Ρέθυμνο

«Τι σας φταίει η Κρήτη και το Ρέθυμνο;» | Έντονες αντιδράσεις για το κλείσιμο των μαγαζιών στις 12

Shares

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των μπαρ, κλαμπ και εστιατορίων, το οποίο ισχύει από τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Από σήμερα και στο εξής, όλα τα παραπάνω καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα «κατεβάζουν ρολά» από τις 12 τα μεσάνυχτα ως τις 7 το πρωί, στις ακόλουθες περιοχές: τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας, τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω.

Κι ενώ η Κρήτη συγκριτικά με άλλες περιφέρειες της Ελλάδας, εμφανίζει σχετικά χαμηλούς αριθμούς κρουσμάτων, βρέθηκε κι αυτή ανάμεσα στις Συμπληγάδες κορονοϊού και κυβέρνησης, με τους επιχειρηματίες και τον κόσμο του νησιού να αντιδρούν στην πλειοψηφία τους.

Ανάμεσά τους και ο γνωστός Ρεθυμνιώτης δικηγόρος, Νίκος Κοτζαμπασάκης, ο οποίος με σχετική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, κάνει λόγο για μια απόφαση «άδικη» και «ανήθικη».

 

Η ανάρτηση του κ. Κοτζαμπασάκη:

«Εκ πρώτης όψεως, γιατί αναμένεται το σχετικό ΦΕΚ, -παρόλο που δεν προσδοκώ ουδεμία, ανύπαρκτη έτσι και αλλιώς, αιτιολογία για τη δυσμενή διάκριση- είναι καταφανές από τα μέχρι σήμερα επίσημα επιδημιολογικά δεδομένα που κοινοποιεί ο ΕΟΔΥ ότι τουλάχιστον σε βάρος της Κρήτης εισάγεται αδικαιολόγητη και δυσμενής διάκριση συγκριτικά με άλλες περιφέρειες της χώρας, των οποίων τα ανακοινωθέντα κρούσματα, αλλά και οι διαπιστωθείσες παραβάσεις, υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνες της Κρήτης αναλογικά με τον πληθυσμό έκαστης Περιφέρειας, ώστε, πέραν της απορίας και του δίκαιου παραπόνου,ανεξάρτητα από την σκοπιμότητα και τη χρησιμότητα του μέτρου -διότι στα πλοία που ταξιδεύουν μετά τα μεσάνυκτα θα συνωστίζονται ακινδύνως οι επιβάτες στο κατάστρωμα, αλλά θα κινδυνεύουν όταν σιτίζονται σε ένα εστιατόριο που τηρεί το πρωτόκολλο….- να καθίσταται η εκδοθησόμενη σχετική Υπουργική Απόφαση και παράνομη ως αντισυνταγματική, διότι ευθέως θίγει την καθιερούμενη από το άρθρο 4 του Συντάγματος αρχή της ισότητας.

Συγκεκριμένα, η πυρηνική αυτή αρχή του Πολιτεύματος αποτελεί νομικό κανόνα που επιβάλλει την ομοιόμορφη μεταχείριση προσώπων που τελούν υπό τις αυτές ή παρόμοιες συνθήκες και αποκλείει τόσο την έκδηλα άνιση μεταχείριση, είτε με την μορφή της εισαγωγής καθαρά χαριστικού μέτρου μη συνδεομένου προς αξιολογικά κριτήρια είτε με την μορφή της επιβολής αδικαιολόγητης επιβάρυνσης, όσο και την αυθαίρετη εξομοίωση διαφορετικών καταστάσεων ή την ενιαία μεταχείριση προσώπων που βρίσκονται κάτω από διαφορετικές συνθήκες με βάση όλως τυπικά ή συμπτωματικά ή άσχετα μεταξύ τους κριτήρια [ενδ. ΣτΕ 3396/2014].

Υπό τα δεδομένα αυτά απορώ πώς θα αιτιολογήσει η Διοίκηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εάν προσφύγει όποιος δικαιολογεί έννομο συμφέρον προς τούτο ή πώς θα αιτιολογηθεί στο ποινικό Δικαστήριο που ελέγχει παρεπιμπτόντως την συνταγματικότητα των ρυθμίσεων που φέρεται ότι παραβιάσθηκαν, την ολοφάνερα αναιτιολόγητη, άνιση δυσμενή μεταχείριση των επιχειρηματιών και των εργαζομένων -που θα εργάζονται λιγότερο και θα αμείβονται λιγότερο, χωρίς να μπορούν να τεθούν σε καθεστώς αναστολής- της Κρήτης, ενδεχομένως και άλλων περιοχών, σε σχέση με την Αθήνα ή άλλες περιφέρειες, στις οποίες τα κρούσματα είναι αναλογικά απολύτως περισσότερα, αλλά στις οποίες οι αντίστοιχες επιχειρήσεις θα λειτουργούν μέχρι πρωίας.

Το να κάνεις πολιτική και επικοινωνία είναι κατανοητό. Αρκεί να το κάνεις δίκαια- και ασφαλώς αποτελεσματικά. Γιατί αν, για να εισπράξεις το χειροκρότημα, γίνεσαι άδικος, τούτο δεν είναι μόνον νομικά αφόρητο. Είναι, σε τούτη τη δύσκολη εποχή, κάτι χειρότερο. Είναι ανήθικο.»

Shares

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *