Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Θυμόμαστε λατρεμένα έθιμα της Μάνας Κρήτης για τα Χριστούγεννα

Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Αναρωτιόμαστε, υπάρχει άραγε τίποτα καλύτερα τα Χριστούγεννα από το να ακολουθείς τα έθιμα του τόπου σου; Κι όταν εμείς λέμε τόπο εννοούμε την Κρήτη!

Για αυτό, με βάση το γνωστό άσμα «κάθε τόπος και τραγούδι», είπαμε να σου παρουσιάσουμε σήμερα μερικά λατρεμένα έθιμα της Κρήτης.

Τα έθιμα της Κρήτης για τα Χριστούγεννα

«Ξυγκόπιτες»: Την προπαραμονή των Χριστουγέννων, στα χωριά της ανατολικής Κρήτης γιορτάζεται η μέρα των Αγίων Δέκα. Στα πλαίσια των εορτασμών έσφαζαν τα γουρούνια τα οποία όλο το χρόνο τα τάιζαν με βελανίδια, χουμά και αποφάγια και χρησιμοποιούσαν το λίπος τους (γλίνα) ως βούτυρο και έφτιαχναν την λεγόμενη ξυγκόπιττα.

Χοιρινό αντί για γαλοπούλα: Στην Κρήτη τα Χριστούγεννα δεν συνηθίζουν να τρώνε γεμιστές γαλοπούλες, αλλά τα σύγκλινα, το χοιρινό, τα εντόσθια στο τηγάνι, το ζυμωτό ψωμί και το Κρητικό πιλάφι, έχουν την τιμητική τους, ενώ τα κάλαντα λέγονται οπωσδήποτε με συνοδεία της κρητικής λύρας.

«Οι αέρηδες»: Παλιότερα, από την παραμονή των Χριστουγέννων οι γεωργοί οι βοσκοί και οι ναυτικοί έλεγαν «πώς παλεύγουν οι καιροί, και οι αέρηδες ποιος θα γεννηθεί και ποιος θα βαπτισθεί». Όποιος γεννηθεί, όποιος αέρας δηλαδή υπερισχύσει την ημέρα των Χριστουγέννων,ο ίδιος θα κρατήσει μέχρι των Φώτων και για το μεγαλύτερο μέρος του καινούριου χρόνου.

Χριστόψωμο: Όπως σε πολλά μέρη της Ελλάδας έτσι και στην Κρήτη, το Χριστόψωμο κυριαρχεί στην εορταστική κουζίνα και η παράδοση λέει ότι κατά το ζύμωμά του οι νοικοκυρές της Κρήτης τραγουδάνε «Ο Χριστός γεννιέται, το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γένει».

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ