γεννήτριες

Το παράδοξο της Κρήτης: «Το νησί του ήλιου και του αέρα χρειάζεται ρεύμα από… γεννήτριες!»

Shares

Μου φαίνεται απίστευτο αλλά όπως φαίνεται είναι αληθινό. Διαβάζω πως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έδωσε το «πράσινο φως» στη ΔΕΗ να μισθώσει ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ισχύος 58 MW με δυνατότητα αύξησης κατά 25 MW για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης.

Γράφει ο «Ρεθεμνιώτης» για το Daynight.gr

Αναλογιστείτε τώρα να μην υπήρχε ο ιός της Κίνας και να είχαμε ήδη χιλιάδες τουρίστες στο νησί μας. Τότε τι ανάγκες θα είχαμε; 

Ο ΔΕΔΔΗΕ εκτιμά πως οι υπάρχουσες μονάδες δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού μας. Δεν είναι νέο αυτό βέβαια… 

Το νησί μας που έχει τόσο ήλιο και τόσο αέρα, αλλά δεν μπορούμε να βρούμε την ιδανική λύση που θα μπορούσε να μας κάνει αυτόνομους και να μην έχουμε ανάγκη μονάδες που καίνε προφανώς πετρέλαιο και είναι ασύμφορες. 

Όμως δεν μπορούμε να τα βρούμε. Ανεμογεννήτριες δε θέλουμε, τη διασύνδεση με την Αθήνα δεν τη θέλουμε, αλλά ρεύμα θέλουμε. 

Κάποια δίκια τα έχουν και όσοι διαφωνούν, αλλά αγαπητοί μου συμπολίτες ο δρόμος είναι ένας. Το μέλλον είναι στην πράσινη ενέργεια. Δεν είναι στο λιγνίτη, δεν είναι στο πετρέλαιο. 

Δείτε τις φωτογραφίες από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Πηγαίνετε μία βόλτα μέχρι εκεί όταν σας βγάλει ο δρόμος και πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και πείτε μου. 

Ναι, μπορεί οι ανεμογεννήτριες να ρίχνουν την αισθητική μας, αλλά στο εξωτερικό υπάρχουν πολλά ωραία πάρκα και μάλιστα με καφετέριες για να χαζεύει ο κόσμος το θέαμα. Η λύση των φωτοβολταϊκών επίσης μου φαίνεται εξαιρετική ειδικά για τις στέγες των σπιτιών. Προσωπικά θα ήθελα να έβλεπα αν γινόταν σε όλα τα σπίτια και από μερικά πάνελ. Να αποκτήσουμε όλοι πράσινο αποτύπωμα. Και μη μου πείτε για αισθητική, γιατί κοιτάζω τις αυθαιρεσίες σε πολλές πολυκατοικίες, τις «έξτρα» κατασκευές για ένα δωματιάκι ακόμα και δε βλέπω να μιλάει κάποιος γι΄αυτά. 

Η εξίσωση είναι απλή: Τόσο ρεύμα θέλουμε, τόσο πρέπει να έχουμε με συγκεκριμένους τρόπους. Οι γεννήτριες το 2020 δε μας τιμούν! 

Την καλημέρα μας!

Διαβάστε εδώ περισσότερες σκέψεις από τον Ρεθεμνιώτη

Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *