Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Κρητικοί βγήκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και την ξεσήκωσαν με τις Καντάδες τους! | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Ιδαία Γη με μεγάλη χαρά αποδέχθηκε και φέτος  την πρόσκληση να συμμετάσχει μουσικοχορευτικά στην 6η Παγκρήτια Έκθεση “ΚΡΗΤΗ, Η Μεγάλη Συνάντηση” και να είναι φέτος ο τιμώμενος σύλλογος στα εγκαίνια της Έκθεσης. Στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων ο σύλλογος  διοργάνωσε τρεις Κρητικές Καντάδες στους δρόμους της Θεσ/νίκης και παρουσίασε μουσικά όργανα, φορεσιές, χορούς από όλες τις περιοχές της Κρήτης, αγγίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές της πλούσιας παράδοσης του νησιού μας.

Απ’ τη Σητεία ως τα  Χανιά
όλη η Κρήτη αξίζει
ήντα κλαδί  Βασιλικού
κόβγεις και δε μυρίζει

Απ’ τη Σητεία ως τα  Χανιά
η Κρήτη όμορφη ‘ναι
ήντα κλαδί βασιλικού
βασιλικός δεν είναι…
(Γιάννης Βάρδας)

Περίπου σαράντα  χορευτές του συλλόγου μας φορώντας και φέτος τις παραδοσιακές και ποικιλόμορφες φορεσιές  παρουσίασαν  διάφορους Κρητικούς Παραδοσιακούς χορούς . Με τους ήχους της Λύρας, της Ασκομαντούρας, του Νταουλιού, του Λαγούτου, της Κιθάρας  και του Μαντολίνου, ταξιδέψαμε νοερά στην Κρήτη μας .

Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση κατά την παρουσίαση των χορευτικών μας τμημάτων στην παρουσίαση όλων των γυναικείων φορεσιών της Κρήτης, όπως: Κούδα ή Κριτσώτικη, Σακοφύστανο, με τη χαρακτηριστική μαντήλα (Μποξάς) και τις ιδιαίτερες κεντητές ποδιές, Σάρτζα ή Ανωγειανή, Φούστα με Ζιπόνι (Χανιώτικη & Σφακιανή).

Μεγάλη ποικιλομορφία υπήρχε και στις αντρικές φορεσιές, όπου οι Κρητικές Βράκες ή Σαλβάρια με ανοιχτό ή σταυρωτό γιλέκι και οι Γκιλότες σε διάφορους χρωματισμούς (μπεζ, μαύρο, λαδί κ.α.), πλαισιώθηκαν με μεταξωτά σαρίκια, κεντητά κεφαλομάντηλα της Ανατολικής Κρήτης, κούκους και απλά μαντήλια καθώς και με τα παραδοσιακά υποδήματα του νησιού, τα Στιβάνια.

https://www.youtube.com/watch?v=udwkUiwxLto

Κλείνοντας, θα θέλαμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους μουσικούς, το μουσικό συγκρότημα “Κρήτες” από την Κρήτη, τον Κωστή Κυριτσάκη και πολλούς που διαμένουν στη Θεσσαλονίκη, αρκετοί από τους οποίους είναι και μαθητές των μουσικών οργάνων του Συλλόγου μας, τα μέλη, τους φίλους και φυσικά τους χορευτές της Ιδαίας Γης για την βοήθεια και τη στήριξη τους και να δώσουμε θερμά συγχαρητήρια στο διοργανωτή της έκθεσης κο Σερμάκη Νεκτάριο και στην Περιφέρεια Κρήτης για την υποστήριξη, στην Νίκη Ντούλα και Μανώλη Καλαθά  για την άρτια οργάνωση και υποστήριξη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ