Βρειτε μας στα Social Media
 

ΚΡΉΤΗ

Γνωστή πηγή της Κρήτης αναγνωρίζεται ως ιαματική!

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση
18 Shares

Με απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού αναγνωρίζεται ως ιαματικός, ο φυσικός πόρος της πηγής «Τεμένια-Τζανουδιανά», που βρίσκεται στο Δήμο Καντάνου-Σελίνου στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όπως ενημέρωσε ο Γ.Γ. του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης.
Η απόφαση, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:
Αναγνωρίζεται ως ιαματικός ο φυσικός πόρος (φυσική ανάβλυση) ‘’Πηγή Τεμένια-Τζανουδιανά’’, τοπωνύμιο θέσης εμφάνισης: Μέσα Χωριό (Λιμπιναρέ), Δήμου Καντάνου Σελίνου, Π.Ε. Χανίων, Νομού Χανίων, με συντεταγμένες…()

Χαρακτηριστικά και Ιδιότητες Ιαματικού Φυσικού Πόρου

1.Φυσικοχημικές σταθερές:
Το νερό του φυσικού πόρου «Πηγή Τεμένια—Τζανουδιανά» Δήμου Καντάνου – Σελίνου, έχει: θερμοκρασία 18,2οC, ηλεκτρική αγωγιμότητα (μ.ο.): 284 μS/cm, ενεργό οξύτητα (pH) (μ.ο.): 6,87, ραδιενεργά στοιχεία: Ραδόνιο (Rn) (μ.ο.): 9,3 ± 0,3 Bq/L, ράδιο (Ra) (μ.ο.): ˂ 0,1 Bq/L, ουράνιο (U): < 0,5 Bq/L
2. Χημικά στοιχεία: Na+, Ca2+, Mg2+, CI-, HCO3, Fe2+, K+, SO42-
3. Παροχή σε κυβικά μέτρα ανά ώρα : 1,5 m3/h.
4. Ο φυσικός πόρος χαρακτηρίζεται και ταυτοποιείται ως: ψυχρός, χλωριο – οξυανθρακικός – νατριούχος και ελαφρά όξινος.
5.Τρόπος χρήσεως: α. Λουτροθεραπεία, β. Ποσιθεραπεία
6. Ιαματικές ιδιότητες:
α. Λουτροθεραπεία
Ενδείξεις:
Λουτροθεραπεία με τη μέθοδο της ολοσωματικής (εκτός κεφαλής) εμβύθισης στο νερό, με σύγχρονη καθοδηγούμενη άσκηση στο νερό για παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, ρευματικών και αυτοάνοσων παθήσεων καθώς και δερματικών παθήσεων (ελεύθερο μικροβιακού φορτίου).
Αντενδείξεις:
Αντένδειξη υπάρχει για σοβαρά συστημικά νοσήματα όπως καρκίνος, υπερθυρεoειδισμός, φυματίωση, σακχαρώδης διαβήτης, γενική παθολογική κατάσταση επιβαρυμένη με πυρετό, αναιμία, απώλεια βάρους, αιμορραγία, αιμοδερματοπάθειες, σπογγοειδής μυκητίαση, μεταδοτικές ασθένειες, σοβαρή καρδιοπάθεια, πνευμονικό οίδημα, πρόσφατο έμφραγμα ή άλλες σοβαρές καρδιακές βλάβες, αρρυθμίες και αρτηριακή υπέρταση που δεν ρυθμίζονται, η νεφροπάθεια, η ηπατοπάθεια, η προχωρημένη αρτηριοσκλήρωση ιδίως των εγκεφαλικών αγγείων, οι πρόσφατες εγκεφαλικές αιμορραγίες και οι θρομβώσεις των αγγείων πριν περάσουν έξι (6) τουλάχιστον μήνες από την προσβολή, οι βαριές νευρικές και οι ψυχικές παθήσεις, οι οξείες φλεγμονώδεις δερματικές και οι γυναικολογικές παθήσεις, καθώς και οι φυσιολογικές καταστάσεις εγκυμοσύνης και εμμηνορρυσίας.
β. Ποσιθεραπεία
Ενδείξεις:
Κατά την ξηρή περίοδο ανιχνεύθηκαν ολικά κολοβακτηριοειδή (σε συγκεντρώσεις μεταξύ ορίου ανίχνευσης και ορίου ποσοτικοποίησης). Η ανίχνευση ολικών κολοβακτηριοειδών υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει απολύμανση και επομένως για να χρησιμοποιηθεί ως πόσιμο, θα πρέπει να υφίστανται μέτρα προστασίας της πηγής από πιθανή μόλυνση με μολυσματικούς παράγοντες. Η περιεκτικότητα του φυσικού υδάτινου πόρου σε Na είναι 1mΜ NaCI. Τα λοιπά
ιχνοστοιχεία είναι ( Ca2+, Mg2+ και HCO3 -) η θερμοκρασία του (ψυχρό) και με ελάχιστη φυσική ραδιενέργεια το καθιστά ιδανικό για ποσιθεραπεία:
Α. Για παθήσεις του πεπτικού συστήματος, σε λειτουργικές διαταραχές της χοληφόρου οδού.
Β. Για πρόληψη νεφρικών παθήσεων και πιθανώς καρκίνου στομάχου και παχέος εντέρου.
Αντενδείξεις:
Σε αποφράξεις του ουροποιητικού συστήματος, σε σοβαρή νεφρική ή καρδιακή ανεπάρκεια (η αμερικανική ένωση καρδιοπαθών έχει συστήσει ένα μέγιστο επίπεδο νατρίου 20 mg/l στο πόσιμο νερό για τους ασθενείς με υπέρταση ή καρδιαγγειακή πάθηση), σε λιθιάσεις των νεφρών ή της κύστης, σε νεφρίτιδες, πυελίτιδες ή κυστίτιδες, σε χολολιθιάσεις, σε πρόσφατο έλκος του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου. Σε άτομα που υποφέρουν από το σύνδρομο Bartter ή το σύνδρομο Gitelman.
Πηγή: zarpanews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap