην αγορά και να βρούμε πελατεία. Το να πάμε μαζί με τον Τούρκο, τον Κύπριο, τον Πορτογάλο, τον Ισπανό, όλοι μαζί από τις ίδιες αγορές να πάρουμε πελατεία και αυτοί να ξεκινούν από διαφορετική βάση και εμείς από άλλη βάση αυτό δεν είναι σωστό. Μας πάει ως κλάδο πολύ πίσω. Είμαστε όμως αισιόδοξοι πως όλα θα γίνουν όπως πρέπει και θα παρθούν οι σωστές αποφάσεις».

ξενοδοχεια στο ρεθυμνο
συνεχεια αναγνωσης

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Δύο αυτοκτονίες στο Ηράκλειο μέσα σε λίγα λεπτά!

Δημοσιεύτηκε

στις

Απαγχονισμένος
56 Shares

Δύο περιστατικά αυτοχειρίας σε Ηράκλειο και Τυμπάκι χειρίζονται οι αρχές, καθώς δύο άνδρες ένας 43χρονος και ένας 63χρονος έκοψαν το νήμα της ζωής τους με τραγικό τρόπο με διαφορά λίγων λεπτών.

Γύρω στη 1 μετά το μεσημέρι της Παρασκευής η τραγική μητέρα του 43χρονου βρήκε το παιδί της, γνωστό καλλιτέχνη της παραδοσιακής μουσικής, απαγχονισμένο στο υπόγειο σπιτιού στην περιοχή του Γιόφυρου κοντά στα παλιά ΚΑΤΕΕ.  Όπως αναφέρει το cretalive, η γυναίκα ενημέρωσε άμεσα το ΕΚΑΒ, ωστόσο ήταν ήδη πολύ αργά για τον άτυχο άνδρα.

Το δικό της δράμα βίωνε την ίδια περίπου ώρα μια γυναίκα στο Τυμπάκι. Κι ενώ βρισκόταν έξω για δουλειές δέχθηκε ένα περίεργο τηλεφώνημα από τον 63χρονο σύζυγό της. “Τα παιδιά να προσέχεις” της είπε και έκλεισε το τηλέφωνο. Αμέσως η γυναίκα τρομοκρατημένη έβαλε τα χειρότερα με τον νου της και ζήτησε συνδρομή από μία γειτόνισσά τους. Πράγματι, η γειτόνισσα έσπευσε στο σπίτι του ζευγαριού και βρέθηκε μπροστά στο φρικτό θέαμα, καθώς ο 63χρονος είχε ήδη απαγχονιστεί. Άμεσα σήμανε συναγερμός στις αρχές, δυστυχώς όμως, οι διασώστες του ΕΚΑΒ που έσπευσαν στο σπίτι της οικογένειας δεν μπόρεσαν να παράσχουν καμία συνδρομή στον 63χρονο.

 

 

 

 

 

 

Απαγχονισμένος
συνεχεια αναγνωσης

ΚΡΉΤΗ

Ήθελε να του δείξει τα… κουνέλια και «έφαγε» 7 χρόνια φυλακή

Δημοσιεύτηκε

στις

20 Shares

Στη φυλακή επιστρέφει ο 44χρονος που, μαζί με έναν 26χρονο, είχαν προφυλακιστεί τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς είχαν “προθυμοποιηθεί” να μεταφέρουν τον ηλικιωμένο από τη στάση του λεωφορείου στο σπίτι του, με το αυτοκίνητό τους, αλλά στην διαδρομή επέμειναν να τον πάνε σε ένα μετόχι “για να του δείξουν κουνέλια“.

Ο 87χρονος φέρεται να αρνήθηκε, ωστόσο εκείνοι επέμειναν, τον μετέφεραν σε – ξένο, όπως αποδείχθηκε, μετόχι – και εκεί αφού τον έριξαν κάτω του απέσπασαν 350 ευρώ, που είχε πάνω του. 

Χθες, οι δράστες δικάστηκαν από το μονομελές εφετείο κακουργημάτων ανατολικής Κρήτης και κρίθηκαν ένοχοι.

Ο 44χρονος κρίθηκε ένοχος για ληστεία και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7 ετών. Ο 26χρονος καταδικάστηκε για συνέργεια στη ληστεία και του επιβλήθηκε ποινή τριών χρόνων με αναστολή.

συνεχεια αναγνωσης

ΚΡΉΤΗ

10.000 τουρίστες στην Κρήτη μέσα σε 4 ημέρες!

Δημοσιεύτηκε

στις

τουρίστες
75 Shares

Η Κρήτη άρχισε να υποδέχεται ήδη τους πρώτους της επισκέπτες, που σε συνθήκες πανδημίας επέλεξαν να κάνουν τις διακοπές τους με το άνοιγμα κιόλας του τουρισμού.

Η πρώτη πτήση τσάρτερ προσγειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης” που προερχόταν από το Αννόβερο με 183 επιβάτες. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σήμερα αναμένονται 14 πτήσεις, ενώ εκτιμάται ότι μέσα στο επόμενο τετραήμερο στο νησί θα έχουν φτάσει οι πρώτοι δέκα χιλιάδες επισκέπτες από χώρες όπως Γερμανία, Πολωνία, Τσεχία, Ελβετία, Γαλλία και Βέλγιο.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, μέχρι αυτή την ώρα έχει ανοίξει ένα ποσοστό 10-15% των ξενοδοχείων του Ηρακλείου, ενώ στο Λασίθι σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων Μανώλη Βαρκαράκη μέχρι το τέλος του μήνα, αναμένεται να έχουν ανοίξει τις πύλες τους όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες. ” Γίνεται μια προσπάθεια μέσω μιας σειράς από διαφημιστικές καμπάνιες σε χώρες της Ε.Ε , να παραμείνει για τουρισμό στις χώρες αυτές, ο κόσμος που θα ήθελε να ταξιδέψει. Δε γνωρίζω πόση απήχηση θα έχει αυτό, αλλά εκτιμώ ότι ένα μεγάλο μέρος των παραδοσιακών μας επισκεπτών, θα έρθουν και φέτος στην Κρήτη”, σημείωσε ο κ. Βαρκαράκης.

Δυναμικά ξεκίνησε από την πρώτη ημέρα ανοίγματος του τουρισμού και η κρουαζιέρα στο Ηράκλειο. Στις 9 το πρωί αναχώρησε το κρουαζιερόπλοιο “Main Siff 5″ με 950 επιβάτες.

Αν γίνουν όλες οι κρουαζιέρες που έχουν κλειστεί έως σήμερα και δεν υπάρξουν ακυρώσεις, νομίζω θα καταφέρουμε να πετύχουμε τη διατήρηση ενός 50-60% της κίνησης του 2019“, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΛΗ Γιάννης Βαρδαβάς, που πρόσθεσε ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου θα φτάσουν πέντε κρουαζιερόπλοια στο Ηράκλειο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

τουρίστες
συνεχεια αναγνωσης
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap