Κρήτη: Αν δεν μας σέβονται οι λουόμενοι τουλάχιστον ας μας φοβούνται!

Shares

Η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και η αύξηση των αρμοδιοτήτων στους ναυαγοσώστες ίσως αποτελέσει την (διπλή) λύση για τον περιορισμό των πνιγμών στις θάλασσες της Κρήτης.

Αυτό υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ο εκπαιδευτής ναυαγοσωστικής και καταδύσεων Μανώλης Μακριδάκης, βλέποντας τον αριθμό των ανθρώπων που “σβήνουν” εντός του νερού, να αυξάνεται δραματικά και ανησυχητικά…

“Δεν είναι δυνατόν να έχουμε τόσες χιλιάδες τουρίστες και κάθε χρόνο να εξάγουμε 200, 300 και 400 φέρετρα! Ένα χωριό ολόκληρο πεθαίνει στις θάλασσες της Ελλάδας, κάθε χρόνο”, διαπιστώνει ο κ. Μακριδάκης, ο οποίος μας μετέφερε και μία σχετική συζήτηση που είχε πρόσφατα: “Είχα μία κουβέντα με έναν υποστράτηγο της Αστυνομίας, τον κ. Νίκο Προκοπάκη. Μου είπε ότι εάν δεν πάρει αρμοδιότητες ο ναυαγοσώστης στην παραλία, θα έχουμε συνέχεια πνιγμούς. Και έχει δίκιο”.

“Δεν μας ακούνε, δεν μας σέβονται, τουλάχιστον ας μας φοβούνται!”

Προς επίρρωση των σκέψεων – συμπερασμάτων του, ο κ. Μακριδάκης μας περιέγραψε τις συνηθισμένες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας ναυαγοσώστης στη βάρδιά του, όταν έχει να κάνει με ανυπάκουους παραθεριστές: “Μπορεί να σφυρίζει και αντί να τον ακούνε να πηγαίνουν πιο μέσα. Μπορεί να τους φωνάξει με τον τηλεβόα, και να τον αγνοούν. Και μετά από όλα αυτά, ο ναυαγοσώστης καλείται με 6-7 μποφόρ να διακινδυνεύσει τη ζωή του για να πάει να κάνει διάσωση. Εκεί όμως ευθύνεται το κράτος. Πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο. Να αλλάξει και να δώσει επιτέλους περισσότερες αρμοδιότητες στους ναυαγοσώστες”.

Ο μη συμμορφωμένος λουόμενος, που… ακυρώνει την δουλειά εκείνου που προσπαθεί να τον προστατεύσει, δεν αποκλείεται να είναι καλός κολυμβητής. Θα ισχύει όμως το ίδιο και με τους υπόλοιπους που είναι σε μία παραλία;

“Αφού πλέον δεν μας σέβονται, τουλάχιστον να μας φοβούνται, με κάποια πρόστιμα! Αν δηλαδή το δικό μας έργο το εκτελούσε το Λιμεναρχείο, πιστεύω ότι και μόνο γι’ αυτό τον λόγο θα είχαν μειωθεί οι πνιγμοί! Γιατί, βγαίνοντας έξω ο ανυπάκουος λουόμενος, θα του έκοβαν ένα πρόστιμο των 100 ευρώ και δεν θα το ξανάκανε! Να αλλάξει λοιπόν το προεδρικό διάταγμα, να πάρουν αρμοδιότητες οι ναυαγοσώστες κι επιτέλους να μπορέσουμε να κόβουμε κι εμείς ένα πρόστιμο, αλλά και να συλλαμβάνουμε τους παραβάτες. Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να γίνει. Να αλλάξει η εκπαίδευσή μας; Να πάρει μήπως τη Ναυαγοσωστική το Λιμεναρχείο και να γίνει Ακτοφυλακή; Πάντως, αυτά τα προβλήματα, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα τα έχουμε πάντα. Διότι δεν μας ακούνε!”, υπογραμμίζει ο κ. Μακριδάκης.

Η συνέχεια στο cretalive

Shares


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *