Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Το Ρέθυμνο βροντοφώναξε: «Σταματήστε τη βία κατά των Γυναικών!» | ΦΩΤΟ!

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

* Φωτορεπορτάζ της Ιωάννας Καψάλη για το Daynight.com.gr

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Ρεθύμνου έδωσε το «παρών» στο χώρο έξω από το Δημαρχείο Ρεθύμνου με στόχο την ενημέρωση της τοπικής κοινότητας για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου καθώς και  για θέματα έμφυλης βίας. Επιπλέον υπήρξε αναπαράσταση περιστατικών και μάλιστα μέσα από έναν ιδιαίτερο τρόπο: μέσα από ένα χορευτικό δρώμενο!

3

Το «Κέντρο» είναι προσβάσιμο για κάθε περίπτωση, γι’ αυτόν τον λόγο βρίσκεται σε τόσο κεντρικό σημείο. Αυτό που προσπαθούν να δώσουν να καταλάβουν οι γυναίκες που δέχονται οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση είναι ότι δεν είναι μόνες – ούτε οι μόνες. Και το σύνθημα είναι ένα:  «Κάντε την αρχή – Σπάστε τη σιωπή!». Τα θέματα αυτά δεν αποτελούν αντικείμενο ντροπής. Ούτε υπάρχει λόγος για φόβο. Ο φόβος είναι αυτός που τρέφει το φαινόμενο, άλλωστε.

5

Ακόμη και στις μέρες μας, το θέμα παραμένει ταμπού και κανείς δε θέλει να μιλήσει ανοιχτά, ούτε καν να εκφράσει άποψη για το θέμα χωρίς να είναι ο ίδιος ή η ίδια άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενος σε περιστατικά βίας. Κι όμως οι αριθμοί αποτυπώνουν με αμείλικτο τρόπο το τι συμβαίνει τριγύρω μας, στις τοπικές κοινωνίες της Κρήτης:

186 περιστατικά από την αρχή του 2016
1155 συνεδρίες ψυχολογικής, κοινωνικής ή και νομικής υποστήριξης
Δεκάδες περιστατικά φιλοξενίας γυναικών και ανηλίκων σε ξενώνες
601 συνεδρίες στους ξενώνες
12 ομαδικές συνεδρίες σε ξενώνες
274 συνεδρίες με παιδιά

9

 Η βία σε βάρος των γυναικών αποτελεί παλιά μάστιγα της κοινωνίας μας. Δυστυχώς όμως πρόκειται για ένα διαδεδομένο φαινόμενο σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Στην Ελλάδα, έρευνες απέδειξαν ότι η βία εναντίον των γυναικών έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, με το πρόβλημα να εξελίσσεται σε πιο σοβαρό από ποτέ.

Όπως αναφέρει ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης και Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων: «Τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών αυξάνονται, ενώ πολλά περιστατικά δεν καταγράφονται και δεν δημοσιοποιούνται, καθιστώντας ακόμα μεγαλύτερο το πρόβλημα. Η ενδυνάμωση της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία αποτελεί την αποτελεσματικότερη ασπίδα προστασίας για τα φαινόμενα της ενδοοικογενειακής βίας».

7

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων κατάφερε με συνεργασία Δήμους και Περιφέρειες αρχικά και από το 2015 με τη βοήθεια από το νέο ΕΣΠΑ να δημιουργήσει σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και τους Δήμους 40 Κέντρα και 19 Ξενώνες σε όλη την Ελλάδα.

Το Ρέθυμνο σε συνεργασία με τα Χανιά, λόγω πληθυσμιακής και χιλιομετρικής απόστασης, στεγάζει το Κέντρο  και τον Ξενώνα από το 2013. «Μέχρι σήμερα έχουν απευθυνθεί  και επωφεληθεί των παρεχόμενων υπηρεσιών πλήθος κόσμου», όπως με ενημέρωσαν η κ. Έλια Αεράκη Κοινωνική Λειτουργός του Κέντρου και η κ. Εύα Βασιλάκη, Κοινωνιολόγος.

«Γυναίκες που θέλουν να προχωρήσουν σε διαζύγιο και χρειάζονται υποστήριξη, γυναίκες που θέλησαν να βελτιώσουν την σχέση τους, γυναίκες που ήθελαν να μάθουν τα δικαιώματα τους και άνθρωποι -ακόμη και άντρες σε ένα μικρό ποσοστό- που θέλησαν να πάρουν συμβουλές στο πώς να αντιμετωπίσουν θύματα που έδειχναν να έχουν σημάδια κακοποίησης στο περιβάλλον τους, έχουν απευθυνθεί στο Κέντρο του Ρεθύμνου».

8

Με το νέο ΕΣΠΑ, τον τελευταίο χρόνο έχει προστεθεί και η εργασιακή συμβουλευτική και έτσι διευρύνθηκε η γκάμα γυναικών που απευθύνεται πλέον στο Κέντρο. Το Κέντρο Συμβουλευτικής συνεργάζεται με όλους τους φορείς, απαρτίζεται από διεπιστημονική ομάδα (Κοινωνιολόγου, Κοινωνικής Λειτουργού και από την Ψυχολόγο κα. Ιωάννα Αχυροπούλου), λειτουργεί καθημερινά και για κάθε περίπτωση, ενώ η εξειδικευμένη προσέγγιση της ομάδας λειτουργεί κατόπιν ραντεβού στην αίθουσα συνεδριών και μόνο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και υπηρεσίες συνοδείας μόνο εάν θεωρηθεί από την διεπιστημονική ομάδα ότι θεωρείται αναγκαίο.

6

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ