Βρειτε μας στα Social Media
Διαφήμιση vikos

XANIA

500.000 ευρώ ζητάει ο Μαρκογιαννάκης από την Ακρίτα για την υπόθεση Γιακουμάκη

Δημοσιεύτηκε

στις

Ακρίτα Μαρκογιαννάκης
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μνήμες από την υπόθεση Γιακουμάκη ξύπνησαν σήμερα στο Πρωτοδικείο Χανίων, όπου συζητήθηκε η αγωγή του πρώην υπουργού Χρήστου Μαρκογιαννάκη κατά της δημοσιογράφου Έλενας Ακρίτα, για δύο κείμενά της στα «Νέα» την περίοδο που ο αδικοχαμένος σπουδαστής θεωρούταν αγνοούμενος. Η απόφαση αναμένεται εντός μερικών εβδομάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr, o Μαρκογιαννάκης αξιώνει αποζημίωση 500.000 ευρώ από την  Ακρίτα, για ηθική βλάβη και πολλαπλές ζημιές στην πολιτική, επαγγελματική, κοινωνική ζωή του και την υγεία του που προέκυψαν από τα δύο επίδικα κείμενα.

Στο πρώτο, στις 28 Φεβρουαρίου 2015, η Ακρίτα αποκάλυψε την εμπλοκή Κρητικού βουλευτή στην υπόθεση, με ανοικτή επιστολή της προς τον υπουργό δημόσιας τάξης, Γιάννη Πανούση ενώ στο δεύτερο, στις 5 Μαρτίου, αναφερόταν ονομαστικά στον Μαρκογιαννάκη, αφού είχαν μεσολαβήσει δηλώσεις του ίδιου ότι είχε τηλεφωνήσει στον διευθυντή της γαλακτοκομικής σχολής υπέρ συγκεκριμένου Χανιώτη σπουδαστή.

Η αγωγή συζητήθηκε το πρωί της Πέμπτης στο πρωτοδικείο Χανίων, με παρούσες και τις δύο πλευρές ενώ την Τρίτη 10 Μάϊου πρόκειται να καταθέσουν ενώπιον συμβολαιογράφου των Χανίων δύο επιπλέον μάρτυρες.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης, κυρίως την ώρα που κατέθετε η εναγόμενη, η οποία υποστήριξε πως στα κείμενά της τηρείται απαρέγκλιτα η νομοθεσία και η δημοσιογραφική δεοντολογία.

«Σαφέστατα όλοι αυτοί ήταν μία συμμορία» – «Από την δημοσιογραφική έρευνα προέκυψε παρέμβαση βουλευτή υπέρ ενός προσώπου (τουλάχιστον)» – Το όνομα του Χρήστου Μαρκογιαννάκη το είπε ο κ. Μαρκογιαννάκης» – «Έκανε ένα ρουσφέτι και τα ρουσφέτια είναι παράνομα» τόνισε μεταξύ άλλων η Ακρίτα, προκαλώντας αρκετές φορές την αντίδραση του ενάγοντα με την Πρόεδρο του Δικαστηρίου να προχωρά σε παρατηρήσεις.

Μαρκογιαννάκης: «Αυτή η υπόθεση με κατέστρεψε»

Ο συνήγορος του Μαρκογιαννάκη, υποστήριξε πως η Ακρίτα επεδίωξε τον προσωπικό και πολιτικό διασυρμό του, πράγμα το οποίο πέτυχε σε μεγάλο βαθμό εκείνη την περίοδο, κατονομάζοντάς τον, ουσιαστικά ως «ηθικό αυτουργό του θανάτου του ενάγοντα». «Μάλιστα, ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του ενάγοντα, ο οποίος, παρότι αθωώθηκε, εκείνη ουδέποτε ανασκεύασε.

«Με έκανε μια Πισπιρίγκου της εποχής» τόνισε σε δραματικούς τόνους ο πρώην Υπουργός στην κατάθεσή του.

«Από το δημοσίευμα φαίνεται ότι εγώ γνώριζα ότι αυτά τα παιδιά βασάνιζαν τον μακαρίτη τον Βαγγέλη και τα προστάτευα. (…) Με μοναδικό στοιχείο τα δημοσιεύματα, ασκήθηκε σε βάρος μου ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία. Ότι έπεισα δηλαδή εγώ τον διευθυντή να μην τιμωρήσει αυτούς τους μαθητές» τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά εναντίον του Μαρκογιαννάκη είχαν ασκηθεί διώξεις για ηθική αυτουργία σε όλη την υπόθεση των βασανισμών αλλά στην συνέχεια απαλλάχθηκε με βούλευμα του συμβουλίου Εφετών. Τελικά παραπέμφθηκε για την παρέμβαση που είχε κάνει για την φθορά και αθωώθηκε.

«Τον Σεπτέμβριο του 2015 δεν εκλέχθηκα γιατί είχε ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος μου. Στην κοινή συνείδηση των Χανιωτών ήμουν ηθικός αυτουργός της δολοφονίας. Αυτή η υπόθεση με κατέστρεψε πολιτικά, επαγγελματικά, κοινωνικά» τόνισε, καλώντας μάλιστα την Ακρίτα έστω και σήμερα να ζητήσει συγνώμη και να ανασκευάσει.

Ακρίτα: «Αν δεν είχα βγει μπροστά θα ήταν όλα μέλι – γάλα»

Από τη μεριά της η Ακρίτα, τόνισε πως το πρώτο της κείμενο – επιστολή ήταν μια αγωνιώδης έκκληση προς τον τότε υπουργό δημόσιας τάξης, να κάνει ό,τι μπορεί για να διαλευκανθεί η υπόθεση. «Σαφέστατα όλοι αυτοί ήταν μια συμμορία. Εγώ ανέφερα στοιχεία που είχα και τα οποία είχα διασταυρώσει. Άλλωστε έχω δώσει και εκτενή κατάθεση στην ΓΑΔΑ. Στην πορεία αυτά αποδείχτηκαν στα δικαστήρια. Ο συγκεκριμένος σπουδαστής έχει καταδικαστεί και εκτίει ποινή» τόνισε η γνωστή δημοσιογράφος, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν η δική της παρέμβαση αλλά τα ίδια τα γεγονότα που οδήγησαν στις συγκεκριμένες εξελίξεις.

Σε ερώτηση του δικαστηρίου για το εάν από τα στοιχεία της προκύπτει ότι ο Μαρκογιαννάκης γνώριζε για τους βασανισμούς, τόνισε πως αυτό που του προσάπτει είναι αδιαφορία για την υπόθεση, την περίοδο εκείνη. «Εάν δεν γνώριζε για τα βασανιστήρια… Το πρώτο που θα έκανα εγώ θα ήταν να δω την εμπλοκή του προστατευομένου μου σε αυτά…» ανέφερε μεταξύ άλλων, καταλήγοντας στο ότι «εάν ο Μαρκογιαννάκης είχε ενδιαφερθεί για την πορεία του ρουσφετιού του, μπορεί η πορεία να ήταν διαφορετική».

«Αν δεν είχα βγει μπροστά, θα ήταν όλα μέλι – γάλα» τόνισε.

«Εάν το 2014 τα παιδιά αυτά είχαν αποβληθεί από την εστία όπως είχε αποφασιστεί αρχικά, τότε ίσως η τύχη του Γιακουμάκη θα ήταν διαφορετική» υποστήριξε η συνήγορός της

Αναφερόμενος σε εκείνη την περίοδο, τόνισε: «Θα πέθαινα, με είχαν κρεμάσει στα μανταλάκια. Δεν μπορούσα να πάω ούτε για καφέ».

Για την παρέμβασή του στην σχολή: «Μια γνωστή μου από το Θέρισο με πήρε και μου είπε ότι ο γιος της είναι στην σχολή γαλακτοκομικής κι ότι επειδή είχε γράψει στον τοίχο της εστίας τη λέξη «Θέρισο» του είπαν ότι επρόκειτο να τον αποβάλουν από την εστία. Επειδή πρόκειται για φτωχή οικογένεια, πήρα τηλέφωνο τον διευθυντή και τον παρακάλεσα, επειδή το παιδί ήταν φτωχό και δεν είχε την δυνατότητα να νοικιάσει έξω, αντί να τον αποβάλει από την εστία, να τον αποβάλει για μερικές μέρες από τα μαθήματα» κατέθεσε ο κ. Μαρκογιαννάκης, τοποθετώντας την παρέμβασή του στο 2014 και όχι στο 2013 όπως είχε υποστηρίξει αρχικά.

Πηγή: zarpanews

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ