Βρειτε μας στα Social Media
 

ΚΡΉΤΗ

Αυτή είναι η αρχαιότερη Ελιά του κόσμου και βρίσκεται στην Κρήτη | Δείτε το βίντεο!

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση XALKIADAKIS
Διαφήμιση XALKIADAKIS

Ενδεχομένως κάποιοι να διαφωνήσουν με τη βεβαιότητα του τίτλου, όπως για παράδειγμα στην Νάξο όπου κι εκεί καταγράφεται μια ελιά με χιλιάδες χρόνια στην πλάτη της.

Η αλήθεια πάντως είναι πως το ιερό δέντρο που βρίσκεται στο χωριό Βούβες του δήμου Κυλυμπαρίου στα Χανιά, διεκδικεί με σοβαρές αξιώσεις τον τίτλο της «αρχαιότερης ελιάς στον κόσμο».

Τα νούμερα της… ζαλίζουν: Περίμετρος κορμού 12,5 μέτρα, διάμετρος 3,64 μέτρα και εμβαδόν (κρατηθείτε) 11,45 τμ!

Η ηλικία της συγκεκριμένης ελιάς υπολογίζεται ανάμεσα στα 2.500 με 5.000 χρόνια, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από το 1922 και με ενέργειες του νομαρχιακού συμβούλου Πολυχρόνη Πολυχρονίδη, ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης με αρ. απ.105497/6459/1986 (656/ΤΒ/1986).

 

 

Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι το εξής: η πολυφημισμένη ελιά βρίσκεται πλέον μέσα στην αυλή της οικίας Καραπατάκη, γεγονός πάντως που δεν εμποδίζει εκατοντάδες επισκέπτες από το να την επισκεφθούν κάθε χρόνο.

Για όσους πάντως διατηρούν ακόμη τις αμφιβολίες τους, οφείλουμε να τονίσουμε το εξής: Ναι μεν η ηλικία του δέντρου δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος ραδιενεργών ισοτόπων, αφού λόγω της μεγάλης ηλικίας του δέντρου δεν υπάρχει καρδιόξυλο, ωστόσο μπορεί να προσδιοριστεί από την περίμετρο του κορμού. Και η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει άλλη καταγραφή δέντρου με ανάλογη περίμετρο…

Δείτε το βίντεο από παλαιότερη εκπομπή της  ΕΡΤ3:

Διαφήμιση
Διαφήμιση
emvolio
Διαφήμιση
Διαφήμιση
emvolio
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap