Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Κρήτη: Δραματική πρωτιά του νησιού στις αυτοκτονίες

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δραματική είναι η πρωτιά της Κρήτης στις αυτοκτονίες σε επίπεδο χώρας, με τα περισσότερα περιστατικά να αφορούν κυρίως άνδρες. Αυτό τονίστηκε σε ενημερωτικές ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν σε Βενιζέλειο και ΠΑΓΝΗ, με τους επιστήμονες να αναλύουν τα στοιχεία του φαινομένου αυτού.

Η Κρήτη καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών σε όλη την Ελλάδα, όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ κ. Αλέξανδρος Βγόντζας, στο πλαίσιο νοσηλευτικής ημερίδας για την προαγωγή της Ψυχικής Υγείας και Αυτοκτονικότητας που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΠΑΓΝΗ.

«Το ποσοστό είναι σταθερό. Αποτελεί το υψηλότερο στη χώρα. Είναι περίπου 7 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους τον χρόνο στην Κρήτη, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι γύρω στις τέσσερις. Το 2016 είχαμε 35 αυτοκτονίες»

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο σημαντικό έργο που επιτελούν όλοι οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας, οι οποίοι όπως ειπώθηκε βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Μόνο το 2017, τα περιστατικά αυτοκτονίας στο νησί μας ανήλθαν σε 49, σύμφωνα με τον κ. Βγόντζα, σημειώνοντας πως «το ποσοστό είναι σταθερό. Αποτελεί το υψηλότερο στη χώρα. Είναι περίπου επτά αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους τον χρόνο στην Κρήτη, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι γύρω στις τέσσερις.

Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν άνδρες ηλικίας άνω των 60 ετών και πρέπει να κάνουμε αυτό που λέμε “παρέμβαση στην κρίση”», με τον νοσηλευτή Ψυχικής Υγείας-πρόεδρο του Τομέα Ψυχικής Υγείας της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος Γιώργο Αβραμίδη να τονίζει πως «τα τελευταία 3-4 χρόνια υπάρχει μια σταδιακή άνοδο». Και ενώ το νησί μας παρουσιάζει τον υψηλότερο δείκτη σε επίπεδο χώρας, ζητούμενο παραμένει η δημιουργία ενός κέντρου μελέτης αυτοκτονίας στην Κρήτη, αίτημα που κατατέθηκε από το 2009, όπως υπενθυμίστηκε στο πλαίσιο της ημερίδας.

Στη νοσηλευτική ημερίδα στο ΠΑΓΝΗ, πάντως, η διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Πηνελόπη Ντζιλέπη αναφέρθηκε και στα τραγικά περιστατικά ασθενών που προσπαθούν να βάλουν τέλος στη ζωή τους, με την ίδια να στέλνει τα δικά της μηνύματα ζωής, λέγοντας πως «δυστυχώς υπάρχει και αύξηση αυτοκτονικότητας αλλά και αυτοκτονιών μέσα στα νοσοκομεία της χώρας και σίγουρα πίσω από αυτό κρύβονται πολλά αίτια. Το θέμα είναι να έχουμε τη δυνατότητα να τα αναγνωρίζουμε και να τα αντιμετωπίζουμε έγκαιρα».

Αυτοκτονικές τάσεις και στους νέους

Την ίδια ώρα, αυξημένα είναι και τα περιστατικά νέων ανθρώπων που είτε έκαναν απόπειρες αυτοκτονίας, είτε νοσηλεύτηκαν σε δομές λόγω των αυτοκαταστροφικών τάσεων που παρουσίαζαν, με τις προσπάθειες των ειδικών να επικεντρώνονται στους εφήβους, οι οποίοι παρουσιάζουν καταθλιπτική συμπτωματολογία σε ποσοστό 38%, σε επίπεδο χώρας.

Και το Ψυχιατρικό Τμήμα του Βενιζελείου-Πανανείου άνοιξε την αιματοβαμμένη βεντάλια της αυτοκτονικότητας στο πλαίσιο σχετικής ημερίδας στο Ηράκλειο, με τους ειδικούς να τονίζουν την ανάγκη ενίσχυσης των δομών πρόληψης.

Συγκεκριμένα, για την προαγωγή της ψυχικής υγείας και την πρόληψη αυτοκτονίας, ο Ψυχιατρικός Τομέας του Βενιζέλειου-Πανάνειου Νοσοκομείου διοργάνωσε ημερίδα, στη διάρκεια της οποίας, όπως τονίστηκε, κάθε 40 δευτερόλεπτα χάνεται μια ζωή από αυτοκτονία, παγκοσμίως, κάτι που αντιστοιχεί σε 800.000 ανθρώπους τον χρόνο. Τα θύματα είναι άνθρωποι όλων των ηλικιών, αλλά η αυτοκτονία παραμένει η δεύτερη αιτία θανάτου στις ηλικίες 15-29, παγκοσμίως.Ο κλινικός ψυχολόγος Νίκος Παπανικολάου παρουσίασε δραματικές καταστάσεις με φόντο τα ενετικά τείχη του Ηρακλείου, καθώς και στοιχεία σε σχέση με τη χρήση όπλων, με τον ίδιο να προτείνει την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων στα ενετικά τείχη, αναφέροντας ότι έχουν καταγραφεί τα τελευταία πέντε χρόνια εννέα περιστατικά.

«Ο Ιούνιος του 2018 ήταν πολύ κακός για την Κρήτη. Σημειώθηκε το 20% των αυτοκτονιών όλης της Ελλάδας», είπε ο κ. Παπανικολάου, προτείνοντας παράλληλα την τοποθέτηση ταμπέλας σε νευραλγικά σημεία, για να τηλεφωνούν όσοι βρίσκονται σε αδιέξοδο στην τηλεφωνική γραμμή στήριξης 1056.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό, ωστόσο, είναι και το γεγονός ότι νέοι άνθρωποι, ηλικίας από 18 έως 29 ετών, καταλήγουν στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο είτε με απόπειρες αυτοκτονίας είτε με αυτοκαταστροφικές καταστάσεις, με τα περιστατικά να είναι αυξημένα στα ΤΕΠ του Βενιζελείου. Μάλιστα, η διευθύντρια του Ψυχιατρικού Τομέα του Βενιζελείου-Πανανείου Ευγενία Χουρδάκη τονίζει πως «είναι κρίμα τα παιδιά μας να φτάνουν στο σημείο να χάνουν τη ζωή τους».

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, πάντως, οι οποίοι παρουσίασαν ανησυχητικά στοιχεία και σε σχέση με την κατάθλιψη στους εφήβους, τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης των δομών πρόληψης και άμεσα, με τη διοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης Ελένη Μπορμπουδάκη να σημειώνει πως «στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τις δομές πρόληψης και να εστιάσουμε στους εφήβους».

Πηγή: neakriti

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ