Κρήτη: Τρικυμία στον ΟΛΗ για τις…μη εισπράξεις στο πρώην ΞΕΝΙΑ

Shares

Τρικυμία στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου λίγες μέρες πριν την παράδοση της διοίκησης από τον κ.Φιλιππή στο νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο που θα προτείνει η κυβέρνηση. Ο οικονομικός διευθυντής του ΟΛΗ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στις διοικήσεις για μη είσπραξη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από την περιοχή του πρώην ΞΕΝΙΑ ενώ θέτει θέμα και με την παραχώρηση τμήματος της Χερσαίας Ζώνης στον Δήμο Ηρακλείου.

Για το ίδιο θέμα ενημερώθηκε το ΤΑΙΠΕΔ που ζητάει εξέταση των θεμάτων ενώ φαίνεται πως υπάρχει ζήτημα και με το «Μαρίνα», με τις συνεχόμενες χωρίς διαγωνισμούς παραχωρήσεις για 30 και πλέον χρόνια.

Συγκεκριμένα με έγγραφο του στις 16-8-209 ο διευθυντής Οικονομικών του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου κ.Φραγκάκης κατηγορεί τις διοικήσεις ότι δεν έχουν προχωρήσει εδώ και πολλά χρόνια στην είσπραξη των οικονομικών ανταλλαγμάτων που δικαιούται ο ΟΛΗ ΑΕ από την εκμίσθωση της επιχείρησης που λειτουργεί στον χώρο του πρώην ΞΕΝΙΑ.

Στον χώρο αυτό ο Δήμος έχει αναγείρει κτήριο το οποίο έχει παραχωρήσει έναντι μηνιαίου μισθώματος πολλών χιλιάδων ευρώ σε ιδιωτική επιχείρηση μαζί με υπαίθριο χώρο που χωρίς αυτόν η λειτουργία της επιχείρησης είναι μη βιώσιμη, το μεγαλύτερο τμήμα όμως του οποίου βρίσκεται εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ηρακλείου και συνεπώς το οικονομικό αντάλλαγμα για τον χώρο αυτό θα πρέπει να καταβάλλεται από τον ιδιώτη στον ΟΛΗ, στον οποίο και το καθεστώς παραχωρήσεων είναι διαφορετικό από αυτό του Δήμου. Στο σχέδιο που παραθέτουμε φαίνεται καθαρά ότι μόνο το κτίριο και το συντριβάνι βρίσκονται εκτός χερσαίας ζώνης, ενώ όλοι οι υπαίθριοι χώροι (που κάποιοι πλέον έχουν καλυφθεί με μόνιμες κατασκευές και άρα θεωρούνται στεγασμένοι) που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη τραποζεκαθισμάτων βρίσκονται εντός της χερσαίας ζώνης και συνεπώς στην αποκλειστική διαχείριση του ΟΛΗ ΑΕ.

Η οικονομική ζημιά του ΟΛΗ όλο αυτά τα χρόνια όπως προκύπτει από τους υπολογισμούς (η ετήσια χρέωση στην περιοχή ΜΠΕΝΤΕΝΑΚΙ είναι 150 ευρώ / τετραγωνικό μέτρο) για μη στεγασμένους χώρους) είναι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και το ερώτημα που γεννάται γιατί καμία διοίκηση του ΟΛΗ δεν έχει προχωρήσει στην είσπραξη αυτών των χρημάτων, την στιγμή μάλιστα που έχει από το 2014 και συνεχείς έγγραφες ενημερώσεις από τον οικονομικό διευθυντή.

Ο κ. Φραγκάκης, όπως αναφέρεται στο έγγραφο που απέστειλε στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΗ και Πρόεδρο κ. Φιλιππή, του έχει θέσει το θέμα από το 2016 χωρίς μέχρι σήμερα όπως αναφέρει να έχει γίνει το παραμικρό από την διοίκηση του ΟΛΗ, ενώ στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι και ο προηγούμενος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μπρας γνώριζε το θέμα από το 2014, μπλοκάροντας μάλιστα σχετικό έγγραφο προς τον Δήμο και τον ιδιώτη, που είχε συνταχθεί και υπογραφεί στις 23-7-2014 από τον τότε αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΗ κ. Πατακό.

Να σημειωθεί ότι για το θέμα ενημερώθηκε την Παρασκευή και το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ζητάει από την διοίκηση να εξετάσει το θέμα σε συνδυασμό και με την παραχώρηση τμήμα της χερσαίας ζώνης στον Δήμο, που κατά τον κ. Φραγκάκη σκοντάφτει λόγω των αγορών που έχει κάνει το πρώην Λιμενικό Ταμείο και θα έπρεπε πριν την παραχώρηση να κινηθούν διαδικασίες απαλλοτριώσεων.

Ακόμα στο ίδιο έγγραφο του ο κ. Φραγκάκης θέτει θέμα για καταπατήσεις στην «Χαλέπα Κεφαλογιάννη», όπου σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, ο ΟΛΗ έχει ιδιοκτησιακό καθεστώς με αγορές που είχε κάνει για την εγκατάσταση της Σιδηροδρομικής Γραμμής που υπήρχε τότε εκεί για την μεταφορά υλικών στο λιμάνι Ηρακλείου και την ισχύουσα χερσαία ζώνη του έτους 1937.

Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες και μεγάλο θέμα με τις συνεχόμενες παραχωρήσεις χωρίς διαγωνισμούς του ΜΑΡΙΝΑ στον Δήμο Ηράκλειου από το 1987 μέχρι και σήμερα, γεγονός που αντίκειται στην νομοθεσία και βρίσκει αντίθετους τόσο το Υπουργείο Ναυτιλίας όσο και το ΤΑΙΠΕΔ και σίγουρα σε μια έρευνα από ελεγκτικούς μηχανισμούς …. υπηρεσιακοί παράγοντες αλλά και νυν και πρώην διοικούντες τον ΟΛΗ θα χάσουν τον ύπνο τους.

 

 

Η συνέχεια στο cretalive

Shares


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *