Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Γλυπτά από γοργόνες, δελφίνια και φάλαινες στολίζουν την παραλία της Αμμουδάρας | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Γοργόνες με τα μωρά τους, φάλαινες και δελφίνια «αναδύονται» τις τελευταίες ημέρες στην παραλία της Αμμουδάρας, στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Γλυπτικής στην άμμο που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του δήμου Μαλεβιζίου και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Οι  έξι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ στέλνουν μηνύματα σε όλο τον κόσμο, μέσα από τα εκπληκτικά έργα τέχνης τους, για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Ως γνωστό, το θέμα του φεστιβάλ φέτος είναι «Δεν το βάζω κάτω! Καθαρές θάλασσες, καθαρές παραλίες!». Ο δήμος Μαλεβιζίου μάλιστα προβάλει αυτό το μήνυμα τοποθετώντας σχετικές ενδείξεις σε δημοτικά αυτοκίνητα.

Παράλληλα όμως, τα εντυπωσιακά έργα τέχνης από άμμο κάνουν ήδη «το γύρο του κόσμου» καθώς οι φωτογραφίες και τα βίντεο από τους Έλληνες αλλά και τους ξένους επισκέπτες της περιοχής είναι αμέτρητα, όπως και οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι, ο θεσμός που υποστηρίζεται και από την Περιφέρεια Κρήτης, «βάζει το δικό του λιθαράκι» στην προβολή του τουριστικού προϊόντος του τόπου μας.

Το φεστιβάλ επαγγελματικής Γλυπτικής στην άμμο, που ξεκίνησε στην Αμμουδάρα το 2016, είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα στην Ευρώπη. Άρχισε στη 1 και θα ολοκληρωθεί στις 20 Ιουνίου, αποδίδοντας  εξαιρετικά έργα τέχνης που αναμένεται να εντυπωσιάσουν μικρούς και μεγάλους. Τα έργα, εκτός απροόπτου, θα παραμείνουν, όπως και πέρυσι, στις παραλίες της Αμμουδάρας μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αποτελώντας ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής. Φέτος μάλιστα το φεστιβάλ θα γίνει σε τέσσερα σημεία της Αμμουδάρας, αντί για δύο που ήταν το 2017.

Ο μοναδικός στο είδος του θεσμός διοργανώνεται από τον πολιτιστικό σύλλογο Μονής Μαλεβιζίου, σε συνεργασία με τον γλύπτη Μανώλη Χαρκούτση.  Γλυπτά φιλοτεχνούν ήδη ο Ουκρανός πανεπιστημιακός καθηγητής Yuriy Mysko, η διεθνής γλύπτρια επίσης από την Ουκρανία Lyudmyla Mysko και οι Έλληνες γλύπτες Ανδρέας Αραπάκης και Αμαλία Φλωρου. Το δεύτερο δεκαήμερο του φεστιβάλ θα φιλοτεχνήσουν επίσης έργα ο Μανώλης Χαρκούτσης και ο Ρουμάνος εικαστικός Gabriel Grama.

Μικροί και μεγάλοι  μπορούν να παρακολουθούν ελεύθερα το φεστιβάλ και αν το θελήσουν, να δημιουργούν κοντά στους γλύπτες, τα δικά τους έργα τέχνης από άμμο. Μάλιστα, τη Δευτέρα 18 Ιουνίου στις 5.30 το απόγευμα διοργανώνεται πιλοτικά μάθημα γλυπτικής στην άμμο σε παιδάκια, με την εθελοντική βοήθεια της εξειδικευμένης παιδοψυχολόγου Μαρίας – Αμαλίας Στέφου. Το μάθημα σε πρώτη φάση πιλοτικά, ώστε να πραγματοποιούνται περισσότερα μαθήματα από την ερχόμενη χρονιά, θα γίνει στην παραλία μπροστά στον πρώην club “Barracuda” και η παρακολούθηση είναι δωρεάν και σε παιδάκια που συνοδεύονται.

Οι παραλίες που γίνεται το φεστιβάλ είναι :

–   Από τη 1 έως τις 10 Ιουνίου σε δύο παραλίες, η πρώτη περίπου 200 μέτρα δυτικά του γηπέδου ΕΓΟΗ και η δεύτερη στο κέντρο της Αμμουδάρας, (τέρμα της οδού Νάξου, στο ύψος του κεντρικού πάρκινγκ)

–   Από τις 11 έως τις 20 Ιουνίου επίσης σε δύο παραλίες, η πρώτη στα δυτικά των εκβολών του Αλμυρού ποταμού και η δεύτερη μπροστά από το πρώην club “Barracuda”.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης ανέφερε«Σε μια από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες παραλίες της Κρήτης, στην Αμμουδάρα, διεξάγεται για 3η χρονιά ένα μοναδικό φεστιβάλ γλυπτικής στην άμμο. Και είμαι πραγματικά υπερήφανος που το Μαλεβίζι, προβάλλεται σε όλο τον κόσμο μέσα από τις χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο που ανεβάζουν οι ξένοι επισκέπτες στα κοινωνικά δίκτυα, με αυτά τα υπέροχα γλυπτά. Προσκαλώ λοιπόν και όλους τους συμπολίτες μας να επισκεφτούν την Αμμουδάρα, με την πεντακάθαρη παραλία και θάλασσα – τρεις είναι φέτος οι Γαλάζιες Σημαίες στην περιοχή – να απολαύσουν με όλες τις ανέσεις το καλοκαίρι και φυσικά, να παρακολουθήσουν από κοντά την δουλειά των γλυπτών. Θα ήθελα τέλος να ευχαριστήσω θερμά όλους τους καλλιτέχνες για την συμμετοχή τους, ιδιαίτερα δε τον Μανώλη Χαρκούτση και την Πέλλα Λασιθιωτάκη για την οργάνωση, την Περιφέρεια Κρήτης, καθώς και όλους όσοι βοήθησαν για να γίνει θεσμός αυτή η προσπάθεια».

 

 

Πολύτιμη είναι η υποστήριξη από τις επιχειρήσεις που έχουν μέχρι τώρα γίνει χορηγοί της διοργάνωσης.

Μέγας χορηγός: Ergo Καλουδάκης Α.Ε.

Χρυσοί χορηγοί: TUI Magic Life Candia Maris, Apollonia Beach City Resort & Spa, ΑΝΕΚ – Blue Star Ferries.

 Αργυροί χορηγοί: Cretan Holidays, Karatarakis Group hotels and restaurants, herbs΄ garden Lato boutique hotel, 626 ALL DAY,  τα ξενοδοχεία Zeus Hotels –Neptuno Beach Resort, Marirena και Γοργόνα, ηεταιρεία ΠΛΕΚΤΑΜ, η AutoBest center αυτοκίνητα service – ανταλλακτικά, η Μεταξαράκη Διαφημιστική και το Let’s Wash.

Χορηγοί: Super Strom Vatsinas, Αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου, εστιατόριο Πετούσης, Σαβοϊδάκης bakery and patisserie, The Mimmy΄s Fusion Cucina, ενοικιαζόμενα δωμάτια – beach bar Frank, ενοικιαζόμεναδωμάτια EMI, εστιατόρια Λωτός και Heaven, The grill project Oregano, τα  ξενοδοχεία  Agapi Beach, Santa Marina Beach, Sitia Beach City Resort and Spa, Marilena, Atlantica Akti Zeus, η σχολή ΚαταδύσεωνMakridakis Diving, το τουριστικό γραφείο Mika Travel, τα Κρασιά Χονδροζουμάκης, τα καταστήματα Silk Color, οι εταιρείες DOGS & COWS Business Whispering, Γερανοί Μαλλιαράκης, Tool masters Αντώνης Ταταράκης και η σχολή οδηγών ΕΞΑΝΤΑΣ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ