Βρειτε μας στα Social Media
 

ΚΡΉΤΗ

Φαράγγι Καρτερού: Ένα καταπράσινο μονοπάτι ομορφιάς και ιστορίας! | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση XALKIADAKIS
Διαφήμιση XALKIADAKIS

Το Φαράγγι του Καρτερού βρίσκεται ανατολικά του Ηρακλείου, στην περιοχή πάνω από το χωριό Καρτερός. Αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου γεωλογικού συμπλέγματος που εντάσσεται στην ευρύτερη περιοχή του Οικολογικού Πάρκου του Γιούχτα, στις Αρχάνες. Το πάρκο περιλαμβάνει το όρος Γιούχτα και τρία φαράγγια: το Kνωσανό, το Κουναβιανό και το Αστρακανό ή φαράγγι του Καρτερού με συνολικό μήκος τα 22 χλμ. Ολόκληρη η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο των περιοχών Natura 2000. Συνολικά τα φαράγγια συνδέονται σε διάφορα σημεία με τους οικισμούς που βρίσκονται κατά μήκος της πορείας του. Υπάρχουν πέντε κυρίες είσοδοι: μια από τον Καρτερό, μία από τα Αϊτάνια (γέφυρα Αϊτανίων), μία από τις Αγ. Παρασκιές (περιοχή Κολομώδη), μία από τους Κάτω Αστρακούς και μία στο Κάμπο των Πεζών (είσοδος Κουναβιανού φαραγγιού).

Το φαράγγι του Καρτερού (Αστρακιανό) είναι από τα μεγαλύτερα της περιοχής, με συνολικό μήκος διαδρομής περί τα 12,5 χλμ. Ξεκινά από το χωριό Κάτω Αστρακοί και διασχίζοντας την ενδοχώρα καταλήγει στον Καρτερό, μια τουριστική περιοχή με όμορφη παραλία. Στην καταπράσινη κοίτη του φαραγγιού και κατά μήκος της διαδρομής κυλάει ο ομώνυμος ποταμός Καρτερός.

Το τοπίο που αντικρίζει κανείς στο Φαράγγι του Καρτερού είναι πανέμορφο. Είναι μια διαδρομή που διακρίνεται για τον πλούτο των φυσικών, γεωμορφολογικών και πολιτιστικών του χαρακτηριστικών. Πρόκειται για ένα φαράγγι γεμάτο ιστορία, παραδόσεις, αρχαία και παλαιά κτίσματα. Μία διαδρομή μέσα σε ένα καταπράσινο μονοπάτι με πολλές πηγές, πλατάνια, δρυς, κυπαρίσσια, πρίνους, λυγαριές αλλά και με πολλά ενδημικά αγριολούλουδα και βότανα. Όσο για την πανίδα της, περιλαμβάνει περισσότερα από 44 είδη πουλιών και 7 είδη θηλαστικών.

Πηγή: ekriti

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap