Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

ΡΕΘΥΜΝΟ | Μαζεύουν καπάκια για να αγοράσουν αναπηρικά αμαξίδια | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

*Φωτορεπορτάζ της Ιωάννας Καψάλη για το Daynight.com.gr

Είναι δεδομένο: καμία προσπάθεια δεν μπορεί να  αποδώσει εάν δεν είναι συλλογική κι αν ο κόσμος δεν την αγκαλιάσει. Το μοναδικό που μπορεί κάποιος να πει είναι ότι η ευαισθητοποίηση που δείχνουν οι Ρεθυμνιώτες σε διάφορες δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης, είναι πολύ μεγαλύτερη από το μέγεθος αυτής της ίδιας της πόλης.

2

Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό τη συλλογή καπακιών τα οποία στη συνέχεια διατίθενται για την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων. Από την αρχή, το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο και ήταν εμφανές πως χρειάζονταν κι άλλα χέρια. Ετσι, από τον περασμένο Ιούλιο δημιουργήθηκε κι επίσημα μια γενικευμένη ομάδα συνεργασίας από ενεργούς πολίτες και εθελοντές με τη συμμετοχή του ΣΥΝΠΟΛΙΣ, του Ερυθρού Σταυρού, του Ειδικού Σχολείου, ενώ την προσπάθεια ενισχύουν ακόμη και οι Μανούλες Ρεθύμνου.

3

Σήμερα, όλη αυτή η προσπάθεια έχει φέρει το Ρέθυμνο να λαμβάνει καπάκια και από άλλα μέρη της Ελλάδας από ανθρώπους που κατανοούν το πόσο δύσκολο είναι όλα αυτά τα καπάκια να ελεγχθούν για να αφαιρεθούν όλα τα άχρηστα υλικά, όπως π.χ. αλλοιωμένα καπάκια που καταστρέφουν τον εξοπλισμό επεξεργασίας τους,  έτσι ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί το ανακυκλώσιμο μείγμα.

14956509_337274149965361_1443526520249891324_n

Εξίσου δύσκολο και πολύ χρονοβόρο είναι να συλλεχθεί ένας καθαρός τόνος, μιας και ισοδυναμεί περίπου με 540.000 καπάκια και το αντίτιμό του ανλερχεται στα 300 ευρώ. Ευτυχώς, η οργάνωση και η τόσο μεγάλη συμμετοχή από τον κόσμο όλο αυτό το διάστημα, ήταν αρκετή για να δώσει 4  τόνους και 780 κιλά.

Στόχος της ομάδας είναι η ουσιαστικότερη οργάνωση, η ενημέρωση του κόσμου και η εντατικοποίηση της συλλογής καπακιών, ώστε το αντίτιμο να διατίθεται σε οικογένειες με πραγματική ανάγκη που έχουν στις τάξεις τους άτομα με αναπηρία.

1

Και για να γίνεται σωστά, υπάρχει καθοδήγηση από ειδικούς γιατρούς (ορθοπεδικούς, φυσιοθεραπευτές) με γνώση επί των θεμάτων.

5

Σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου ούτως ώστε αυτή η συλλογική προσπάθεια μέσω του εθελοντισμού να συμβάλει -με πλήρη διαφάνεια ολόκληρης της διαδικασίας- στη συλλογή καπακιών και στην αξιοποίησή τους. Επιπλέον, σκοπός των εθελοντών είναι να συνεχιστεί το εγχείρημα σε ακόμη πιο διευρυμένο πλαίσιο, προκειμένου όταν χρειαστεί να βοηθηθούν οι συμπολίτες μας που τους έχει προκύψει μια πραγματικά μεγάλη, έκτακτη ανάγκη.

Η κινητοποίηση αυτή ονόματι «Το καπάκι να κρατάς», δείχνει πως η αλληλεγγύη είναι βασικό στοιχείο των κατοίκων της πόλης μας, του Ρεθύμνου και πως η ανακύκλωση χρόνο με το χρόνο γίνεται νοοτροπία στην πόλη μας με ποικιλόμορφους τρόπους.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ