Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Γαστρονομικός προορισμός: Τα πέντε πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε στα αν πάτε στα Χανιά | ΒΙΝΤΕΟ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
9 Οκτωβρίου 2025 - 15:00

Απόφοιτος του ΙΕΚ ΑΛΦΑ, ο Αναστάσιος Σαραντινάκης δραστηριοποιείται στον χώρο των μέσων ενημέρωσης από το 2019. Έχει συνεργαστεί με τα Kingsport και Alanasports, καλύπτοντας αθλητικά και τοπικά θέματα. Από τον Απρίλιο του 2025 είναι αρχισυντάκτης στο DayNight.gr, όπου συντονίζει τη δημοσιογραφική ομάδα, επιμελείται την ύλη και διαχειρίζεται το περιεχόμενο της ιστοσελίδας.

Ανακαλύψτε τα 5 παραδοσιακά πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε στα Χανιά, σύμφωνα με τις προτάσεις των ντόπιων

Η τοπική κουζίνα της Κρήτης αποτελεί σημείο αναφοράς για τον κάθε επισκέπτη. Μέσα από ένα πρόσφατο βίντεο στο TikTok, όπου ένας νεαρός χρήστης ρωτά έναν ντόπιο για τις γαστρονομικές επιλογές, αναδείχθηκαν τα πέντε κορυφαία πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε στα Χανιά.

Οι παραδοσιακές γεύσεις του τόπου

Η επιλογή των πιάτων είναι βαθιά ριζωμένη στην παράδοση και στην τοπική παραγωγή, προσφέροντας μια αυθεντική εμπειρία.

Η αρχή με το γαμοπίλαφο

Στην κορυφή των προτάσεων βρίσκεται το γαμοπίλαφο, ένα φαγητό που συνδέεται στενά με τις επίσημες γιορτές και εκδηλώσεις, ιδίως τους γάμους. Πρόκειται για ένα πιάτο με ρύζι μαγειρεμένο σε ζωμό κρέατος, συνήθως από κατσίκι ή πρόβατο, που φέρει μια ιδιαίτερη πλούσια υφή, λόγω του τρόπου παρασκευής του.

Κοχλιοί με χόντρο, μια ξεχωριστή πρόταση

Αμέσως μετά, ο ντόπιος προτείνει τους κοχλιούς (σαλιγκάρια) συνοδευόμενους από χόντρο. Ο χόντρος είναι σπασμένο σιτάρι, δηλαδή ένας τύπος τραχανά, που αποτελεί βασικό συστατικό της κρητικής διατροφής. Ο συνδυασμός αυτός, αν και πιο ιδιαίτερος, είναι εξαιρετικά δημοφιλής ανάμεσα στους κατοίκους της περιοχής.

Τα κρεατικά και τα τοπικά εδέσματα

Οι προτάσεις συνεχίζουν με κρεατικά που μαγειρεύονται με έναν πολύ συγκεκριμένο παραδοσιακό τρόπο, καθώς και με τοπικές πίτες.

Το αντικριστό: Μια μοναδική τεχνική ψησίματος

Στην τρίτη θέση συναντάμε το αντικριστό, μια παραδοσιακή τεχνική ψησίματος κρέατος. Το κρέας, συνήθως αρνί ή κατσίκι, κόβεται σε μεγάλα κομμάτια, τοποθετείται σε σουβλιά γύρω από τη φωτιά και ψήνεται «αντικριστά», δηλαδή αντικριστά στη φωτιά, αργά και υπομονετικά, αποκτώντας μια ξεχωριστή γεύση.

Η σφακιανή πίτα και ο ντάκος

Τέλος, ακολουθούν οι σφακιανές πίτες, που αποτελούν ένα απλό, αλλά αγαπημένο γλυκό ή αλμυρό έδεσμα, αναλόγως της προσθήκης μελιού. Πρόκειται για λεπτές πίτες με γέμιση τυριού (μυζήθρα). Η πεντάδα ολοκληρώνεται με τον ντάκο, το γνωστό κρητικό παξιμάδι που σερβίρεται με τριμμένη ντομάτα, ελαιόλαδο, ρίγανη και μυζήθρα. Αυτός ο συνδυασμός πιάτων δίνει μια καλή εικόνα για την ουσία της τοπικής γαστρονομίας των Χανίων.

@george.tzanoukakis Πιο είναι το αγαπημένο σου ? #fatherandson #crete ♬ πρωτότυπος ήχος – george.tzanoukakis

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση vikos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ