Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Αυτή η Κρητικιά κάνει πάταγο στην Αμερική θεραπεύοντας με την τέχνη! | ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση
 Γεννήθηκε πριν 30 χρόνια στο Ηράκλειο με καταγωγή το Θραψανό και από πολύ μικρή, έδειξε ότι ήθελε να ανοίξει φτερά και ορίζοντες. Και τα κατάφερε. Εδώ και 2 χρόνια βρίσκεται στην Αμερική και συγκεκριμένα στη Βόρεια Καρολίνα, κάνοντας το όνειρο της πραγματικότητα. Ο λόγος για την Εύα Σταματάκη, την όμορφη Ηρακλειώτισσα που πλέον εργάζεται ως art therapist (θεραπευτική καλλιτέχνης), βοηθώντας οικογένειες και κυρίως παιδιά να θεραπευτούν, ανακαλύπτοντας ότι κρύβουν έναν καλλιτέχνη μέσα τους και αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο το ταλέντο τους να δώσουν πλέον άλλο νόημα στη ζωή τους.

Η ίδια μας ανοίγει την καρδιά της και μιλάει για το πώς ξεκίνησαν όλα… Πόσο της στάθηκε η οικογένεια της, κρατώντας τα λόγια του παππού της που της έλεγε ότι τίποτα που αξίζει δεν βρίσκεται πάνω σε ένα στρωμένο χαλί. Μας εξηγεί με τι ακριβώς ασχολείται στην Αμερική, τι «γεύση» έχει από Κρήτη, αν έκανε σωστά που έφυγε και συγκαταλέγεται μεταξύ των Ελλήνων που η κρίση έπαιξε καθοριστικό στο να ξενιτευτούν και να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό, αλλά και για το ταλέντο που την έκανε πολύ γνωστή σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας κοσμήματα μινιατούρες από γλυκά.


Το ταξίδι της ζωής της έως τώρα ήταν, είναι και θα είναι μια μεγάλη εμπειρία .Όμως η επιμονή και η πίστη στον εαυτό της την έκανε να τα καταφέρει με μότο της: Όταν σε πετάνε στα βαθιά έχεις δυο επιλογές… Είτε θα βουλιάξεις, είτε θα κολυμπήσεις και ότι γίνει.

Κύριο όπλο στη φαρέτρα της; Τα λόγια της οικογένειας της λίγο πριν φύγει: Ακόμα και αν δεν βρεις αυτό που ψάχνεις, θα πάρεις μαθήματα ζωής τα οποία θα είναι ανεκτίμητα και σημασία δεν έχει τόσο η επιτυχία αλλά η προσπάθεια και για όλα αυτά είσαι ήδη νικήτρια».

Εύα να τα πάρουμε από την αρχή. Πώς ξεκίνησαν όλα;

«Έγινα αεροσυνοδός και σε ένα από τα αεροδρόμια είδα μινιατούρες (με θέμα το φαγητό ως μαγνήτη) πολύ ιδιαίτερες και ρεαλιστικές και μπήκα στη διαδικασία να φτιάξω και εγώ. Άρχισε να μου αρέσει πολύ και είπα να το μετατρέψω σε κόσμημα καθώς θα ήταν πιο εύκολο για πώληση…Άρχισα με μικρές εκθεσούλες στο Ηράκλειο οι οποίες είχαν τεράστια επιτυχία καθώς τα κοσμήματα που έφτιαχνα ήταν μινιατούρες από γλυκά όπως σοκολάτες και τουρτες,κατι πολύ διαφορετικό για τα τότε δεδομένα. Άρχισα να έχω μεγάλη απήχηση και σύντομα η δουλειά μου άρχισε να προβάλλεται στα media σε όλο τον κόσμο… Η δουλειά μου δημοσιεύτηκε και στο American Miniaturist Magazine (ένα από τα μεγαλύτερα περιοδικά στην Αμερική για μινιατουρίστες καθώς και το Dollhouse magazine,και σε Blog σε Ελλάδα και εξωτερικο,μερικα από αυτά το “Vendors of the World” και “Daily mini”.»

Και παίρνεις την απόφαση να φύγεις και να πας τόσο μακριά.

«Την απόφαση να φύγω για Αμερικη,την είχα πάρει από πολύ μικρή. Ήταν σαν ένα κάλεσμα. Η κρίση έκανε το “κάλεσμα” δυνατή φωνή που δεν μπορούσα να αγνοήσω πλέον. Το 2016 όμως έγινε πραγματικότητα. Έκανα αίτηση για μια πολύ ιδιαίτερη βίζα, την οποία πολύ λίγα άτομα παίρνουν κάθε χρόνο σε σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες. Πρόκειται για μια βίζα με τίτλο “άτομο με εξαιρετικές ικανότητες”(καλλιτεχνες,ιατρους,επιστημονες).Η διαδικασία ήταν πολύ στρεσογόνα και χρονοβόρα αλλά έγινε δεκτή! Η χαρά μου ήταν τόση που δεν μπορούσα να σταματήσω να δακρύζω, ακόμα θυμάμαι την στιγμή που αντίκρισα τα χαρτιά μου.. .Αυτό σήμαινε ότι άνοιξαν οι ορίζοντες μου και ότι όλοι μου οι κόποι απέδωσαν…»

Και τώρα λύσε μου μια απορία: Η οικογένεια σου πώς αντέδρασε στο άκουσμα ότι το παιδί της όχι απλά θα φύγει από τον τόπο της για κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας , αλλά θα φύγει για εξωτερικό και μάλιστα με προορισμό πολύ μακρινό.

«Η οικογένειά μου ήταν πολύ υποστηρικτική και χαρούμενη για μένα σίγουρα με την αγωνία τους, αλλά με ενθάρρυναν λέγοντας μου κάτι που με συντροφεύει ακόμα και σήμερα «ακόμα και αν δεν βρεις αυτό που ψάχνεις, θα πάρεις μαθήματα ζωής τα οποία θα είναι ανεκτίμητα και σημασία δεν έχει τόσο η επιτυχία αλλά η προσπάθεια και για όλα αυτά είσαι ήδη νικήτρια».

Και να υποθέσω ότι με αυτά τα λόγια άφησες την Κρήτη…
Ακριβώς με αυτά τα λόγια στο μυαλό και την καρδιά μου άφησα την Κρήτη πίσω μου με σκοπό να τα καταφέρω να κάνω αυτούς τους ανθρώπους υπερήφανους… Αυτό ήταν μόνο η αρχή για ένα μεγάλο και δύσκολο ταξίδι καθώς “τίποτα που αξίζει δεν βρίσκεται πάνω σε ένα στρωμένο χαλί”(όπως λέει και ο πάππους μου) που όμως με έκανε πολύ δυνατή. Το να είσαι μια νεαρή κοπέλα μονή σε ένα μέρος με άλλη κουλτούρα σίγουρα δεν ήταν εύκολο, αλλά μέσα από κάθε ταλαιπωρία εγώ πείσμωνα και άλλο.

Και πας στην Βόρεια Καρολίνα όπου αρχίζουν όλα…

 

«Ναι. Στην αρχή εργάστηκα για ένα μικρό διάστημα σαν photo stylist για ελληνικό bakery στη Βοστόνη εθελοντικά και έπειτα άρχισα να εργάζομαι ως καθηγήτρια ελληνικών σε μια από τις πιο επιτυχημένες Ελληνικές οικογένειες στην Βόρεια Καρολίνα, εντάσσοντας τα ελληνικά μέσα σε καλλιτεχνική απασχόληση.
Η ανταπόκριση των γονέων ήταν τέτοια από τον ενθουσιασμό των παιδιών που με ζήτησαν και από άλλες οικογένειές στην πορεία, ακόμα και σε οικογένεια με παιδί με ειδικές δυσκολίες. Το αποτέλεσμα ήταν θεαματικό!
Το παιδί ήταν 5 ετών με οπτική υποπλασία ONH ( 70% όρασή μόνο από το ένα μάτι, το άλλο καθόλου όρασή και συμπεριφοράς που είναι παρόμοια με την αυτιστική καθώς ο εγκέφαλος είναι απολυτά συνδεδεμένος με την όρασή και επηρεάζει την ανάπτυξη του.)Το παιδί αυτό έμαθε μέσα από καλλιτεχνικές δραστηριότητες να χειρίζεται τα χέρια του τόσο σωστά όσο να μπορεί να φτιάξει ένα παζλ σε ελάχιστα λεπτα,κατι που πριν ήταν ακατόρθωτο στα μάτια των γωνιών του, επίσης έμαθε να μιλάει και να αναγνωρίζει πολλά πλαστικά ζωάκια και χρώματα στα ελληνικά μέσα από το εκπαιδευτικό παιχνίδι.
«Η προσαρμογή μπορεί να ήταν δύσκολη όπως λέει αλλά τελικά άξιζε κάθε δυσκολία! Τώρα ο στόχος μου είναι η παραμονή στη χώρα ως θεραπευτική καλλιτέχνης και εργοθεραπεύτρια!»

Φεβρουάριος 2018 πλέον…

«Σήμερα βρίσκομαι σε μια από τις πιο ευτυχισμένες φάσεις της ζωής μου. Αισθάνομαι ότι το βρήκα το κάλεσμα μου μέσα από την τέχνη μου και αυτό ήταν και είναι να βοηθάω παιδιά(συμπεριλαμβανομένου με ειδικές ανάγκες) να εξελίσσουν τις λεπτές κινήσεις τους και να μπορούν να δουλεύουν με τα συναισθήματα τους, εκφράζοντας τον εαυτό τους μέσα από καλλιτεχνικές δραστηριότητες που αρμόζουν στην κάθε περίπτωση. Η θεραπευτική Τέχνη είναι ένας τομέας που ανθίζει σιγά σιγά. Είχα την τύχη να γνωρίσω απίστευτους ανθρώπους τόσα χιλιάδες μίλια μακριά και να συνεργαστώ με εξαιρετικές οικογένειές. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά και έτσι συνεχίζω να προσπαθώ να αναδείξω τον καλλιτέχνη μέσα στο κάθε παιδί. Σε ένα κόσμο όπου οι ρυθμοί της ζωής είναι τόσο γρήγοροι, ξεχνάμε να δούμε τα χρώματα και να τα μοιραστούμε με τα παιδιά…»

Τι σημαίνει για σένα Κρήτη;

 

«Όταν με ρωτούν από που είμαι ,η απάντηση μου δεν είναι απλά είμαι Ελληνίδα αλλά είμαι Κρητικιά. Οι λόγοι πολυάριθμοι μα θα πω απλά όσους χωρά η σελίδα.. Τα βουνά μυρίζουν αλλιώτικα από κάθε άλλο τρόπο. Είναι ευλογημένα με βότανα κάθε λογής που θεραπεύουν την ψυχή σου ..Οι ακρογιαλιές μυθικές σαν να βρίσκεσαι σε άλλο κόσμο. Το βαθύ γαλάζιο του ουρανού και οι χαμογελαστοί άνθρωποι που ανυπομονούν να σε φιλέψουν ότι έχουν για να νιώσεις σαν το σπίτι σου. Τα δυνατά δεσμά της οικογένειας. Η δύναμη της ψυχής των ανθρώπων που γλεντούν παρά τις δυσκολίες, οι παραδόσεις και αρχές που κουβαλά η Κρήτη είναι ανεκτίμητες…»
Αν και μας χωρίζει χιλιάδες μίλια τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στους Κρητικούς;
«Αν είχα ένα μήνυμα για όλους τους Κρητικούς, θα ήταν κυνηγήστε τα όνειρά σας βάζοντας τη Κρητική λεβεντιά και το πείσμα μπροστά και αφήστε τα προβλήματα μακριά! Εκτιμήστε τον τόπο αυτό, γιατί σαν και αυτόν άλλον δεν είδα και ελάτε να κάνουμε το κόσμο υπερήφανο»!
Και εσύ ως Εύα, από εδώ και μετά;
«Σαν Εύα, συνεχίζω να έχω πάντα καινούριους στόχους, μα νομίζω ότι πλέον είμαι στο δρόμο μου για αυτό το μεγάλο ταξίδι…»

Αλάτι και πιπέρι…βάζεις στη ζωή σου;

«Το αλάτι και το πιπέρι της ζωής για μένα? Τι άλλο θα μπορούσε να είναι από την αγάπη..? Αγάπη για ότι κάνουμε, αγάπη για τους ανθρώπους και την φύση γύρω μας και να ακούμε το κάλεσμα μας. Αυτό σε μένα έφερε ευτυχία και εύχομαι να την φέρει και σε εσάς…»
Σε αφήνω να κλείσεις όπως εσύ θες…
«Θα ήθελα να κλείσω με μια μαντινάδα που μιλάει μόνη της.. Φλισκούνι και φασκόμηλο αρισμαρί και δυόσμο…Βασιλικό και δίκταμο τον ήθελα το κόσμο..(Περακη Κ)».

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στην ΚΡΗΤΗ TV και στην εκπομπή ΚΡΗΤΗ ΣΗΜΕΡΑ η Εύα Σταματάκη.

Συνέντευξη: Βάλια Μπούη

Πηγή: Neakriti.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ