Βρειτε μας στα Social Media
 

ΚΡΉΤΗ

Στην Ασή Γωνιά βρήκαν την… άκρη και τίμησαν τον Άγιο Γεώργιο! | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Ασή Γωνιά
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μπορεί φέτος στην Ασή Γωνιά να μην κατάφεραν να τελέσουν το αγαπημένο τους έθιμο για να τιμήσουν τον Άγιο Γεώργιο όπως πράττουν κάθε χρόνο, ωστόσο οι Ασηγωνιώτες βρήκαν τον τρόπο για να επιτελέσουν το… καθήκον τους!

Έτσι λοιπόν, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής ναι μεν δεν μπόρεσαν -λόγω των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού- να συγκεντρώσουν τα πρόβατά τους στην πλατεία του χωριού προκειμένου να τα ευλογήσει ο ιερέας και στη συνέχεια να μοιράσουν το γάλα στους πιστούς, ωστόσο μάζεψαν το γάλα σε μπουκάλια και μέρος από αυτό, το παρέδωσαν στον Ερυθρό Σταυρό Χανίων!

Σε ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook η κυρία Βάνα-Ιωάννα Μανουσέλη-Μπικάκη, αναφέρει τα εξής:

«Χριστός Ανέστη χρόνια πολλά! Η χτεσινή μέρα για την Άση Γωνιά ήταν εντελώς διαφορετική από τις προηγούμενες χρονιές! Οι κτηνοτρόφοι του χωριού όμως, τίμησαν τον Άγιο Γεώργιο προστάτη των βοσκών, έφεραν το γάλα στην χάρη του όπως κάθε χρόνο!

Μέρος από το γάλα έδωσαν με πολύ αγάπη και στον Ερυθρό Σταυρό του τμήματος Χανίων. Η ευλογία μοιράστηκε σε εθελοντές και ωφελούμενους του Ερυθρού Σταυρού! Οι ευχές τους πολλές, για χρόνια πολλά, υγεία και η προστασία του Αγίου Γεωργίου να είναι σε κάθε βήμα σας! Σας ευχαριστούμε πολύ!»

 

To έθιμο του Αγίου Γεωργίου στην Ασή Γωνιά

Προστάτης του χωριού είναι ο Άγιος Γεώργιος , τον οποίο οι κάτοικοι της περιοχής σέβονται και τιμούν. Άλλωστε, υπάρχουν στο χωριό δύο εκκλησίες στη χάρη του: Ο Άγιος Γεώργιος ο Μεθυστής, κοντά στην είσοδο του χωριού (γιορτάζει στις 3 Νοεμβρίου, την περίοδο που ανοίγουν τα κρασιά) και ο Άγιος Γεώργιος ο Γαλατάς, που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και τιμάται στις 23 Απριλίου.

Κάθε χρόνο, λοιπόν, τη μέρα αυτή διοργανώνεται ένα από τα πιο παλιά και παραδοσιακά πανηγύρια της Κρήτης, όπου αναβιώνει το έθιμο της ευλογίας των κοπαδιών και το μοίρασμα του γάλακτος στους προσκυνητές. Μάλιστα, ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης ονόμασε το πρώτο συμφωνικό έργο του- που είναι βασισμένο σε λαϊκά κρητικά μοτίβα- «Το πανηγύρι της Ασή – Γωνιάς».

Δείτε βίντεο του Daynight.gr από προγενέστερη χρονιά:

Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής ανήμερα του Αγίου Γεωργίου κατεβάζουν τα κοπάδια τους από τα βουνά στην εκκλησία και αρμέγουν τα αιγοπρόβατα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

 

Ασή Γωνιά
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap