Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Ένας άγνωστος πιθανός “θησαυρός” που υπάρχει στα Σφακιά

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δυο δυνάμει ιαματικές πηγές, άγνωστες στο ευρύ κοινό, βρίσκονται καλά κρυμμένες στα Σφακιά Χανίων.

Πρόκειται για την πηγή Κυραλή που βρίσκεται στην παράκτια περιοχή δίπλα στο Φραγκοκάστελλο και την πηγή Ξινόνερο στον ορεινό όγκο ανατολικά του οικισμού Καλλικράτη.

Οι δυο πηγές έχουν όλες τις προδιαγραφές για να χαρακτηριστούν ιαματικές, αυτό όμως είναι κάτι που μπορεί να επικυρωθεί μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία.

Στην περίπτωση της Κυραλή, οι αποθέσεις που υπάρχουν γύρω από την πηγή και δημιουργούνται από το νερό της, εντοπίζονται μόνο σε 2 ακόμα σημεία σε όλη την Ελλάδα, στα ιαματικά λουτρά της Αιδηψούς και των Θερμοπυλών!

Στη δε πηγή Ξινόνερο, που μετρά πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνια ύπαρξης, το νερό είναι τόσο πλούσιο σε σίδηρο που δημιουργούνται από αυτό μεταλλεύματα σιδήρου!

Τη μελέτη για τις ιαματικές πηγές της επαρχίας Σφακίων έχει εκπονήσει ο Γεωλόγος, Κοσμήτορας στη σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Μανώλης Μανούτσογλου.

Γιατί οι δυο πηγές έχουν τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν ιαματικές

Μια πηγή για να θεωρηθεί ιαματική θα πρέπει να έχει κάποιες ιαματικές ιδιότητες που προέρχονται από τις φυσικές ιδιότητές της. Η πιο χαρακτηριστική φυσική ιδιότητα μιας πηγής είναι να είναι θερμή ή υπόθερμη ή να είναι μεταλλική, δηλαδή να έχει αυξημένα ποσοστά διαλυμένων ιόντων μεταλλικών, τα οποία πιθανόν να την κάνουν ιαματική πχ να έχει ψευδάργυρο.

Όπως είπε στο Flashnews.gr ο κ. Μανούτσογλου και η Κυραλή και το Ξινόνερο, παρουσιάζουν ακραία γεωλογικά και υδροχημικά χαρακτηριστικά. Είναι δυνάμει ιαματικές πηγές και πληρούν τα κριτήρια.

Η σχεδόν άγνωστη πηγή Κυραλή

«Μετά από δειγματοληψία που κάναμε τον Μάρτιο του 2017, διαπιστώθηκε αφενός ότι η πηγή Κυραλή είναι υπόθερμη. Αφετέρου, το νερό που ρέει επειδή είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και ασβέστιο σχηματίζει αποθέσεις που είναι ίδιες με τις αποθέσεις θερμών ιαματικών λουτρών. Τα πετρώματα αυτά που δημιουργούνται είναι ιδιαίτερης κατηγορίας ανθρακικά πετρώματα που ονομάζονται τραβερτίνες (φαίνονται στις φωτογραφίες που ακολουθούν). Στη χώρα μας τραβερτίνες υπάρχουν μόνο σε άλλα 2 σημεία στην Ελλάδα, στην Αιδηψό και τις Θερμοπύλες» επισημαίνει ο κ. Μανούτσογλου.

Το Ξινόνερο 

«Η πηγή Ξινόνερο είναι καταγεγραμμένη σε κατάλογο ιστορικών ιαματικών πηγών που είχε συνταχθεί από τον κ. Λέκκα το 1938. Τότε η ανάδειξη των ιαματικών πηγών γινόταν μέσα από συνεντεύξεις με κοινοτάρχες και πολίτες που τις υποδείκνυαν, χωρίς τα νερά να έχουν τεθεί σε αναλύσεις. Τώρα πλέον, έχουμε κάνει υδροχημικές αναλύσεις οι οποίες μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον χαρακτηρισμό της πηγής σε ιαματική.

Η πηγή του Ξινόνερου συνδέεται με σιδηρούχες αποθέσεις. Από την πηγή αυτή δημιουργούνται μεταλλεύματα σιδήρου, δηλαδή το νερό έχει τόσο σίδηρο μέσα που φτιάχνει σιδηρομεταλλεύματα. Η πηγή αυτή είναι μερικών εκατομμυρίων ετών. Φυσικά, το νερό δεν ενδείκνυται για πόση μιας και η οξύτητά της είναι αντίστοιχη του ξυδιού, έχει PH 3» συμπληρώνει ο κ. Μανούτσογλου.

Οι φωτογραφίες είναι από την εργασία του Καθηγητή Μανώλη Μανούτσογλου, για τις ιαματικές πηγές της επαρχίας των Σφακίων

Πηγή: flashnews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap