Αυτή είναι η ομάδα που γεμίζει την Κρήτη με δίστιχα του Ερωτόκριτου και της Ερωφίλης! | ΦΩΤΟ

Μπορούν να συνδυαστούν η Τυπογραφία και η Λογοτεχνία με την Τέχνη του Δρόμου; Και αν ναι, τότε ποιο αγαπημένο κομμάτι της Λογοτεχνίας θα βάζατε στο μυαλό σας; Και αφού σκεφτείτε ποιο είναι αυτό, μαντέψτε ποιος θα το έκανε πράξη!

Ελάτε να σας μιλήσω για μια παρέα. Μια όμορφη παρέα, Κρητικών φοιτητών που η αγάπη τους για τον τόπο τους, η φρεσκάδα τους, οι νέες ιδέες τους και το μεράκι τους, τους έκαναν να ενωθούν σε μια ομάδα που ακούει στο όνομα «Τυποτρόπιον».

Ο Γιώργος, η Όλγα, η Νικολία, η Ευγενία, ο Γιάννης, Η Κωνσταντίνα, ο Χρήστος, η Αλεξάνδρα, η Ειρήνη, η Μαίρη, ο Βασίλης, η Κατερίνα, η Δήμητρα όλοι Κρήτες φοιτητές του τμήματος γραφιστικής του ΤΕΙ Αθηνών.

Συνέντευξη στην Μαριάννα Τζιράκη

H δράση τους ξεκίνησε το 2016-17 με κοινό στόχο τους να εκφραστούν καλλιτεχνικά. Από φέτος η ομάδα έγινε ακόμα μεγαλύτερη εντάσσοντας νέα μέλη, που δεν κατάγονται από το νησί, αλλά που τρέφουν την ίδια αγάπη και έχουν την ίδια όρεξη με τα υπόλοιπα.

-Πώς ξεκίνησε η δράση σας και τι είναι αυτό ακριβώς που κάνετε;

Θέτοντας το ερώτημα αν μπορούν να συνδυαστούν η Τυπογραφία και η Λογοτεχνία με την Τέχνη του Δρόμου στον καθηγητή μας Γιώργο Δ. Ματθιόπουλο, αποφασίσαμε στο να εμβαθύνουμε στις τρεις αυτές ενότητες με σύνθημά μας «να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι». Έτσι, ξεκινήσαμε να γεμίζουμε την Κρήτη με δίστιχα της κρητικής λογοτεχνίας!

Συνεργάτες μας σε αυτή την καλλιτεχνική δράση, είναι οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των νομών της Κρήτης και το Μουσείο Τυπογραφίας Χανίων. Συντονιστικό ρόλο στα πλαίσια υλοποίησης Πολιτιστικών Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων δημιουργήθηκε το εγκεκριμένο από το υπουργείο παιδείας περιφερειακό δίκτυο «Η Τυπογραφία της Αναγέννησης συναντά την κρητική λογοτεχνία μέσα από την Τέχνη του Δρόμου». Η συντονιστική επιτροπή απαρτίζεται από τη Δευτεροβάθμια Εκπ. Χανίων και Λασιθίου. Ως οργανωτικό κέντρο συντονισμού στην Κρήτη, έχει επιλεχθεί το ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου – Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Έτσι συστάθηκαν εθελοντικές ομάδες εκπαιδευτικών και μαθητών Λυκείων από όλη την Κρήτη κατά το σχολικό έτος 2016-2017. Το συνολικό αποτέλεσμα της χρονιάς αυτής παρουσιάστηκε στο 4ο Διεθνές Συνέδριο του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας (Association of European Printing Museums), που διοργάνωσε το Μουσείο Τυπογραφίας Χανίων τον Μάιο του 2017. Η δράση αυτή συνεχίζεται με ενθουσιασμό και φέτος, περιλαμβάνοντας αυτή τη φορά Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ, με στόχο την ανάδειξη της πρώιμης ελληνικής τυπογραφικής τέχνης και καλλιγραφίας σε συνδυασμό με έργα της Κρητικής Λογοτεχνίας μέσα από τη σύγχρονη τέχνη του δρόμου.

 

-Ποιο είναι το θέμα που θέλει να επικοινωνήσει η ομάδα «Τυποτρόπιον»;

Με βάση τις απαρχές της νεοελληνικής λογοτεχνίας στην κρητική θεατρική παραγωγή του Κορνάρου και του Χορτάτση, και την κορύφωση της σχεδιαστικής εξέλιξης της μεταβυζαντινής γραφής στα πλαίσια της τυπογραφικής καινοτομίας, προσπαθούμε να τις συγκεράσουμε εικαστικά, μέσα από το σύγχρονο εκφραστικό εργαλείο της Τέχνης του δρόμου, καταθέτοντας φόρο τιμής στην απαράμιλλη ευαισθησία του κρητικού καλλιγράφου Άγγελου Βεργίκιου και την χαρακτική δεξιοτεχνία του Γάλλου τυποχαράκτη Claude Garamont.

Επιχειρούμε να δημιουργήσουμε σε στοχευμένους δημόσιους/ιδιωτικούς χώρους της Κρήτης, δίστιχα από την  Ερωφίλη και τον Ερωτόκριτο στοιχειοθετημένα με τη γραμματοσειρά Grecs duroi, προσδοκώντας έτσι να ενδυναμώσουμε τη σύνδεση της νέας γενιάς με το περιεχόμενο και το ποιητικό ιδίωμα των προγόνων της και να ενεργοποιήσουμε τις μνήμες των παλαιότερων.

-Πόσο «μακριά» έχει φτάσει το όνομα και η δράση της ομάδας σας;

Για τους επόμενους μήνες το ενδιαφέρον μας έχει στραφεί στο να γνωστοποιήσουμε τη δράση μας στο κρητικό κοινό. Σίγουρα μας ενδιαφέρει να το μάθει κόσμος και πέραν από την Κρήτη αλλά πρέπει πρώτα να γίνει ευρύτερα γνωστή στους κρητικούς. Είμαστε πολύ χαρούμενοι βλέποντας ότι όλο και περισσότερος κόσμος όλων των ηλικιών δείχνει έντονο ενδιαφέρον και η δράση μας έχει αγκαλιαστεί με πολλή αγάπη. Έχει ήδη αγκαλιαστεί από μια πληθώρα ιδιωτικών επιχειρήσεων και δημοσίων φορέων που η συνεργασία μαζί τους μας έχει χαροποιήσει ιδιαίτερα και μας έχει βοηθήσει στην υλοποίηση της όλης δράσης. Επίσης υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από αρκετό κόσμο που ήρθε από το εξωτερικό και παρακολούθησε την παρουσίαση στο 4ο Διεθνές Συνέδριο του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας.

– Ποια είναι η μέχρι τώρα ανταπόκριση και οι εντυπώσεις των εθελοντών αλλά και των ίδιων των πολιτών όταν συναντούν τους στίχους του Ερωτόκριτου και της Ερωφίλης στην πόλη τους;

Αν και υπάρχει απόσταση ανάμεσα σε εμάς και τους συνεργάτες μας, αφού όλη η ομάδα βρίσκεται στην Αθήνα και η δράση εκτελείται από τα σχολεία της Κρήτης, όλα κυλούν ομαλά, παρόλα αυτά. Οι μαθητές είναι ενθουσιασμένοι, πράγμα που μας κάνει αισιόδοξους γιατί το ενδιαφέρον των νέων όσο αφορά την παράδοση, κερδίζεται πιο δύσκολα σε σχέση με το μεγαλύτερο σε ηλικία κοινό.

Όλη η δράση μέχρι σήμερα έχει πολύ θετική ανταπόκριση, τόσο στο επίπεδο των εθελοντών όσο και του κοινού. Οι εθελοντές, κατά βάση φοιτητές, έχουν δραστηριοποιηθεί με ενθουσιασμό για τον στόχο του εγχειρήματος. Αναμφίβολα, για αυτό «ευθύνεται» η κρητική καταγωγή τους, όμως στην ομάδα συμμετέχουν πλέον φοιτητές από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, αποδεικνύοντας πως η δράση τους προσφέρει ένα ευρύ και δημιουργικό πεδίο ενδιαφερόντων, ξεπερνώντας τα στενά όρια της καταγωγής.

Η ανταπόκριση του κόσμου υπήρξε κάτι παραπάνω από θετική. Οι στίχοι του Ερωτόκριτου και της Ερωφίλης στους τοίχους ενεργοποίησαν την μνήμη τους, παρακινώντας τους να απαγγέλλουν τόσο τα ήδη αποτυπωμένα δίστιχα, αλλά και να συνεχίζουν παρακάτω, αποδεικνύοντας πόσο βαθιά ριζωμένη εξακολουθεί να είναι η λογοτεχνική παράδοση, αλλά και πόσο ζωντανή παραμένει, ώστε να χρειάζεται ένα μικρό μόνο ερέθισμα για να «ανθίσει».

-Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη νέα χρονιά;

Όπως προαναφέραμε η ανταπόκριση του κοινού ήταν ιδιαίτερα θετική την περασμένη χρονιά, και τροφοδότησε την όρεξή μας να «μεγαλώσουμε» και να μεταφέρουμε σε περισσότερο κόσμο την ιδέα και τη δράση μας. Αυτό που έχουμε καταφέρει λοιπόν μέχρι στιγμής φέτος, είναι να διευρυνθεί η ομάδα (30 φοιτητές) αλλά και ο αριθμός των συμμετεχόντων σχολείων (27 σχολεία σε όλη την Κρήτη).

Το δεύτερο και νέο μέρος για τη δράση μας είναι η συνεργασία με καταξιωμένους street artists, κυρίως από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Αυτοί, εμπνευσμένοι από τα δύο έργα της κρητικής λογοτεχνίας αλλά και τη γραμματοσειρά Grecs du Roi, θα καλύψουν τυφλές όψεις κτιρίων στις 4 μεγάλες πόλεις της Κρήτης. Ο καθένας με το στυλ και τον χαρακτήρα του. Σίγουρα αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την ομάδα μας όλη αυτή η διαδικασία, αφού πέρα από τους καλλιτέχνες, θα πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλοι τοίχοι και φυσικά να ζητηθεί άδεια για την αποτύπωση σε αυτούς.

Στα σχέδιά μας έχουμε επίσης και την δημιουργία κατασκευών, πάντα εμπνευσμένες από τη θεματική της δράσης μας. Μία από αυτές είναι η παρουσία δύο δίστιχων από τον Ερωτόκριτο και την Ερωφίλη, τα οποία θα αναρτηθούν πάνω στα τείχη του φρουρίου της Φορτέτζας, στο Ρέθυμνο. Για το έργο αυτό έχει δοθεί η άδεια από την Εφορία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και ελπίζουμε ο Δήμος να το εντάξει στις δραστηριότητες του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ 2018.

Είμαστε αισιόδοξοι και σίγουροι ότι θα πραγματοποιήσουμε όλα όσα έχουμε σχεδιάσει.

Να σημειώσουμε ότι στην ομάδα είναι ευπρόσδεκτα νέα μέλη, είτε σπουδαστές είτε καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν κοινούς στόχους και ενδιαφέροντα. Στόχος είναι η ομάδα να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο ώστε να εξοικειωθούν οι νέοι με την Κρητική Λογοτεχνία, να μάθουν την ποιητική ντοπιολαλιά και να το επικοινωνήσουν σε ακόμα περισσότερους!

Και επειδή η ομάδα «Τυποτρόπιον» είναι σούπερ δικτυωμένη, ψάξτε να βρείτε το λογαριασμό της σε facebook (typotropion) και instagram (/typotropion_)

Δείτε περισσότερο υλικό από τα έργα της ομάδας σε σχολεία και όχι μόνο της Κρήτης!

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *