ΚΡΉΤΗ
Αυξάνεται ο καρκίνος στην Κρήτη, αλλά σταμάτησε η καταγραφή του πριν 2,5 χρόνια!
Εδώ και 2,5 χρόνια ανενεργό το αρχείο που συμβάλλει τα μέγιστα στις παρεμβάσεις στην υγεία των ανθρώπων
Ανοδικές τάσεις καταγράφει ο καρκίνος στην Κρήτη, ωστόσο στη μέση έμεινε η σημαντική δουλειά που έκανε το Αρχείο Καταγραφής Καρκίνου του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπό τον Χρήστο Λιονή, καθηγητή Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επιστημονικά υπεύθυνο του έργου.
Εδώ και 2,5 χρόνια παραμένει ανενεργό περιμένοντας να χρηματοδοτηθεί, αλλά και γιατί υπάρχουν σε εκκρεμότητα θέματα οργάνωσης που πρέπει να επιλυθούν. Ωστόσο, το έργο του είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχιστεί, γιατί με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει μπορούν να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις για την υγεία του πληθυσμού.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει αύξηση του καρκίνου στην Κρήτη και κάποια νεοπλάσματα εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές του νησιού. Όπως λένε οι ειδικοί, απαιτούνται στοχευμένες παρεμβάσεις στις «κόκκινες» περιοχές, προληπτικοί έλεγχοι και πρώιμη ανίχνευση, που αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.
Πριν μια διετία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα τριών συνολικά προγραμματικών συμβάσεων που υπογράφηκαν μεταξύ της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου Κρήτης για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στο νησί.
Έγινε παρουσίαση των ευρημάτων από την έρευνα 30 ετών για το θέμα του καρκίνου στην Κρήτη, αλλά και προτάσεων για τη συνέχεια που περιλάμβαναν από εξειδικευμένες εκστρατείες ενημέρωσης έως παρεμβάσεις σε πληθυσμούς – στόχους, αναφορικά με την υιοθέτηση ορθών συμπεριφορών υγείας.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Κρήτη υπάρχουν συγκεκριμένοι δήμοι, όπου για παράδειγμα υπάρχει αυξημένη συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Υπάρχουν επίσης περιοχές που αντίστοιχα υπάρχει αυξημένη συχνότητα του καρκίνου του πνεύμονα και άλλες όπου συμβαίνει το ίδιο με το μελάνωμα, τον καρκίνο του παγκρέατος, αιματολογικές κακοήθειες κ.ά.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι απαιτούνται στρατηγικές παρεμβάσεις με την συνεργασία της Περιφέρειας, της Υγειονομικής Περιφέρειας, των δημάρχων, των Ιατρικών Συλλόγων, ώστε να αναλάβουν δράση και το Αρχείο Καταγραφής του Καρκίνου είναι το κλειδί για να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν.
«Ο στόχος δεν είναι να πανικοβάλουμε τον κόσμο, αλλά να ενημερώσουμε, να βοηθήσουμε», λένε σημειώνοντας ότι μπορούν να προχωρήσουν έρευνες για να αναδειχθούν οι αιτιολογικές συνιστώσες, να ενημερωθούν οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας, να ενεργοποιηθούν οι τοπικές κοινωνίες και ειδικά οι Δήμοι για να βοηθήσουν στην πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση.
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις τους, αξίζει, αφού έχει χαρτογραφηθεί το πρόβλημα, να γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ειδικά στις επιβαρυμένες περιοχές.
Σήμερα στο νησί, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι καρκίνοι του πνεύμονα, του μαστού, του παχέος εντέρου, του προστάτη, του παγκρέατος, των ωοθηκών.
Πηγή: patris
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Μεγάλη απάτη στο Ρέθυμνο: 25χρονος «ξάφριζε» ιδιοκτήτη κέντρου διασκέδασης
-
ΚΡΉΤΗ2 ημέρες πριν
Μιλήσαμε με την «Κρητικιά μάνα» που σαρώνει με τα καυστικά της βίντεο!
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Ο «Παντελής» στο Ρέθυμνο ήταν το πρώτο σινεμά στην Ελλάδα που έβαλε το… σουβλάκι στις αίθουσες!
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Πασίγνωστη ελληνίδα τραγουδίστρια σε Ρεθυμνιώτικο γάμο εχθές το βράδυ | ΒΙΝΤΕΟ