Διαφήμιση

ΚΡΉΤΗ

Αυτό είναι το «αόρατο» ρήγμα που έδωσε τον ισχυρό σεισμό στο Αρκαλοχώρι

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Ο ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής- Σεισμολογίας, National Contact Officer σε θέματα τσουνάμι στην ΙΟC/UNESCO, μέλος της Commission on International Partnership της American Geophysical Union (AGU), Πρόεδρος της AGU Natural Hazards Graduate Student Award Committee και Editor-in-Chief του περιοδικού Research in Geophysics, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, παρουσίασε σήμερα, Τρίτη, 1 Μαρτίου 2022, για πρώτη φορά στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Σαχίνη, εκτεταμένα αποσπάσματα της μελέτης που δημοσιεύει η ομάδα του στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό, GeoHazards.

Είναι η πρώτη μελέτη του είδους, που εντοπίζει, ακτινογραφώντας όλα τα ρήγματα της περιοχής που έδωσε τον φονικό σεισμό στις 27 Σεπτεμβρίου του 2021, μεγέθους 6 ρίχτερ με ανυπολόγιστες ζημιές στον ευρύτερο χώρο του Αρκαλοχωρίου.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Παπαδόπουλος, ο μεγάλος σεισμός, δεν προήλθε από το ορατό ρήγμα Καστελίου προς Νιπιδιτό μήκους 5 χλμ, αλλά από το αόρατο τμήμα Νιπιδιτού- Γαρίπας- Παρτήρων, μήκους 10 χλμ.

Μάλιστα, μεταξύ τους παρεμβάλλεται τρίτο κάθετο ρήγμα του Νιπιδιτού, ενώ όλα μαζί αποτελούν ένα ενιαίο πλέγμα. Όπως είπε, έτσι ερμηνεύεται και η επί 4 μήνες προσεισμική δραστηριότητα σε ένα τρίγωνο Αρκαλοχώρι-Πάρτιρα- Στείρωνας, που τελικά χτύπησε με 6 ρίχτερ την περιοχή του Αρκαλοχωρίου.

Η προσεισμική δραστηριότητα 4 μηνών, όπως τόνισε, γίνεται πλέον «οδηγός» για όλη την Ελλάδα και εκτός αυτής, για ανάλογες πολύμηνες προσεισμικές δραστηριότητες. Διευκρίνισε ότι τόσο η μετασεισμική ακολουθία αλλά και το γεγονός ότι σε ένα τέτοιο «αόρατο» ρήγμα δεν υπάρχουν ιστορικές καταγραφές, ενισχύει την άποψη ότι τέτοιοι σεισμοί μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, δεν γίνονται με πυκνή συχνότητα, αλλά με ένα κύκλο χρονικά πολύ μεγαλύτερο δεκάδων ή και εκατοντάδων χρόνων για να συμβεί ξανά.

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε για την συμβολή της σεισμολογίας, στη καταγραφή πολεμικών συνεπειών επί του εδάφους, όπως στην Ουκρανία.

Η Αποκαλυπτική Μελέτη

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Geohazards προ ολίγων ημερών με τίτλο The Crete Isl. (Greece) Mw6.0 Earthquake of 27 September 2021: Expecting the Unexpected.

Συγγραφείς ήταν κατά σειρά νεότητας ηλικιακά : Ioanna Triantafyllou, Andreas Karavias, Ioannis Koukouvelas, Gerassimos A. Papadopoulos, Issaak Parcharidis

Στην εικόνα φαίνονται οι προσεισμοί (κόκκινοι κύκλοι) και οι μετασεισμοί (μαύροι κύκλοι) του ισχυρού κύριου σεισμού (27-9-2021, μεγάλο αστέρι). Τα μικρότερα αστέρια δείχνουν τον ισχυρότερο προσεισμό (24-7-2021) και ισχυρότερο μετασεισμό (28-9-2021). Υπόμνημα ρηγμάτων: KF = Kαστέλλι; GFZ = Γεράκι; NF = Νιπιδιτός; WGF = Δ. Γιούχτας; EGFZ = Α. Γιούχτας. Ο κύριος σεισμός, οι προσεισμοί του και οι μεγαλύτεροι μετασεισμοί του έγιναν στον κλάδο του ρήγματος Καστελιού που δεν είναι ορατός στην επιφάνεια και φαίνεται με πράσινο χρώμα. Η έλλειψη δείχνει την επιφανειακή προβολή του επιπέδου του σεισμικού ρήγματος που «έσπασε» με τον κύριο σεισμό. Στην ίδια περιοχή παρατηρήθηκε εδαφική παραμόρφωση (καταβύθιση περίπου 20 εκατοστών) όπως μετρήθηκε με μεθόδους δορυφορικής γεωδαισίας.

Πηγή: neakriti

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]
Exit mobile version