XANIA
Το καλύτερο γαλακτομπούρεκο της Κρήτης θα το φας στην Κάντανο – Έχει την ίδια συνταγή από το 1950!
«Μπαίνουν μέσα και με ρωτάνε είναι από τι γάλα είναι φτιαγμένο το γαλακτομπούρεκο. Και τους φαίνεται λίγο παράξενο όταν ακούνε ότι είναι από γάλα κατσικίσιο της περιοχής…»
Πρώτα και πάνω από όλα, είναι η ιστορία της μαρτυρικής αυτής περιοχής. Ακολουθεί η ομορφιά της φύσης που την περιβάλλει και έπονται οι γεύσεις από τα ντόπια προϊόντα, όπως είναι το γαλακτομπούρεκο του Κοντεκάκη! Όλα τα παραπάνω, δημιούργησαν εδώ και δεκαετίες μικρές ιστορίες που ταξίδευαν από στόμα σε στόμα κι έκαναν το συγκεκριμένο χωριό έναν από τους πιο αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς των Χανίων και όχι μόνο.
Μα τι είναι αυτό επιτέλους, που έχει κάνει διάσημο και περιζήτητο το γαλακτομπούρεκο της Καντάνου; Δεν υπάρχει Κρητικός ή επισκέπτης από την υπόλοιπη Ελλάδα που να έχει φθάσει ψάχνοντας να κάτσει στην πέτρινη πλατεία της μαρτυρικής Καντάνου και να μην έχει γευτεί την ανεπανάληπτη αυτή λιχουδιά!
Ο Γιάννης Κοντεκάκης γυρίζει το χρόνο πίσω για χάρη του Daynight.gr και θυμάται σε μικρή ηλικία τον πατέρα του να φτιάχνει την θρυλική συνταγή του γαλακτομπούρεκου: “To γαλακτομπούρεκο της Καντάνου έχει ξεκινήσει από το 1950 από τον πατέρα μου. Μετά ανέλαβα κι εγώ όταν ήμουν 20 χρονών και είδα ότι το γαλακτομπούρεκο αρέσει στον κόσμο. Κράτησα ακριβώς την ίδια συνταγή του 1950 γιατί έβλεπα ότι το λατρεύουν οι πελάτες”.
Και βέβαια η περιέργεια όλων είναι να μπουν και να ρωτήσουν ποια είναι η μυστική συνταγή του γαλακομπούρεκου. Ο Γιάννης Κοντεκάκης αναφέρει ότι αυτό αποτελεί πάντα μεγάλη έκπληξη και για τον ίδιο: “Αυτό που μπαίνουν μέσα στο εργαστήρι και με ρωτάνε είναι από τι γάλα είναι φτιαγμένο. Και τους φαίνεται λίγο παράξενο όταν ακούνε ότι είναι από γάλα κατσικίσιο της περιοχής. Κάποια άλλα γαλακτομπούρεκα έχουν μέσα και βούτυρο. Εγώ δεν βάζω καθόλου βούτυρο μέσα. Είμαι της άποψης ότι αν τα υλικά είναι καλά, βγαίνει καλό και το αποτέλεσμα.”
Το γεγονός ότι το χωριό της Καντάνου είναι πέρασμα για τους Κρητικούς επισκέπτες αλλά και για τους Αθηναίους όπως και για τους τουρίστες που έρχονται από ξένες χώρες, έχει διαδώσει την φήμη του γαλακτομπούρεκου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη. Ο Γιάννης Κοντεκάκης μας επεξηγεί ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις των ξένων, όταν το δοκιμάζουν: “Όταν το δοκιμάζουν οι ξένοι είτε είναι Άγγλοι, Γάλλοι ή Γερμανοί… μου λένε ότι τους θυμίζει συνταγή σπιτική. Στην αρχή, από ό,τι μου λένε, τους φαίνεται κάπως παράξενη η γεύση. Αλλά στο τέλος γλείφουν και το σιρόπι του από το πιατάκι! Εξίσου πολύ τους αρέσει και η πάστα η παραδοσιακή με το ανθόνερο.”
Η ιστορική αξία που έχει η περιοχή την καθιστά πόλο έλξης και το φθινόπωρο και το χειμώνα. Η Κάντανος διαθέτει μνημεία και φαράγγια, στα οποία ο κόσμος επιδιώκει να βρεθεί από κοντά. Όπως μας επισημαίνει ο Γιάννης Κοντεκάκης η περιοχή τους υποδέχεται με φιλόξενη διάθεση πάντα. “Εδώ στην Κάντανο έρχονται για το φαράγγι, για το Μουσείο Ολοκαυτώματος… Έχει αρκετά πράγματα που μπορεί να επισκεφθεί κάποιος. Πολλές φορές έρχονται εδώ στο ζαχαροπλαστείο άτομα που δεν το ξέρουνε, δοκιμάζουνε το γαλακτομπούρεκο και τους αρέσει. Είναι και σε ένα σημείο που βρίσκεται 10 λεπτά από την Παλιόχωρα, αν θέλει κάποιος να πάει την βόλτα του κι έπειτα να επιστρέψει στην Κάντανο να απολαύσει το χωριό.”
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Μεγάλη απάτη στο Ρέθυμνο: 25χρονος «ξάφριζε» ιδιοκτήτη κέντρου διασκέδασης
-
ΚΡΉΤΗ2 ημέρες πριν
Μιλήσαμε με την «Κρητικιά μάνα» που σαρώνει με τα καυστικά της βίντεο!
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Ο «Παντελής» στο Ρέθυμνο ήταν το πρώτο σινεμά στην Ελλάδα που έβαλε το… σουβλάκι στις αίθουσες!
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Πασίγνωστη ελληνίδα τραγουδίστρια σε Ρεθυμνιώτικο γάμο εχθές το βράδυ | ΒΙΝΤΕΟ