Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΗΤΗ

Ο Κρητικός που γλίτωσε απ’τη “σφαγή” στο Πολυτεχνείο | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση Χαλκιαδάκης Τσικνοπέμπτη
Διαφήμιση Χαλκιαδάκης Τσικνοπέμπτη

Σαράντα έξι χρόνια συμπληρώνονται από τη 17η Νοεμβρίου του 1973 και την ηρωική θυσία δεκάδων συνανθρώπων μας, που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών. Παρ’ όλα αυτά, το σύνθημα που αντηχούσε στο κέντρο της Αθήνας το ιστορικό τριήμερο που προηγήθηκε της στρατιωτικής επέμβασης και της κατάπνιξης της εξέγερσης, «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», παραμένει σήμερα βαθιά επίκαιρο.

Η “Νέα Κρήτη” μίλησε με το Λασιθιώτη Γιάννη Αλέξη, ο οποίος σε ηλικία μόλις 17 ετών ήταν παρών στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. «Το σούρουπο της Τετάρτης 14 Νοεμβρίου, εγώ και η παρέα μου από τον Άγιο Νικόλαο κατεβαίναμε τη λεωφόρο Αλεξάνδρας για να πάμε θέατρο. Φτάνοντας στην Πατησίων, ακούσαμε θόρυβο από μεγάφωνα. Κατευθυνθήκαμε προς την πλευρά απ’ όπου ακουγόταν ο θόρυβος. Δεν αργήσαμε να δούμε τον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος στην Πατησίων, έξω από το Πολυτεχνείο», μας λέει ο κ. Αλέξης.

 

Όπως αναφέρει ο 62χρονος σήμερα Αγιονικολιώτης, τις επόμενες δύο ημέρες μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου γινόταν χαμός από τον κόσμο.

«Δεν ήταν μόνο νέοι. Ήταν άνθρωποι κάθε ηλικίας: Από μαθητές και φοιτητές, μέχρι εργάτες, συνταξιούχους, αλλά και παπάδες. Εκεί ήταν και ο Νίκος Ξυλούρης, ο οποίος στήριξε με την παρουσία του τον αγώνα των καταληψιών. Η αλληλεγγύη του λαού ήταν απίστευτη. Θυμάμαι ότι συνέχεια μας έφερναν τρόφιμα και τσιγάρα. Θυμάμαι ακόμη ότι με κάποια από τα χρήματα πηγαίναμε στα βιβλιοχαρτοπωλεία της οδού Στουρνάρη και αγοράζαμε χαρτί για να φτιάξουμε προκηρύξεις. Οι περισσότεροι κοιμόμασταν στα κλεφτά μια-δυο ώρες, εάν ήμασταν τυχεροί και βρίσκαμε κάποια κενή καρέκλα για να βολευτούμε λίγο», αναφέρει ο Γιάννης Αλέξης.

Ο κ. Αλέξης μάς μίλησε, ακόμη, για το πρόχειρα ιατρεία που είχαν στήσει αλληλέγγυοι γιατροί και φοιτητές της Ιατρικής για την περίθαλψη των τραυματιών. Μας είπε, επίσης, για τα λεωφορεία που σταματούσαν στην Πατησίων και κατέβαινε πλήθος κόσμου για να συμμετάσχει στην εξέγερση.

Ωστόσο, ο 62χρονος Μεραμβελιώτης μάς μίλησε και για τον απίθανο τρόπο με τον οποίο γλίτωσε το μακελειό που ακολούθησε, όταν τα τανκς έφτασαν έξω από το Πολυτεχνείο.
Πώς γλίτωσε το μακελειό

«Το βράδυ της 16ης Νοεμβρίου με βρήκε ένας Αγιονικολιώτης, τον οποίο ήξερα καλά από την Κρήτη, και ο οποίος μου είπε ότι η μητέρα μου με έψαχνε αγωνιώντας για την τύχη μου. Το σπίτι που έμενα τότε ήταν κοντά στο Πολυτεχνείο, σε ένα στενάκι κάθετο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Έφυγα λοιπόν να πάω στο σπίτι μου για να πάρω τηλέφωνο τη μητέρα μου, ώστε να μην ανησυχεί. Όπως καταλαβαίνετε, εκείνην την εποχή δεν υπήρχαν κινητά… Λίγη ώρα αφότου μίλησα μαζί της, βγήκα για να επιστρέψω στο Πολυτεχνείο. Όταν βγήκα όμως στην Αλεξάνδρας, κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά… Παντού ήταν ακινητοποιημένα λεωφορεία, ενώ πηγαινοέρχονταν ασθενοφόρα.

Άρχισα να κατεβαίνω το δρόμο, ωστόσο φτάνοντας στην Πατησίων, είδα τα τανκς. Σηκώθηκα και γύρισα αμέσως στο σπίτι μου», μας λέει ο Γιάννης Αλέξης, ο οποίος, όντας μόλις 17 ετών, σοκαρίστηκε: «Μια ολόκληρη εβδομάδα δεν το κούνησα από το σπίτι μου. Δεν έβγαινα έξω για κανένα λόγο. Τόσο πολύ είχα φοβηθεί. Μόνο αφού πέρασε μια βδομάδα βγήκα από το σπίτι, κι αυτό για να γυρίσω στην Κρήτη! Η σπιτονοικοκυρά μου, μια Αγιονικολιώτισσα, με έβαλε σε ένα ταξί και είπε στον οδηγό να με πάει στον Πειραιά για να πάρω το πλοίο για την Κρήτη…».


Το χρονικό της εξέγερσης

Στις 14 Νοεμβρίου του 1973, ομάδα δεκάδων φοιτητών αποχωρεί από τη Νομική Σχολή στην οδό Σόλωνος και κατευθύνεται στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, διατρανώνοντας την αντίθεσή της στο δικτατορικό καθεστώς. Οι φοιτητές δεν αργούν να καταλάβουν το Ίδρυμα. Το νέο διαδίδεται γρήγορα από στόμα σε στόμα και το ίδιο βράδυ βρίσκονται στο χώρο του Πολυτεχνείου εκατοντάδες κόσμου. Τις ώρες που ακολούθησαν, οι καταληψίες οργανώθηκαν κι έστησαν ανεξάρτητο ραδιοφωνικό σταθμό, που εξέπεμπε καλώντας το λαό να κατέβει στο Πολυτεχνείο.

Οι δικτάτορες στέκονται ξαφνιασμένοι μπροστά στην εξέγερση, η οποία γιγαντώνεται καθώς σ’ αυτήν συμμετέχουν άτομα όλων των ηλικιών και διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Ο κόσμος μοιράζει προκηρύξεις στους πεζούς, ενώ σταματά τα λεωφορεία και ενημερώνει τους Αθηναίους για το τι συμβαίνει.

Στο μεταξύ, στήνονται οδοφράγματα στους δρόμους πέριξ του Πολυτεχνείου, όπου πραγματοποιούνται οδομαχίες ανάμεσα στο λαό και την Αστυνομία. Τελικά, η χούντα αποφασίζει να “χτυπήσει”: Τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου τα τανκς εφορμούν προς το Πολυτεχνείο. Ένα από τα άρματα γκρεμίζει την κεντρική πύλη, καταπλακώνοντας τους φοιτητές που βρίσκονταν πίσω από τα κάγκελα. Οι φοιτητές κάνουν έκκληση στους φαντάρους να αψηφήσουν τις εντολές των ανωτέρων τους. Οι περισσότεροι στρατιώτες πράττουν αναλόγως. Ωστόσο, το μεγάλο μακελειό έλαβε χώρα κατά την αποχώρηση των καταληψιών από το Ίδρυμα. Αστυνομικοί περίμεναν τους φοιτητές έξω από το Πολυτεχνείο και τους επιτίθενται.

Εξάλλου, ελεύθεροι σκοπευτές της Aστυνομίας, που βρίσκονταν ακροβολισμένοι σε ταράτσες γειτονικών σπιτιών, πυροβολούν εναντίον του κόσμου που εκκενώνει το Πολυτεχνείο. Τα λεπτά που ακολούθησαν της εξόδου των φοιτητών, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, σκοτώνονται σε διάφορα σημεία της Αθήνας δεκάδες άτομα. Μέχρι σήμερα, οι απόψεις για τον ακριβή αριθμό των νεκρών της 17ης Νοεμβρίου ποικίλλουν. Η πλέον έγκυρη, ωστόσο, πηγή θεωρείται το πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης που συνέταξε τον Οκτώβριο του 1974 ο εισαγγελέας Τσεβάς, ο οποίος ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φτάνει τους 34. Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονταν 18 επώνυμοι και 16 ανώνυμοι νεκροί. Κατά τη διάρκεια της δίκης για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου τεκμηριώθηκαν 24 θάνατοι.

 Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Πηγή:neakriti

Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Σχολίασε το άρθρο
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream

ΣΧΟΛΙΑ:

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

XANIA

Νεκρός σε τροχαίο στα Χανιά νεαρός μοτοσικλετιστής

Δημοσιεύτηκε

στις

από

τροχαίο χανιά

Το τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στο δρόμο Γάλατας – Δαράτσο λίγο πριν το πρώην  δημαρχείο Νεας Κυδωνίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο νεαρός έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και έπεσε σε τοιχίο.

Η σύγκρουση ήταν σφοδρή με τον νεαρό να χάνει την ζωή του ακαριαία.

     

Πηγή: kriti360

τροχαίο χανιά
συνεχεια αναγνωσης

XANIA

Σφοδρό τροχαίο στην Παλαιόχωρα Χανίων – Στην ΜΕΘ νεαρός

Δημοσιεύτηκε

στις

από

τροχαίο
5 Shares

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα συνέβη νωρίς το πρωί της Κυριακής στην Παλαιόχωρα του Δήμου Καντάνου – Σελίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού που οδηγούσε ένας 22χρονος εξετράπη της πορείας της με αποτέλεσμα να προσκρούσει σε σταθερό αντικείμενο και αν ανατραπεί.

Ο οδηγός της μοτοσικλέτας κατά την πτώση του υπέστη πολύ βαριά τραύματα και με ασθενοφόρο διεκομίσθη στο Νοσοκομείο Χανίων όπου εισήχθη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Τις συνθήκες υπο τις οποίες συνέβη το τροχαίο ερευνούν οι αστυνομικοί του Α.Τ. Καντάνου – Σελίνου.

τροχαίο

Πηγή: flashnews

Πηγή Φωτογραφίας: seliniotikes pinelies

τροχαίο
5 Shares
συνεχεια αναγνωσης

XANIA

Βαριά καμπάνα «χτύπησε» για ιδιοκτήτη καφέ

Δημοσιεύτηκε

στις

από

take away
22 Shares

«Καμπάνα» σε επιχείρηση των Χανίων και συγκεκριμένα στο Καστέλι Κισσάμου επιβλήθηκε χτες κατά την διάρκεια αστυνομικών ελέγχων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, ενώ δεκάδες ήταν και τα πρόστιμα για μη χρήση μάσκας και άσκοπές μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα, έπειτα από αστυνομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε χτες σε καφέ – μπαρ στο Καστέλι Κισσάμου, επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη.

Παράλληλα, σε επίπεδο Κρήτης επιβλήθηκαν συνολικά 112 πρόστιμα, 98 εξ αυτών για άσκοπές μετακινήσεις και sms ενώ 14 ήταν οι παραβάσεις για μη χρήση μάσκας.

Αναλυτικότερα για τις 98 παραβάσεις για άσκοπές μετακινήσεις και sms:

54 Ηράκλειο

12 Χανιά

14 Ρέθυμνο

8 Λασίθι

10 ΒΟΑΚ

Ενώ για τις 14 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας:

6 Ηράκλειο

2 Χανιά

3 Ρέθυμνο

3 ΒΟΑΚ

Πηγή: neakriti

take away
22 Shares
συνεχεια αναγνωσης

XANIA

Σύλληψη νεαρού για σεξουαλική παρενόχληση 20χρονης

Δημοσιεύτηκε

στις

από

αστυνομία
24 Shares

Ένας νεαρός συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου στα Χανιά, μετά από καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση, που έκανε 20χρονη κοπέλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Χανιώτικων Νέων» το περιστατικό συνέβη την Παρασκευή στις 20.30 το βράδυ έξω από το Στάδιο Χανίων όταν η 20χρονη επέστρεφε στο σπίτι της.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε η κοπέλα, ο νεαρός αλλοδαπός την πλησίασε λέγοντας ότι θέλει να την γνωρίσει και όταν αυτή τον απέρριψε, εκείνος έγινε πιο πιεστικός με άσεμνες χειρονομίες και ασελγείς πράξεις. Η κοπέλα τον απώθησε ωστόσο εκείνος επέμενε ακολουθώντας την μέχρι το σπίτι της. Όταν η νεαρή προσπάθησε να καλέσει την Αστυνομία, ο αλλοδαπός άρπαξε το τηλέφωνο της και άρχισε να το ψάχνει. Βρήκε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που χρησιμοποιεί η κοπέλα και πρόσθεσε τον… εαυτό του στις επαφές της, στέλνοντας της παράλληλα ερωτικά μηνύματα.

Φτάνοντας έξω από σπίτι ο νεαρός προσπάθησε να μπει μέσα και η κοπέλα τον απώθησε. Στη συνέχεια η 20χρονη κατέθεσε μήνυση και την υπόθεση ανέλαβε η Ασφάλεια Χανίων ενώ ενημερώθηκε και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ο νεαρός συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο της πόλης.

αστυνομία
24 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Πήγαν να κλέψουν αμάξι και πέτυχαν…αστυνομικό στο τιμόνι!

Δημοσιεύτηκε

στις

από

κλοπή
49 Shares

Στη σύλληψη και του δεύτερου επίδοξου διαρρήκτη που μαζί με τον φίλο του, έναν 22χρονο, είχαν πάρει σβάρνα και προσπαθούσαν να ανοίξουν σταθμευμένα αυτοκίνητα στο κέντρο, προχώρησαν οι Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου.

Ο 31χρονος Αλγερινός που χθες βράδυ έπεσε στα χέρια των αστυνομικών, προσπάθησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της περασμένης Πέμπτης, μαζί με έναν 22χρονο, να ανοίξουν σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Σε ένα από αυτά, επέβαιναν δύο άτομα τα οποία όχι μόνο κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τον 22χρονο της παρέας αλλά και να του φορέσουν και χειροπέδες αφού για κακή του τύχη, ήταν αστυνομικοί της Ασφάλειας.

Ο 31χρονος αρχικά είχε καταφέρει να ξεφύγει με συνέπεια να συλληφθεί μόνο ο 22χρονος φίλος του. Χθες βράδυ όμως οι αστυνομικοί εντόπισαν και τον 31χρονο Αλγερινό και τον συνέλαβαν.

Πηγή: ekriti

κλοπή
49 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Βενιζέλειο: Πώς ξεκίνησε το «ντόμινο» κρουσμάτων στην Αιματολογική Κλινική

Δημοσιεύτηκε

στις

από

βενιζέλειο
19 Shares

Μετά τον εντοπισμό 7 κρουσμάτων στην Αιματολογική κλινική – 5 ασθενών και 2 νοσηλευτριών- η διοίκηση του Βενιζέλειου νοσοκομείου έσπευσε μέσω ανακοίνωσής της να διευκρινίσει ότι «η μετάδοση της λοίμωξης έγινε από ασθενή προς το νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής κατά τη διάρκεια παροχής νοσηλευτικής φροντίδας και παρά το γεγονός ότι ελήφθησαν όλα τα μέτρα προστασίας».

Υπενθυμίζεται ότι ο ένας ασθενής που διαγνώστηκε με κορωνοϊό μεταφέρθηκε στην εντατική covid και ότι η κλινική δεν θα δεχτεί άλλους ασθενείς εως τις 11 Μαρτίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Βενιζελείου:

Σε συνέχεια δημοσιευμάτων αναφορικά με τα κρούσματα κορωνοϊού στην Αιματολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου “Βενιζελειο-Πανάνειο”, η Διοίκηση του νοσοκομείου ενημερώνει τους πολίτες για τα ακόλουθα:

Από την ιχνηλάτηση που πραγματοποιήθηκε στην Αιματολογική Κλινική, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, προκύπτει ότι η μετάδοση της λοίμωξης έγινε από ασθενή προς το νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής κατά τη διάρκεια παροχής νοσηλευτικής φροντίδας με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης του προσωπικού και παρά το γεγονός ότι ελήφθησαν όλα τα μέτρα προστασίας.

Γενικά, μέχρι στιγμής, δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα περιστατικό μετάδοσης της λοίμωξης από προσωπικό του νοσοκομείου μας σε ασθενή και ευελπιστούμε ότι δε θα υπάρξει ούτε στο μέλλον καθώς λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου μας προσφέρει με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του σε όλους τους ασθενείς και λαμβάνει απαρέγκλιτα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία των ασθενών και την παροχή ασφαλούς ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας.

Ο εμβολιασμός του προσωπικού του νοσοκομείου μας συνεχίζεται κανονικά, ανάλογα και με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων και το ποσοστό των εμβολιασθέντων είναι αντίστοιχο με το μέσο όρο της χώρας. Παράλληλα, συνεχίζονται οι δράσεις για τη σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού μας με στόχο την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Πηγή: neakriti

κεντρική φωτογραφία: cretalive

βενιζέλειο
19 Shares
συνεχεια αναγνωσης
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap