Βρειτε μας στα Social Media
 

ΚΡΉΤΗ

Στην Κρήτη βρίσκεται μια από τις γηραιότερες ελιές της Ελλάδας | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

ΕΛΙΑ ΚΙΣΣΑΜΟς
Διαφήμιση XALKIADAKIS
Διαφήμιση XALKIADAKIS

Πρόκειται για μια από τις γηραιότερες και πιο εντυπωσιακές ελιές της Ελλάδας. Η Ελιά των Βουβών που βρίσκεται στις Ανω Βούβες Κισσάμου στα Χανιά της Κρήτης, έχει ηλικία 3.000 – 5.000 ετών και ανακηρύχθηκε από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) ως «Μνημειακή».

Το επιβλητικό δέντρο που παραμένει καρποφόρο έχει ιδιαίτερο σχήμα, η περίμετρος του ανάγλυφου κορμού ξεπερνά τα δώδεκα μέτρα και η διάμετρος είναι στα 4.60 μέτρα. Η ελιά είναι περιφραγμένη από πέτρα σιδεριάς, στην αυλή ενός σπιτιού. Απόδειξη της ηλικίας και συνεπώς του χαρακτηρισμού ως το αρχαιότερο δέντρο στον κόσμο, αποτελεί η ανακάλυψη δυο νεκροταφείων της γεωμετρικής περιόδου που βρίσκονται κοντά στην ελιά. Το 1990, το τότε νομαρχιακό συμβούλιο Χανίων κήρυξε την ελιά ως «μνημείο εξαιρετικής σημασίας», λόγω της οικολογικής και ιστορικής της σημασίας.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Crete Travel, τα τελευταία χρόνια την ελιά επισκέπτονται περίπου 20.000 άτομα ετησίως, από όλο τον κόσμο. Από την Ελιά των Βουβών φτιάχτηκαν στεφάνια για τους νικητές μαραθωνίου των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 στην Αθήνα και το 2008 στο Πεκίνο. Το 2012, ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, έδωσε το ελληνικό ολυμπιακό στεφάνι, το οποίο συνόδευε την Ολυμπιακή Φλόγα στο ταξίδι του στην Ελλάδα και τους Ελληνες αθλητές καθώς εισέρχονταν στο Ολυμπιακό Στάδιο κατά την τελετή έναρξης στου Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, στέλνοντας ένα παγκόσμιο μήνυμα ειρήνης, ελπίδας και αδερφότητας στους ανθρώπους.

Δίπλα στο δέντρο, υπάρχει το «Μουσείο Ελιάς Βουβών», το οποίο ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2009 και παρουσιάζει την ιστορία και παράδοση της ελαιοκομίας. Το Μουσείο φιλοξενεί εκθέματα όπως εργαλεία με τα οποία γινόταν συλλογή της ελιάς πριν την παραγωγή και καλλιέργεια με μηχανήματα, από τα αρχαία χρόνια έως τα μισά του 20ου αιώνα.

Υπάρχουν τουλάχιστον δέκα παραπάνω ελαιόδεντρα σε εκείνη την περιοχή, όπως και σε ολόκληρη την Κρήτη. Αυτό το γεγονός μαρτυρά την μακροχρόνια σχέση μεταξύ των κατοίκων της περιοχής με τα ελαιόδεντρα, η οποία μετρά πολλά χρόνια πίσω.

ΕΛΙΑ ΚΙΣΣΑΜΟς
Διαφήμιση
Διαφήμιση
emvolio
Διαφήμιση
Διαφήμιση
emvolio
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap